Klasik deyişle, Canakkale Savaşları'nı bir cumlede ozetleyebiliriz: "Olum-Kalım Gunleri." Oyle bir zaman dilimidir ki, oncesi ve sonrası da vardır. İşte bu albumdeki fotoğraflar; tarihin en yoğun donemine yani "Olum-Kalım Gunleri"ne ışık tutuyor... Neden mi? Cunku Canakkale Savaşları; Osmanlı Devleti'nin 1. Dunya Savaşı'nda en başarılı olduğu cephedir. Savaşın en kanlı bolumu bu cephede olmuştur. Bazen uluslar var olmakla yok olmak arasındaki bıcak sırtında yaşarlar. Cabaları, mucadeleleri, inanclarının sağlamlığı, ancak olağanustu kelimesiyle ozetlenebilir. Canakkale Savaşları uzerine bircok romanlar okudunuz, şiirler ezberlediniz ama bir fotoğraf kadar sizi hicbiri carpmadı, belleğinizde yer etmedi. Bu goreceğiniz fotoğraflar Canakkale Savaşları'nın hazin tarihini kapsamaktadır. Bir o kadar da acı... O gunlerde neler oldu? Bir suikasttan cıkan Birinci Dunya Savaşı... Osmanlı'nın umutsuz savaşları... Kurtuluş Savaşı'nın başarılı olacağının ilk belirtileri... Bu albumde yer alan fotoğrafların bir başka yanı var, onlar hepimizin ses belleğinde, şarkılar, turkuler, ağıtlar cağrıştırır. Savaşın sesinin mutsuzluğu hepimizi karamsar bir dunyaya goturur. Ne var ki, arkadan gelen umut Kurtuluş Savaşı'nın mujdecisidir. Bugun cumhuriyeti korumak icin calışan, cabalayan herkesin duyarlığını abartılmış bir duygu olarak gormeyelim. Cunku yaşananların tanığı olan fotoğraflar onların ruh halini cok iyi yansıtır. Bu topraklarda yaşayan bizlere de bu ruh halini butun yanıyla hissettirir. Ben okunur sozunu tercih ediyorum. Fazla yorumlara gerek yok fotoğraflar size her şeyi soyleyecek.
-Doğan HIZLAN-
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 360
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Kırmızı Yayınları
Kitap Adı: Bir Hurriyet Turkusu Yazar: Kolektif Yayına Hazırlayan: Oktay Ozdemir Editor: Senem Tufekcioğlu Yayınevi: Kırmızı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9786055411763