"Buyuk Divan" anlamına gelen DîvÂn-ı Kebîr, Hz. MevlÂna'nın heyecanla, gonul coşkunluğuyla soylediği ilÂhî aşk şiirlerini toplayan kitabın adıdır. Beyit sayısı altı ciltlik Mesnevî beyitlerinin toplamının iki misli, yani DîvÂn-ı Kebîr'in rubÂî beyitlerini de dahil edersek, elli bine yaklaşmaktadır. Okuyuculara sunduğumuz bu DîvÂn, Tahran Universitesi profesorlerinden Firûzanfer merhumun buyuk ebatta yedi cilt halinde neşrettiği calışma esas tutularak hazırlanmıştır.
Bir DîvÂn-ı Kebîr beytinde, Hz. MevlÂna şoyle soyler: "Ben sozu aşkla soyluyorum. Cunku dersi aşktan alıyorum. Ben canımı onun onune koyuyorum, ona armağan ediyorum, cunku o pek azını kabul eder, her şeyi kabul etmez." Muhammed İkbal de bir şiirinde "Bir musluman Âşık değilse kÂfirdir." demiştir. Hz. MevlÂna da "Ben aşkı olmayan kişinin insanlığını inkÂr ederim." (DîvÂn-ı Kebîr, III/1610) buyurmuştur. Yani bu şiirleri diğer şairlerin şiirleri ile mukayese etmeyiniz; bunlar ilÂhî aşk ile kendinden gecmiş bir velinin gonlunden gelen sesleridir.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 1790
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Otuken Neşriyat
Kitap Adı: Divan-ı Kebir Secmeler - 4 Kitap Takım Yazar: Şefik Can Yayınevi: Otuken Neşriyat İlk Baskı Yılı: 2006 Dil: Turkce Barkod: 9789754373240