Gıda şirketi Nestlé, Cumhuriyet tarihinin ilk kuresel yatırımcılarından biri olarak Turkiye'de yeni bir ilki gercekleştirdi. İsvicre menşeli şirket, Cumhuriyet'in 97. yılında, Nestlé Health Science catısı altında Turkiye'nin ilk Medikal Beslenme Fabrikası'nın temellerini attı.
İstanbul Ferikoy'de 1927 yılında actığı cikolata fabrikası ile Cumhuriyet tarihinin ilk kuresel sanayi yatırımcılarından biri olan Nestlé, Cumhuriyet'in 97. yılında Turkiye'nin ilk Medikal Beslenme Urunleri fabrikasının temellerini attı. Ulkemizde 114 yıldır faaliyet gosteren Nestlé, Bursa'nın Karacabey ilcesinde bulunan uretim tesisi icerisine kuracağı fabrikanın temelini attı.,
Medikal beslenme alanında Temmuz 2007'den beri Turkiye'de faaliyet gosteren Nestlé Health Science'ın, medikal beslenme urunlerini Turkiye'de yerel olarak uretmeye başlayan ilk şirket olduğunu soyleyen Nestlé Health Science Turkiye Genel Muduru ve Yonetim Kurulu Uyesi Hanzade Yaz, "Turkiye'de, gecen yıldan beri başlattığımız yerel uretim calışmalarımız 10. Kalkınma Planı cercevesinde Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Endustrilerinde Yerlileşme Eylem Planı'na dayanıyor. Nestlé Health Science olarak bu kapsamda iki adım attık. Bunlardan ilki, Medikal Beslenme Urunlerimizin ilk yerel uretimine Balıkesir'de sozleşmeli bir ureticimiz ile 2020 yılında başlamamız oldu. Turkiye'de medikal beslenme urunlerini yerel olarak uretmeye onculuk etmekten gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bugun burada temelini atacağımız fabrikamız ise yerlileştirme hareketinin ikinci adımı olarak hem Nestlé Health Science hem de Turkiye icin tarihi bir değer taşıyor. Program doğrultusunda acılan yeni fabrikamız ile medikal beslenme urunleri uretiminde yeni bir donemin başlatılmasına onculuk edecek, ilgili tum teknoloji birikimini ulkemize transfer edeceğiz. 5 bin metrekarelik bir tesis olacak. 400 kişiye direkt ve dolaylı istihdam sağlayacağız. Turkiye'de bu alanda bir boşluk vardı. Bizim urunlerimiz medikal beslenme diye adlandırılan ve geri odenen hastaların yetersiz beslenme icin doktorlar tarafından recete edilen urunler ureteceğiz. Sosyal guvenlik kurumu tarafından geri odeniyor. Bu urunlerin şimdiye kadar Turkiye'de uretimi yoktu. Fabrikamızda ilk defa medikal beslenme fabrikası kuruyor olacağız. Hastalar doktorlarına gittiği zaman doktorların recetesi ile bu urunlere ulaşacaklar ve eczanelerden temin edecekler. Biz sadece yerel uretimle bunu sağlıyor olacağız. Nestle Science, Nestle'nin genc ve dinamik birimlerinden birisidir. Cok fazla bilinmiyor ama sağlıkta beslenme alanında oncu ve lider firmayız. Hem medikal beslenme hem tuketici sağlığı urunlerimiz var. Biz tuketici sağlığı kanalını da satın almalarla buyutuyoruz" dedi.
Ağustos 2021'de faaliyete gecirilmesi hedeflenen fabrikada, şirketin 29 adet olmak uzere tum oral medikal beslenme urunleri uretilecek. Onumuzdeki uc yıl icerisinde toplam 250 milyon TL yatırım yapılması planlanan fabrika, yuksek seviye teknolojiye sahip guclu alt yapısıyla aynı zamanda Nestlé Health Science'ın urun geliştirme ussu olacak.
Torene katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nestlé Turkiye'nin yeni yatırımına ilişkin şunları soyledi:
"114 senedir Turkiye'de faaliyetlerini surduren Nestlé; Bursa'da ulkemizin ilk medikal beslenme fabrikasının temellerini atıyor. Bu tesis, Nestlé'nin 2011 yılından bu yana ulkemize yaptığı en buyuk yatırım olacak. 250 milyon liralık yeni yatırımla kurulacak bu fabrika, doğrudan ve dolaylı 400 kişiye istihdam sağlayacak. Firmanın Cin'de buna benzer bir yatırımı bulunuyor. Cin'den sonra boyle bir fabrikayı ilk kez, ulkemizin taşıdığı potansiyeli dikkate alarak, Bursa'da kuruyorlar. Uretime gecildiğinde, medikal beslenme urunleri ithalatımızın yuzde 63'u artık Turkiye'den karşılanabilir hale gelecek. Ben Nestlé'ye; ulkemize guvenip bu kritik yatırımı kazandırdıkları teşekkur ediyorum. Tabi sizlerden şoyle bir beklentimiz var. Nestlé, gıda ve icecek alanında dunyanın en buyuk Ar-Ge ağlarından birine sahip. Her sene 1.7 milyar doların uzerinde Ar-Ge yatırımı yapan kuresel bir markadan bahsediyoruz. Buradan hareketle; Nestlé'nin Turkiye'deki Ar-Ge ekibini daha da genişletip, Bursa'ya bir Ar-Ge merkezi kurmasını istiyoruz.
