Antalya'nın Serik ilcesinde cilek ureticisi dikim calışmalarını tamamladı. Bu senede buyuk beklenti icerisinde oldukları cilekleri toprakla buluşturan ureticinin en buyuk korkusu ise oluşabilecek fırtına ve sel baskınları.
TUİK verilerine gore Antalya'da 2020 yılında 50 bin 862 ton cilek uretimi gercekleştirildi. Serik ilcesinde de cilek uretiminin yuzde 35'ini karşılayan bolge oldu. 3710 dekar alanda 16.960 ton cilek uretimi ile 90 milyon lira gelir elde edildi. 2021 yılında da 3500-4000 dekar alanda uretim yapılması tahmin edilen ilcede bu yıl cileğin kg fiyatının 8-10 lira olması bekleniyor.
Turkiye'nin en buyuk cilek uretimi yapılan bolgelerinden biri olan Serik ilcesinde en cok kadın işciler boy gosteriyor. Aile ekonomisine katkı sağlayan kadınlar, tum akrabalarıyla birlikte fideleri toprakla buluşturuyor. Eminceler Mahallesinde yaşayan Remziye Sartekin, "Yıllardır bu işi yapıyoruz. Ailecek yapıyoruz bu işi. Kimler yok ki hemen hemen butun akrabalar hepimiz bu işi yapıyor. Buranın butun yerlileri yapıyor. Biz mesela gurbetten geldiğimiz icin gurbetten gelenler ayrı, geldiğimiz memleketin yerlisi ayrı yapıyor. Zaten onlardan oğrendik, onlardan gorduk. Cilek sektorunun cok buyuk bir etkisi olduğunu ve cok buyuk faydası olduğunu duşunuyorum ekonomik bakımından. Cunku burası komple yani il-ilce tamamı, belki de Turkiye'nin her tarafında yapılıyor bu iş. Ama en cok da bu bolge de yapılıyor. Binlerce aile bu işi yapıyor ve bu iş yani oyle hani hafife alınacak bir iş değil. Gun geliyor buradan yirmi ton, gun geliyor altmış ton cilek Turkiye'nin her tarafına gidiyor. ihracat ediliyor. Bilmiyorum ama yani bence bu iş hafife alınmamalı ve buralarda dernekler kurulmalı diye duşunuyorum" diye konuştu.
Cilek uretiminin zorluklarını anlatan Sartekin, "Bir yağmur yağsa burada calışılmıyor zaten. Bir fırtına gelse seralar zarar gorse butun emekler boşa gidiyor. İnsanlar buraya o kadar cok emek koyuyor ki yani sayısız miktarda işci, para olarak yani butun her şeyini, umudunu bu cileğe bağlıyor. Biz kendimiz başta olmak uzere butun umudu dikim başladıktan sonra cileğe bağlıyoruz ve gercekten kışın zorluklarını yaşıyoruz. Cileğimiz yani en ufak bir sel baskını olsun, bir fırtınada zaten hepsi boşa gidiyor" dedi. - ANTALYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı