Google’ın bir gozluğun bilgisayar olarak kullanabileceğini duyurması son derece nefes kesici ve heyecan verici bir haber olmuştu. Google Glass, sahip olduğu potansiyelle teknolojide cığır acacak bir cihaz olarak goruluyordu. Gozluğunuzle gorduğunuz her şeyi video kaydına alabilmek veya yururken gozunuzun onune bir harita acabilmek gibi ozellikler, yaşam kalitesini son derece arttıracak yenilikler gibi duruyordu.
Tum dunya urunu heyecanla beklerken, Google Google Glass’ın uretimini durdurduğunu ve urunu incelemek ve geliştirmek uzere tekrar laboratuvarlarına taşıdığını duyurdu. On surumunu bile piyasaya surmekte başarısız olan Google Glass neden hayal oldu? Google Glass'ın insanları tatmin etmeyişinin ardındaki sebepleri sizler icin acıkladık.
[h=2]Google, urunun lansman tarihini bile belirlemedi[/h]
Google Glass, ilk cıktığı zaman sadece belirli unlu kişilere reklam amaclı satışa sunuldu. Unlu kişilerin yaptığı tanıtımlar, halkın Google Glass’a karşı olan hevesini kat be kat artırdı ve coğu insan urunu bir an once satın almak icin sabırsızlanıyordu. Google, urunu ilk once belirli kişilere dağıtarak piyasadaki ilk adımını başarılı bir şekilde atsa da, devamını getirmekte başarısız oldu.
Cok basit bir mantıkla duşunursek, yeni bir urun cıkaracağımızı duyurduğumuz zaman urunun ne zaman satın alınabilir olacağını da acıklamanız gerek. Ornek verecek olursak Xbox ya da Playstation 5’i duşunun. Dunyanın dort bir yanından insanlar, oyun konsollarının lansmanlarında son derece heyecan verici haberlerle birlikte urunu ne zaman satın alabileceklerini de oğrenmişti.
Ne yazık ki durum Google’da aynı olmadı. Google, hic bir zaman Google Glass’ın ne zaman satın alınabileceğini acıklamadı. Urunun reklamlarını surekli olarak yapmaya devam edip insanlarda satın alma arzusu oluştursa da, Google Glass’ı satın alma tarihi belirlemekte başarısız oldu. Google'ın boyle bir hamle yapmayışının sebebi belki de urunden hic bir zaman tam olarak emin olamamasıydı.
[h=2]Google Glass icin başarılı bir reklam kampanyası hazırlanmadı[/h]
Tum dunyada heyecan yaratan bir urunun reklamını doğru bir şekilde yapmak da son derece onemli bir konu. Ozellikle bahsettiğimiz şirket Google ise. Kuresel etki yaratacak bir urunun reklamını yapmak icin urunun en can alıcı noktalarını belirleyip farklı toplumlara ve kulturlere onların anlayacağı dilden sunmanız gereklidir.
Anlaşılan o ki Google, Google Glass’ı geliştirmek icin yuz milyonlarca dolar harcamış olsa da butcesini biraz da reklama ayırmayı duşunmedi, ya da zaten başarılı olacağını duşunduğu icin onemsemedi. Sağlam bir reklam kampanyası hazırlamak yerine urunun tanıtımını halkla ilişkiler departmanına bırakan Google, Google Glass’ın potansiyel şohretini kendi eliyle tıkamış oldu.
[h=2]Urunun neden cok iyi olduğuna dair net bir acıklama yapılmadı[/h]
Yeni bir urun ya da hizmeti tanıttığınız zaman, elinizdeki işin neden iyi olduğuna dair net acıklamalar yapmanız gerekir. Orneğin saatlerce oyun oynayabileceğiniz bir telefon cıkaracağınızı duyurduğunuz zaman, telefonun bataryası ve pil omrune dair net ve keskin bilgiler vermelisiniz. Yani elinizdeki urun başarılı, ama neden başarılı? Tuketici olarak da bir şeyi satın almadan once ilk olarak urunun ozelliklerine bakmaz mıyız zaten?
Google Glass da başlarda buyuk haberlerle duyuruldu. Sahip olduğu ozellikler herkesi heyecanlandıracak turdendi, ancak Google’dan kimse gozluğun nasıl calıştığına ya da nasıl kullanılabileceğine dair hic bir acıklamada bulunmadı. Bu da Google Glass’ın zamanla değer kaybetmesine yol actı.
[h=2]İnsanlar Google Glass’ı nereden satın alabileceğini bile bilmiyordu[/h]
Google’ın urunu ilk başta tum dunyada satışa sunmak yerine belli başlı insanlara satması ilk bakışta akıllı bir hamle olarak goruluyordu. Ancak zaman gectikce insanlar urunu artık satın almak istiyordu ve Google, Google Glass’ın fiziksel olarak nerelerde satışa sunulacağını soyleme zahmetinde bulunmadı bile.