Boylece hem sunduğumuz teşviklerden faydalanıp, hem de yetişmiş insan gucumuzun Nestlé markasını daha da yukarılara taşımasına fırsat verebilirsiniz."
Nestlé'nin 114 yıldır Turkiye'de faaliyet gosterdiğini ifade eden Nestlé Turkiye CEO'su Ansgar Bornemann, Nestlé'nin Turkiye'deki 5. fabrikası olacak yeni yatırıma ilişkin şoyle konuştu: "Yeni tesisimiz ile bu alandaki onemli ihtiyaca yanıt vermekle kalmayacak aynı zamanda, Turkiye ekonomisinin gucune guc katmasına katkı koyacağız. Turkiye'deki ilk satış noktasını 1909 yılında Karakoy'de acan Nestlé, 114 yıldır bu topraklarda varlık gosteriyor. 1927 yılında Ferikoy'de kurulan, Cumhuriyet tarihinin ilk uluslararası yatırımlarından olma ozelliğini taşıyan cikolata fabrikası Nestlé'nin bu topraklara inancının, guveninin bir sembolu kabul ediliyor. Ulkenin ilk global yatırımcılarından biri olarak, Turkiye'de pek cok ilke onculuk ettik; tuketicilerimizi ilk fıstıklı cikolata, ilk cozunebilir kahve ve benzerleri ile tanıştırdı. Başlangıcından bu yana yakın tanığı olduğumuz Cumhuriyet'in 97. yılında ise yine oncu bir yatırımla, bir ilke daha imza atıyoruz. Nestlé dunyasının hızlı buyuyen, uzun yıllardır var olduğumuz değerli pazarlarından biri olan Turkiye'ye katkı sağlamak bizleri ayrıca gururlandırıyor. Yeni fabrikamızın hayata gecirilmesine olanak veren T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na, bugun torende bulunan değerli Bakanımız Sayın Mustafa Varank'a minnetlerimi sunuyorum."
Yeni fabrikada uretilecek medikal beslenme urunlerinin yurt dışına ihrac edileceğini soyleyen Ansgar Bornemann, "Oral medikal beslenme urunlerimizin uretiminin yuzde 100'unu bu topraklara taşıyarak, halihazırda yurtdışından temin edilen urunlerin buyuk bir kısmını yerel olarak uretmiş olacağız. Bununla birlikte, fabrikamızın faaliyetlerine başlamasının ardından, bu topraklarda uretilen urunlerin, dunyanın dort bir yanına ihrac edilmesine onculuk edecek, ulke ekonomisinin gelişiminde onemli bir rol daha ustleneceğiz" şeklinde konuştu.
Nestlé Turkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktoru ve Yonetim Kurulu Uyesi Zeynep Sungu ise, "Bugun Karacabey'deki uretim tesislerimizde beşinci fabrikanın temel atma toreni icin bir aradayız. Bu bizim icin cok gurur kaynağı. Bu medikal beslenme alanında Turkiye'deki ilk firma olacak. Aynı zamanda bizim icin de bir ilk olacak. Bu fabrikamızda medikal beslenme urunlerini uretmeye başlayacağız. İthal etmekte olan urunlerimizin yuzde 63 oranında azalma olacak. Bunların hepsini Turkiye'de ureteceğiz. Turkiye'nin stratejik konumunu duşunecek olursak ihracat icinde muthiş bir potansiyel var. Ulke ekonomisine de katkı sağlamış olacağız. 5 fabrika icin 3 yıla donemde 250 milyon TL yatırım planladık. Yeni fabrikamızda 400 kişiye istihdam sağlamış olacak. 2021 yılının Ağustos ayında fabrikamız bitecek ve 29 urunu uretmeye başlayacağız" dedi.
Torene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank başta olmak uzere cok sayıda Bakanlık temsilcisi katıldı. Bursa Valisi Yakup Canpolat, Bursa Buyukşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Karacabey Belediye Başkanı Ali Ozkan'ın eşlik ettiği torene, Nestlé Turkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktoru ve Yonetim Kurulu Uyesi Zeynep Sungu ile Nestlé Health Science Turkiye Genel Muduru ve Yonetim Kurulu Uyesi Hanzade Yaz ev sahipliği yaptı. Nestlé Turkiye CEO'su Ansgar Bornemann, toplantıya canlı bağlantıyla katıldı. - BURSA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı