Talas Belediyesi tarafından yapılan Kultur Merkezi ve 7/24 Kutuphane duzenlenen torenle hizmete acıldı. Acılışta konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Ozhaseki; "Gunumuzde kitap okuyanlar cok hoşumuza gidiyor ama şu cep telefonuyla takılanları, sosyal medyada saatlerini gecirenleri, 10 dakika kitap okumayanları gorunce icimiz burkuluyor" dedi.
Torenin acılış konuşmasını yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalcın; kutuphanenin 5 tane universite genclerine hitap eden yurdun ortasında olması bu kutuphanenin onemini artırdığını ifade ederek; "Ayrıca iki universitemizin de kapı komşusu durumundadır. Kutuphanemiz iki anlama gelmekte. Birisi kitapların bir araya geldiği, korunduğu, sunulduğu yer. İkinci anlamı da bir medeniyetin yazılı eserlerinin butunu akla gelir. Bu binayı kutuphane hizmetine donuşturmemiz esnasında emeği gecenlere teşekkur ediyorum. Devletimizin her zaman yanımızda olduğunu hissetmek guzel bir şey. O nedenle bir protokol yaptık, burası ayrıca Talas İlce Halk Kutuphanesi gorevi de yapıyor. Kutuphanemizin birinci katı kultur faaliyetleri icin hazırlandı, bir katı sureli yayınların takibi ve dergiler icin, ust katı klasik kutuphane, en ust katı da sadece akademisyenler icin calışma ortamı hazırlandı. Ayrıca engelli kardeşlerimiz icin cihazlar ve ozel bolum kitapları yer almaktadır. Ayrıca bir kitap arayan kardeşim bilgisayar ağına kitabın ismini yazdığı zaman sadece Kayseri'de değil Turkiye'nin hangi kutuphanesinde varsa o kitaba ulaşabilecek. Bundan sonraki adımımız kulliyedeki konuşan kitap sistemine erişebilmek. Kutuphanemizde zamanını geciren herkese şimdiden başarılar diliyorum" dedi.

Kultur Bakanlığı Kutuphaneler ve Yayınlar Genel Muduru Ali Odabaş ise konuşmasında bakanlık olarak kitap desteklerinin sureceğini belirterek; "Bin 207 tane 81 vilayetimizde kutuphanemiz var. Bunlardan bir tanesi de Talas İlce Halk Kutuphanemiz. 10 ay once buranın cok guzel bir kutuphane olacağına kanaat getirdik. Goruyorum ki gercekten cok iyi calışmış yapan firma. Ne mutlu boyle bir kutuphane ortaya cıkmasında bizim de emeğimiz var. 10 bine yakın kitap gonderdik ama durmayacağız, kitap desteğimiz surekli devam edecek" şeklinde konuştu.
Buyukşehir Belediye Başkanı Memduh Buyukkılıc, kutuphanenin yapılmasında emeği gecenlere teşekkurlerini ileterek; "Mustafa Başkan ve ekibini bu anlamlı ve onemli calışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Her gecenin rahatlıkla uğrayabileceği nezih bir ortamda 'ya oğrenen ol ya oğreten ol. Bir başkası olma yoksa helak olursun' anlayışı icerisinde inşallah oğrenenlerden oluruz" ifadelerini kullandı.
"Sosyal medyada saatlerini gecirenleri, 10 dakika kitap okumayanları gorunce icimiz burkuluyor"
Kutuphanenin acılış torenine katılan AK Parti Yerel Yonetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Ozhaseki, kitap okuyanların cok hoşlarına gittiğini ancak sosyal medyada saatlerini harcayanları, 10 dakika kitap okumayanları gordukce iclerinin burkulduğunu aktardı. Ozhaseski; "Cok acıdır, 1600'lu yılların Kayseri'ye ait mufredat defterlerini ve o donemki kitaplarımızın bircoğunu benim belediye başkanlığı donemimde Bulgaristan'da bir kutuphanede bulduk. Mehmet Cayırdağ, 'Kutuphanenin başındaki insanla yazıştım. Kayseri'ye ait eski ne yazıyla yazılmış ne kadar kitap varsa hepsini verecek.' dedi. Biz kağıt olsun diye gondermişiz, Bulgarlar saklamış. Ne istiyor deyince? 'Bir fotoğraf makinesi bir de 500 dolar istiyor.' dedi. 'Ağabey ben 500 değil 5 bin diyorsa bile ver, ben parayı vereceğim.' dedim. Fotoğraf makinesini de al. Oradan kamyonetlere yukleyip kitapları Kayseri'ye getirdik. Vezirhanı restore edilirken bir duvar yıkıldığında arka taraftan deryalar gibi kitaplar cıktı. O gunku kutuphane memuru, 'Bu kitaplar yakalanırsa bugunku yoneticiler bunların canına okur, ben en iyisi buraya saklayayım.' demiş. Oraya kitapları doldurup onune duvar gerdirmiş. Biz sonradan o kitapları bulduk. Gunumuzde kitap okuyanlar cok hoşumuza gidiyor ama şu cep telefonuyla takılanları, sosyal medyada saatlerini gecirenleri, 10 dakika kitap okumayanları gorunce icimiz burkuluyor. Bizler zorlayacağız ve yapmaya calışacağız" diye konuştu.
Kayseri'nin belediyecilik olarak başka bir formata geldiğini dile getiren Ozhaseki; "Kayseri'de belediyecilik de her alanda başarılarla, her zaman ovuneceğimiz şekilde devam ediyor. Cok şukur zamanında calışma yaptık. O zaman dedik ki; 'Ticarette ne yapabiliriz, sanayide, turizmde, kulturde, sanatta hatta eğlencede neler yapabiliriz?' O calışmalar neticesinde ortaya cıkan tablo bizi belediyecilik olarak başka bir formata getirdi. Biz altyapıyla, ust yapıyla uğraştık. Elhamdulillah oyle bir sorun kalmadı. Su borularının tamamını, kanalizasyon borularının tamamını değiştirdik. Katı atıklar, yollar, alt gecitler, ust gecitler eyvallah. Turizm deyince aklımıza Erciyes Dağı gibi bir yerde turizm merkezi yapmak cıktı. Burada hafta sonları 80-100 bin kişi kayak yapıyor, binlerce gencimiz para kazanıyor, Kayseri'nin sosyal hayatı ve cehresi değişiyor. Eğlence deyince Harikalar Diyarı'nı yaptık, hafta sonları 40-50 bin kişi gidiyor. Kulturde, sanatta ne yaptık? Arkadaşlar, muzeler şehri haline geldi" dedi.
Vali Şehmus Gunaydın da; "Bizim dunyayla yarışmamız, iyi yerlere gelmemiz icin genclerimizi yetiştirmek istiyorsak mutlaka onlara bu imkanı vermemiz lazım. Bilimde, teknolojide, sanayide bizim iyi yetişmiş bir nesle ihtiyacımız var. Bunu icin onları iyi eğitmemiz lazım. Onları her alanda dunyayla yarışacak şekilde yetiştirmek icin de bu tur kutuphane ve okullara ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından dua eşliğinde kesilen kurdele ile Kultur Merkezi ve 7/24 Kutuphane hizmete acıldı. - KAYSERİ
Kaynak: İhlas Haber Ajansı