Turkiye Buyuk Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, İzmir'de meydana gelen depremde yıkılan Doğanlar Apartmanı enkazında yaptığı acıklamada, "Bu acı afette hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Şu ana kadar gelen sayı 26, 886 vatandaşımız da yaralı. 100'un uzerinde vatandaşımız enkazlardan canlı olarak kurtarılmış. 19 yoğun bakımda ağır olarak tedavi goren hasta vatandaşımız ve taburcu olan vatandaşlarımız var" dedi.
Merkez ussu İzmir'in Seferihisar ilcesi olan 6.6 buyukluğundeki depremin ardından İzmir'in Bayraklı ilcesinde yıkılan 8 katlı ve 21 daireli Doğanlar Apartmanında suren kurtarma calışmalarını TBMM Başkanı Mustafa Şentop da yakından takip etti. Burada gazetecilere acıklamalarda bulunan Şentop, "Guzel İzmir'imize gecmiş olsun. Bu acı afette hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Şu ana kadar gelen sayı 26, 886 vatandaşımız da yaralı. 100'un uzerinde vatandaşımız enkazlardan canlı olarak kurtarılmış. 19 yoğun bakımda ağır olarak tedavi goren hasta vatandaşımız ve taburcu olan vatandaşlarımız var. Şu anda 9 enkazda calışmalar devam ediyor. Biz Rızabey Apartmanı'na da gittik. Orada da arkadaşlarımız koordineli bir şekilde farklı kurumlardan, yerel yonetimlerden AKUT'tan Kızılay'dan ve AFAD'ın koordinasyonunda arama kurtarma calışmaları devam ediyor. İnşallah enkaz altında olduğu duşunulen vatandaşlarımızın da sağ olarak cıkarmayı başarabiliriz. Ekiplerimiz titizlikle bunu yurutuyorlar. Olayın meydana geldiği ilk anlardan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ilgili bakanlarımız ve tum kamu kurumlarımız teyakkuza gectiler ve hızlıca buraya ulaştılar. Sabırla bekleyeceğiz. Milletimizin gonlu ve duası burada. Mala gelen zararlar zaten telafi edilir kimsenin bunda bir endişesi olmasın. Ama canlarımızı enkazın altından kurtarmak mecburiyetindeyiz. Turkiye'nin deprem bolgesi olduğu fay hatlarıyla ilgili zaman zaman konuşuluyor, tartışılıyor ama bu tur acı olaylar yaşandıktan sonra cok daha iyi idrak ediyoruz. Allah beterinden saklasın ama bu da tabii bir sonuc. Gunu, saati, yeri belli değil ama mutlaka karşılaşacağımız bir tablo. Bu gercekliği bilerek hareket etmek mecburiyetindeyiz. Ben devletin yetkililerinden, yerel yonetimlerden bu tur binalarda bulunan, bunları tercih eden vatandaşlardan, mimarından muhendisinden herkese kadar bu işin farkında olmalıyız. Hepimizin boyle bir afetle karşılaşma durumu var. Dolayısıyla hic vakit kaybetmeden bu olayın vermiş olduğu bilincle harekete gecmek durumundayız. Ben tekrar gecmiş olsun diyorum İzmir'e. İnşallah enkaz altından butun vatandaşlarımızın sağ salim bir şekilde kurtarırız" dedi.
Enkaz altında şu an kac kişinin olduğuna ilişkin soruyu yanıtlayan Şentop, "Şu anda enkaz altında kac kişi olduğunu tahmin etmek soyleyebilmek mumkun değil. Gunduz vakti olduğu icin sadece nufusa kayıtlı olanlar uzerinden bir sayı vermek yanlış olur. Kimin nerede olduğunu, evde olup olmadığını bilebilmek bakımından. Herhalde bu yarın sabaha kadar netleşir diye tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.
Acıklamasının ardından Şentop, enkaz bolgesinde yakınlarından gelecek haberleri bekleyen vatandaşlarla da sohbet ederek, sıkıntılarını dinledi. - İZMİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı