AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ozhaseki, "Gunumuzde kitap okuyanlar cok hoşumuza gidiyor ama şu cep telefonuyla uğraşanları, sosyal medyada zaman gecirenleri de gorunce icimiz burkuluyor." dedi.
Ozhaseki, Talas Belediyesi tarafından yapılan Kultur Merkezi ve 7/24 Kutuphane acılış toreninde yaptığı konuşmada, kitaplı bir medeniyetin temsilcileri olduklarını soyledi.
Yerde kağıdı gorunce alan bir ecdadın torunları olduklarını belirten Ozhaseki, şunları kaydetti:
"Cok acıdır, 1600'lu yılların Kayseri'ye ait mufredat defterlerini ve o donemki kitaplarımızın bircoğunu benim belediye başkanlığı donemimde Bulgaristan'da bir kutuphanede bulduk. Mehmet Cayırdağ, 'Kutuphanenin başındaki insanla yazıştım. Kayseri'ye ait eski ne yazıyla yazılmış ne kadar kitap varsa hepsini verecek.' dedi. Biz kağıt olsun diye gondermişiz, Bulgarlar saklamış. Ne istiyor deyince? 'Bir fotoğraf makinesi bir de 500 dolar istiyor.' dedi. 'Ağabey ben 500 değil 5 bin diyorsa bile ver, ben parayı vereceğim.' dedim. Fotoğraf makinesini de al. Oradan kamyonetlere yukleyip kitapları Kayseri'ye getirdik. Vezirhanı restore edilirken bir duvar yıkıldığında arka taraftan deryalar gibi kitaplar cıktı. O gunku kutuphane memuru, 'Bu kitaplar yakalanırsa bugunku yoneticiler bunların canına okur, ben en iyisi buraya saklayayım.' demiş. Oraya kitapları doldurup onune duvar gerdirmiş. Biz sonradan o kitapları bulduk. Gunumuzde kitap okuyanlar cok hoşumuza gidiyor ama şu cep telefonuyla uğraşanları, sosyal medyada zaman gecirenleri de gorunce icimiz burkuluyor. Bizler zorlayacağız ve yapmaya calışacağız."
Kayseri'nin altyapı ve ustyapısıyla ilgili bir sorununun kalmadığını hatırlatan Ozhaseki, kentin muzeler şehri haline geldiğini vurguladı.
Kultur ve sanatta onemli işler yaptıklarını anlatan Ozhaseki, şoyle devam etti:
"Turizm denince karşımıza Erciyes Dağı gibi bir yerde turizm merkezi, kayak merkezi yapmak cıktı. Hafta sonları 80-100 bin kişi kayak yapıyor, binlerce gencimiz para kazanıyor, Kayseri'nin sosyal hayatı ve cehresi değişiyor. Yaptığımız Harikalar Diyarı'na 40-50 bin kişi gidiyor. Kulturde, sanatta ne yaptık? Arkadaşlar, muzeler şehri haline geldi. Kayseri'de Selcuklu Muzesi'ni yaptık. Anadolu'ya iz vuran, damga vuran 2 medeniyet var. Biri Selcuklu diğeri Osmanlı. Peki Selcuklu'nun muzesi var mıydı? Yok. Onlar bir taraftan Haclı ile bir taraftan futuhatla uğraşırken Kayseri'ye oyle eserler bırakmışlar ki. Ortaya koydukları sivil mimari eserleri bile bugun Selcuklu izleri taşıyor, dediğimiz guzelliklerle dolu. Cok guzel bir Selcuklu Muzesi yaptık. Arkeoloji Muzesini kalenin icerisine taşıdık. Binlerce yıllık tarih orada sergilenir hale geldi. Bunun dışında Milli Mucadele Muzesini Kayseri Lisesine yaptık. Kayseri muzeler şehri olmaya başladı. Kayseri belediyeciliği, altyapısıyla ustyapısıyla uğraşırken bir taraftan da, kulturuyle, sanatıyla, sporuyla da dahil olmak uzere her şeyi ile ilgileniyor."
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalcın da acılışını yaptıkları kutuphanenin oğrencilerin yoğun yaşadığı bir bolgede olmasının onemli olduğunu dile getirerek, "Devletimizin yanımızda olduğunu bilmek guzel bir şey. Burası aynı zamanda Talas İlce Halk Kutuphanesi gorevi de yapıyor. Kutuphanenin ilk 2 katı kurs ve kultur faaliyetleri icin hazırlandı. Ust kat klasik kutuphane, en ust kat akademisyenler icin calışma ortamı. Ayrıca engelli kardeşlerimiz icin kitaplar ve bolumler ayrıldı." diye konuştu.
Torene, Kayseri Valisi Şehmus Gunaydın, Buyukşehir Belediye Başkanı Memduh Buyukkılıc, AK Parti Kayseri milletvekilleri İsmail Tamer ve Hulya Nergis, Kutuphaneler ve Yayımlar Genel Mudur Yardımcısı Ali Odabaş ile protokol uyeleri katıldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muzahim Zahid Tuzun