
Guneş Sistemi’ndeki gezegenlerden Saturn’un uydusu Titan, yoğun bir atmosfere sahip olan az sayıdaki gok cisminden biri. Uydunun atmosferi, gezegenimizin atmosferimizden tam dort kat daha yoğun. Bilim insanları bu atmosferde daha once gorulmemiş bir molekul keşfetti.
Parcacık siklopropenildin olarak adlandırıldı. Kimyasal formulu olan C3H2 olan yapı karbon ve hidrojenden oluşuyor. Bu basit karbon temelli molekul, kompleks yapıları oluşturan surecin temeli olabilir. Bu kompleks yapılara Titan’da yaşam da dahil.
[h=2]Teleskopla molekul keşfi[/h]
Molekul ilk olarak Şili’deki Atacama Buyuk Milimetre/Milimetrealtı Teleskop Dizilimi kullanılarak keşfedildi. Bu radyo teleskobu geniş bir aralıkta ışık izlerini yakalıyor. Bu ışık izleri de ozel molekul yapısını keşfetmeyi sağladı.
Gectiğimiz ay Astronomical Jourrnal’de yer alan araştırmanın yazarlarından, JPL’in Titan uzmanı Rosaly Lopes, yaptığı acıklamada Titan’ın yaşanılabilir olup olmadığını oğrenmeye calıştıklarını soyledi.
Bu amacla yuzeye inebilmek icin astronomların atmosferi bilmesi gerektiğini soyleyen araştırmacı, bu calışmalar sayesinde okyanus yuzeyindeki buzun altında ne gibi materyaller bulabilecekleri hakkında bilgi edineceklerini de soyledi.
[h=2]Siklopropenildin surprizi[/h]
Aslında bu molekulun formulu ve ismi uzun suredir biliniyor Yine de molekulu bir gezegen ya da uyduda, hele de gaz halinde gozlemlemek buyuk surpriz oldu. Cok kolay şekilde başka yapılarla reaksiyona giren bu bileşik, yalnızca reaksiyon gormenin cok zor olduğu uzay boşluğunda gozlemlenebiliyordu.
Titan’ın atmosferi gibi yoğun atmosferler bilim insanları tarafından buyuk ilgi goruyor. Bu nedenle de NASA’nın bir sonraki gorevi olan Dragonfly gorevi icin hedef olarak secildi. Araştırmacılara gore Titan’da bulunan molekul atmosferin, maddenin etkileşime girme ihtimali az olan ust katmanlarında yer alıyor. Bilim insanları Titan’ın pek cok farklı molekul yapısına da ev sahipliği yaptığını tahmin ediyor.