Google cok uzun sure insanları bilgilendirmekten kacındı. Google Glass’ın bırakın satın almayı, hangi ulkelerde cıkacağı bile konuşulmadı. Google urunden emin olup yeni bir hamle yapana kadar insanlar Google Glass'a olan ilgilerini kaybetmeye başlamıştı bile.
[h=2]Hedef kullanıcı belirlenmedi[/h]
Google Glass hakkında haberler yayılmaya başladığında kimse bu urunun tam olarak işlevselliğini anlayamadı. Hal boyle olunca, Google Glass’ın hangi durumlarda veya nerelerde kullanılacağı da insanlarda soru işareti oluşturmaya başladı. Urun ofis hayatını profesyonel bir şekilde kolaylaştırmak icin tasarlanmış bir cihaz mıydı yoksa akıllı saatler gibi gunluk hayatımızda bize eşlik edebilecek bir şey miydi?
Kimse bu soruların cevabını tam olarak bilemiyordu. İnsanlar da gunluk hayatta kullanacakları gozluğun şık durup durmayacağından emin değildi. Sonucta estetik gorunum de en az işlevsellik kadar onemli.
Google’ın burada yapması gereken hamle, urunun prototiplerini potansiyel kullanıcılarla buluşturmak olmalıydı. Bu sayede hem işlevselliği hem de estetik gorunumu test edebilir, aldığı geri bildirimlerle urunu yeniden tasarlayarak hem daha başarılı bir cihaz ortaya cıkarmış hem de insanların aklındaki soru işaretlerini gidermiş olurdu.
[h=2]Google Glass duşunulduğu kadar değerli olmadı[/h]
Daha once de belirttiğimiz gibi Google Glass ilk başta sadece on odemeyle birlikte belirli kişilere satışa sunuldu. Deneyenler, Google Glass’dan beklediği verimi acıkcası pek alamadı. Google Glass, anlık fotoğraf cekme ve internette gezinme olmak uzere toplamda iki ana işleve sahipti. Ancak pil omru cihazın sadece 2 ila 3 saat arası calışmasına yetiyordu.
Bircok insan cihazın uzerinde bulunan kameralar yuzunden Google Glass’ın kamuya acık yerlerde kullanılmasını yanlış buluyordu. Kalabalık yerlerde Google Glass ile gezmek, kamerayı acıp elinde telefonla gezmekten farksız olarak nitelendirildi. Bu da Google Glass’ın kullanım alanlarını son derece kısıtlayarak cihazın yetersiz olarak gorulmesine yol actı.
[h=2]İnsanlar en cok da kişisel gizlilikleri hakkında endişelendi[/h]
Google Glass’ın uzerinde bulunan kameralar sayesinde kamuya acık alanlarda kullanılmasının sakıncalı olabileceğini daha once soylemiştik. Bu mesele sadece kamuya acık yerlerde değil, insanların kişisel alanlarında da kullanılması tehlike arz eden bir durum haline geldi. Sonucta Google Glass’ı gunluk işlerimizde kullandığımız zaman cihazın uzerinde bulunan kamera ve mikrofon biz ne yaparsak yapalım her şeyi kayıt altına alabilirdi.
Gece yatmadan once gozluğu cıkarıp komodine koyduğumuzu duşunelim. Siz de tum gece izlendiğinizi duşunmez miydiniz? Okuduğunuz, gorduğunuz ya da bir toplantı sırasında imzaladığınız tum belgelerin goruntuleri Google Glass tarafından kaydedilme potansiyeli vardı, bu da insanları Google Glass kullanmada tereddute duşurdu.
[h=2]Sonuc; Google Glass, kendine sadece iş dunyasında yer bulabildi [/h]
Anlattıklarımızdan yola cıkarak Google’ın insanları Google Glass konusunda neden tam olarak tatmin edemediğini az cok anlamışsınızdır. Ancak şunu da belirtelim, Google Glass her ne kadar yeterince ilgi gormemiş olsa da şirketin kurumsal şirketler icin tasarlamış olduğu Google Glass Enterprise serisi iş dunyasında son derece ilgi goruyor.
Son olarak Google Glass tarzı urunler sadece Google tarafından tasarlanmadığını da belirtelim. Microsoft, 20 megapiksele sahip HoloLens adlı akıllı gozluğunu 2016 yılında piyasaya cıkarmıştı ve bu gozluk de zamanla coğunlukla iş dunyasında kullanılan bir cihaz haline geldi.