150 yıla yakın bir gecmişi olan ve dunya capında 50 bine yakın uyesi bulunan bilimsel bir kuruluş olan Institute of Physics (Fizik Enstitusu), katı hal kuantum optik sistemler alanında dunyaca unlu bir bilim insanı olan Prof. Dr. Mete Atature’yi 2020 Thomas Young Madalyası odulune layık gordu.
Prof. Dr. Atature, her yıl fiziğe katkıda bulunan bilim insanlarını takdir etmek ve odullendirmek icin verilen Thomas Young Madalyası ve Odulu’ne; yarı iletkenler ve elmasta kuantum optik alanındaki oncu calışmaları ve kuantum teknolojilerinde heyecan verici uygulamaları nedeniyle layık goruldu.

Konuyla ilgili olarak Evrim Ağacı’na acıklamalarda bulunan Prof. Dr. Atature, “Bu odul, ekibimizle birlikte yaptığımız calışmaların ve emeğimizin tanınması acısından benim icin cok anlamlı. Gunumuzde oduller halen genellikle tekil kişilere veriliyor; ancak modern bilimde neredeyse hicbir zaman tekil bir kişi buyuk başarılara imza atamıyor. Her zaman bir ekip calışması var, koca bir laboratuvarın emeği var. Haliyle bizim butun calışmalarımız icin de bu gecerli. Dolayısıyla bu odul, ismen bana verilmiş olsa da, aslında sadece bana değil, gecmişte ve şu anda birlikte calıştığım butun ekip uyelerimize ait.” ifadelerini kullandı.

[h=2]2020 Institute of Physics Odulleri kazananlar[/h] Başkanlık Madalyası - Myriam P Sarachik Isaac Newton Madalyası - Nader Engheta Altın Madalyalar - Lord Kelvin Madalyası - Maggie Aderin-Pocock Altın Madalyalar - Lawrence Bragg Madalyası - Nicholas St John Braithwaite Altın Madalyalar - Richard Glazebrook Madalyası - John Llewellyn Collier Altın Madalyalar - Michael Faraday Madalyası - Richard Ellis Altın Madalyalar - Paul Dirac Madalyası - Carlos S Frenk Altın Madalyalar - Katharine Burr Blodgett Madalyası - Drew Nelson Gumuş Madalyalar - Thomas Young Madalyası - Mete Atature Gumuş Madalyalar - Dennis Gabor Madalyası - David James Stuart Birch Gumuş Madalyalar - James Joule Madalyası - Richard Bowtell Gumuş Madalyalar - Marie Curie-Sklodowska Madalyası - Paul Chambers Gumuş Madalyalar - Fred Hoyle Madalyası - William Chaplin Gumuş Madalyalar - Joseph Thomson Madalyası - Michael Charlton Gumuş Madalyalar - Nevill Mott Madalyası - Laurence Eaves Gumuş Madalyalar - Lise Meitner Madalyası - Edward Gomez Gumuş Madalyalar - Peter Mansfield Madalyası - Penny Anne Gowland Gumuş Madalyalar - James Chadwick Madalyası - Geoffrey Hall Gumuş Madalyalar - Sam Edwards Madalyası - Julia Higgins Gumuş Madalyalar - Cecelia Payne-Gaposchkin Madalyası - Simon Hooker Gumuş Madalyalar - Rosalind Franklin Madalyası - The Physics of Life UK Network Gumuş Madalyalar - Edward Appleton Madalyası - Adam Scaife Gumuş Madalyalar - David Tabor Madalyası - Alexander Shluger Gumuş Madalyalar - John William Strutt, Lord Rayleigh Madalyası - Kellogg Stelle