Kent kitaplarının one cıktığı bir evre yaşıyoruz. Kurumsal tanıtım amaclı, tarihsel kimlik icerikli broşurlerden, luks albumlere, monografilere kadar tanıtım eserleri pek cok. Bakış acılarındaki ceşitlilik, hitap edilen kitleler, okuyucu duzeyleri, yayın boyutları, metin-gorsel oranları, icerik tasarımları... kent kitaplarında onde. Buna karşılık eleştiriler de yine bu alanlarda yoğun.

Necdet Sakaoğlu ile Gorkem Gul Duman'ın Gulsan Eğitim ve Kultur Vakfı icin hazırladıkları Şafak Uykusundaki Kent Harput, uzun ve seruvenli tarihine koşut, gizemli-destansı, hatta nostaljik cağrışımlı Harput'u, bu carpıcılığıyla one cıkaran "resimli metinler" iceriyor. Yapıttaki her konu başlığı, yazınsal ozenine uyumlu fotoğraf, belge, resim ve desenlerle işlenmiş. Kitap, yukarıda değinilen eleştirilere hedef olmamak titizliğiyle tasarlanan bir kent guzellemesi olarak gorulebilir.

Mazisinde bir kac bin yıl saklayan bir kenti kitap boyutunda anlatmak ve gecmişiyle duyumsatmak icin "-kaynak, malzeme ve başlıklar neler olmalı?" Harput kitabının ana sorusu bu olunca, klasik kent kitabı tasarımlarında goz ardı edilebilecek yeni başlıklar one cıkmış; Harput mazisinin karanlığında kaybolan 'anlar"ı ışıldatan ilginc kesitler resmedilmiş.

Orneğin Nahid Sırrı Orik'in Boğazici'ne dair bir oykusuyle Musul Emiri Nasruddevle Hamdani'nin (10. yuzyıl), Arap şairi Munkiz'in (11. yuzyıl) Harput'u tanımlayan soyut şiirleri; belki hic akla gelmeyecekken Harput'ta bir Amerikalı ile Beşiktaş Carşısı'ndaki Supurgeci Mustafa Ağa, hancı-otelci Harputlu Simon ile 12. yuzyıl kahramanı Belek Gazi; Artuklu İmadeddin'in tunc parasındaki deli goz bakışlı portresiyle Harput'ta gunluk yazan Tacy Atkinson'ın tehcir gunleri anıları, Hommaire de Hell-J. Laurens ikilisinin betimlemeleri ile ovaya hoyrat okuyanların elezber, tecnis ve divanları...ilk kez bir kent guzellemesinde oykusel damıtmalarla buluşuyor. Zor ulaşılabilir ayrıntılarla resimleri bir araya getirip tematik oruntu kurmak, yeni, ozgun ve belki "ornek" bir tarz. Anadolu kentlerinin bu tur yazınsal-tarihsel kitaplar inşasına elverişli zenginlikler icerdiği de kuşkusuz. Onemli olan, yerleşimlerin kulturel birimkimlerini doğru bakışlarla incelemek ve kitap cercevesine oturtmaktır.

Şafak Uykusundaki Kent Harput, uzun bir hazırlıkla ve pek cok emekle kotarılmış, kollektif, yepyeni bir deneme. Oyle tasarlandığı icin de farklı ve ozgun.
(Tanıtım Bulteninden)

Gulsan Eğitim ve Kultur Vakfı, ihtiyac sahiplerine eğitim, kultur ve sosyal yardım alanlarında yardım amacıyla ceşitli faaliyetlerde bulunmak uzere kurulmuştur. Vakıf, bu şekilde devletin kamu hizmeti yukunu hafifletmeyi amaclıyor.
Vakıf, bu amaclarını gercekleştirmek uzere; başarılı ve ihtiyac sahibi yuksek oğrenimdeki oğrencilere burs ve eğitim desteği vermek, eğitimin etkinliğini artırmaya ve kulturumuzu korumaya ve geliştirmeye yonelik derleme, araştırma, yayın ve yarışma gibi faaliyetleri desteklemek, ulusal ve uluslararası toplantılar duzenlemek ve sponsor olmak, kultur ağırlıklı dergi, bulten ve kitaplar yayınlamak gibi faaliyetler ustlenmiş bulunuyor.
Yaklaşık yarım yuzyıla ulaşan Gulsan Şirketler Grubu sahibi Gul Ailesinin kurduğu Vakıf, Mutevelli Heyet ve yonetim kurulu ile uzerinden faaliyetlerini heyecanla surduruyor.
Gulsan Eğitim ve Kultur Vakfı, faaliyet alanına giren ve hizmet verdiği insanların hayatlarında ozgun ve kalıcı değerler oluşturmayı hedefliyor. Ayrıca; ulkenin kultur envanterine katkı sağlamak istiyor.
"Şafak Uykusundaki Kent Harput" kitabı da bunun orneklerinden biri…

Sayfa Sayısı: 256

Baskı Yılı: 2013

Dili: Turkce
Yayınevi: Gulsan Eğitim ve Kultur Vakfı
Kitap Adı: Şafak Uykusundaki Kent Harput Yazar: Necdet Sakaoğlu Arşiv: Mustafa Balaban , Necdet Sakaoğlu Son Okuma: Serda Aydın Sanat Yonetmeni: Merve Erturk İnal Yayına Hazırlayan: Gorkem Gul Duman Cevirmen: Yonca Moralı , Gorkem Gul Duman , Seda Toksoy Desenler: Metin Keskin Yayınevi: Gulsan Eğitim ve Kultur Vakfı İlk Baskı Yılı: 2013 Dil: Turkce Barkod: 9786058618701