Bartın'da yaşayan ve ilkokula gidemeyen 85 yaşındaki Sadakat Gunenc okuma-yazma seferberliği kapsamında acılan Bartın Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulundaki kursa katıldı. Kursu başarıyla tamamlayan Gunenc, okuryazar olmanın mutluluğunu yaşarken kaleme aldığı şiirlerle adeta okuma-yazma bilmeden gecen yıllarına meydan okuyor.
2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan okuma-yazma seferberliği kapsamında acılan kurslar buyuk ilgi gormeye devam ederken o kurslar okuma-yazma bilmeyen yaşlılar icinde umut kaynağı oluyor.
"Okula gonderilmedi"
Cocuk yaşta babasını kaybeden 85 yaşındaki Sadakat Gunenc tek kardeşini de elim bir trafik kazası sonucu yitirdi. Tek cocuk olarak kalması dolayısıyla ailesinin okula gondermediği Gunenc yıllarca okuma-yazma hayali ile yaşadı. Evliliğinden 3 cocuk ve 6 torun sahibi olan Gunenc tum cocukları gibi torunlarının da okumasını arzu ederek yaşamını surdurdu. Hayatını cocuklarına, torunlarına ve kanser tedavisi goren eşine adayan Gunenc cok istemesine karşın okuma yazma oğrenmeye fırsat bulamadı.
"Pandemide evden cıkmayıp ders calıştı"
Eşinin vefatının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan okuma yazma seferberliği ise binlerce okuryazar olmayan vatandaş gibi Gunenc icinde bir fırsat oldu. Oğlu Mustafa Gunenc ile birlikte Bartın Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okuluna başvuran Gunenc, 1'inci kademesi 120 saat ve 2'nci kademesi 160 saat olan okuma yazma eğitimlerinde derslerini hic ihmal etmedi. Oğretmenlerinin verdiği odevlerini itina ile yaptı. Pandemi dolayısıyla coğunluğu evde gecen zamanı da okuma-yazma oğrenmek icin değerlendiren Gunenc toplamda 280 saat olan kursu başarı ile tamamladı.
"Şiirlerini kaleme almaya başladı"
Okuma-yazma seferberliği sayesinde cocukluk hayaline kavuşan Gunenc gecmişte okuryazar olmadığı icin sadece hafızasına kazıyabildiği şiirlerini şimdi beyaz kağıtlar uzerinde kaleme alıyor. Okuryazar olmaktan cok buyuk mutluluk duyduğunu ve mutluluğun anlatılamaz olduğunu kaydeden Gunenc azmi ile genclere de ornek oluyor.
"Kapılarımı kilitledim dersime calıştım"
Pandemi surecinde kendini derslerine verdiğini soyleyen Gunenc, "Okumayı yazmayı, okuyup bir yerde olmayı cok istiyordum olamadım. Olamayınca tabi ki sıkıntılar oldu. Benim meşguliyetim vardı. Buyuklerim vardı, cocuklarım vardı. Bunu yapamadım. Yapamayınca eşimle vakit gecirdik onun hastalığıyla. O vefat edince oğlum anladı durumumu. Gitti beni hocama bildirdi bende okula gittim. Onunla guzel vakit gecirdik, ders calıştık. Haftada iki gun Cumartesi Pazar gunu saatim vardı. O saatlerde gidiyordum. Kalan zamanlarda bu Pandemi olduğu icin butun gun derslerime calıştım. Hic bakmadım dışarıda cıkmadım. Kapılarımı kilitledim dersime calıştım. Hastalık cok yaygındı bu da benim icin cok guzel vakit gecirmeme vesile oldu. Sonra işte muvaffak oldum. Benim babam olmadığı icin beni başlangıcta annem, babaannem ve dedem gozlerinin onunden ayırmak istemediler. Bir kardeşimi de kaza sonucu kaybettik. Bir tek ben kaldım ailede. Beni gozlerinin onunden ayırmadılar. Yıkıldılar onlar beni gozlerinin onunden ayırmadılar. Bu mutluluk anlatılmaz. Cok mutluyum." dedi.
"Yeni hedefi ortaokulu bitirmek"
1'inci kademe ve 2'nci kademe okuma-yazma eğitimlerini başarıyla tamamlayan Gunenc, belgesini Bartın Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Muduru Mehmet Asım Ozdemir'den aldı. Gunenc'in yeni hedefi ise ortaokulu dışarıdan okuyup eğitimini surdurmek.
Bartın Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Muduru Ozdemir okuma-yazma bilmeyen tum vatandaşlara cağrıda bulunduğu acıklamasında, " 2018 yılında başladığımız Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan onculuğunde başlamış olduğumuz okuma-yazma seferberliğinde şimdiye kadar Bartın'da 164 adet kurs actık, 664 vatandaşımıza ulaştık. ve bu okuma-yazma seferberliğimiz devam ediyor. Okuma-yazma bilmeyen tum vatandaşlarımızı biz en yakın okul mudurluklerimize ve Bartın Halk Eğitim Merkezine bekliyoruz. Okuma-yazma seferberliğiyle ilgili olarak tum vatandaşlarımıza 'Okuma-yazma bilmeyen kalmasın' diyoruz. Halk Eğitim Merkezleri bunlar icin hizmettedir." İfadelerinde bulundu. - BARTIN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı