SİGARAYA yonelik verdiği mucadeleyle tanınan Prof. Dr. Orhan Kural, Silivri'de bulunan ciftliğindeki 15 ağacın kendisinden habersiz kesildiği gerekcesiyle suc duyurusunda bulundu. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na gonderilmek uzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekcesi sunan Prof Dr.Orhan Kural, 24 yıl once satın aldığı 13 donumluk araziyi ağaclandırdığını, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın da ağac dikiminde zaman zaman kendisine destek olduğunu dilekcesinde belirtti. Bu ağaclara bakmak uzere Celal O. isimli kişiyi gorevlendirdiğini belirten Kural, ciftliğe cok nadir uğradığını bu şahsın da gorevini yapmadığını anladığını ifade etti. Calışan hakkında komşuları tarafından da şikayetler aldığını belirten Kural, "Ağaclara bakmadı. Bana ait kazları kesip satmış. Benden izinsiz ağacları gizli olarak kestiğini ve sattığını da oğrendim. İşten ayrıldı. Bunun suc olduğuna inanıyorum. Kendisinden şikayetciyim" ifadelerine yer verdi.
"BİR AĞAC BİR OMUR DEMEKTİR, HERKESE DERS OLSUN"Orhan Kural şikayetinin ardından basın mensuplarına yaptığı acıklamada şunları soyledi: "Kitaplarımda kağıt kullanıyordum. Onun icin Fener'de 12 donum bir arazi aldım 24 yıl once ve kendi imkanlarımla 700 ağac diktim. Coğu cam fıstığı ve meyva ağacları. ve oraya da Celal bey diye birini koyduk, ağaclara bakması gerekiyordu. Kazlarımız, tavuklarımız vardı, halka actım orayı insanlar gelip piknik yapabiliyorlardı. Sonradan adam calışmamaya başladı, ağaclara bakmamaya başladı. Cıktı yerine bir pilot sahiplendi hayvanlarıyla birlike. Oğrendik ki samanlar falan kalkınca oradan 15 tane cam ağacı 24 yıllık kesilmiş, kokleri kalmış. Cok uzuldum, cunku onlar benim cocuklarım gibiydi. Herkes diyor, 'Yerine yeni ağac dikin' 24 yılı nasıl geri getireceksin, 24 yıllık emek bu orman fakultesinden hocalar getirdim oyle yapıldı. Onun uzerine dedim, ben affetmiyorum dedim, bu bir ders olsun. Ataturkumuz bir ağac kesildiği zaman ağlamıştır. Bir ağac bir omur demektir, o da bir canlı, o yuzden suc duyurusunda bulundum. Bu da herkese ders olsun. Bir ağac yuzlerce kişiye oksijen veriyor, bir yaşam. Kimsenin onu kesmeye hakkı yok olduğunu duşunuyorum ve bu mucadeleme devam edeceğim."
- İstanbulKaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ozden Atik