Bilecik'te bir apartmanın bahcesinde keşfedilen ve Batı Anadolu'daki ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu ortaya cıkan Bahcelievler Kazısı'nda rastlanan 8 bin 500 yıllık insan iskeletinin, Batı Anadolu'nun en eski neolitik donemi ergen insanına ait olduğu tespit edildi.
Bilecik Belediyesinden yapılan acıklamada, Bahcelievler Mahallesi'nde yaşayan bir kişinin, boş arazide gorduğu seramik parcalarını Arkeoloji Muzesine bildirmesi sonucu gecen yıl Kultur Varlıkları ve Muzeler Genel Mudurluğunun izniyle Bilecik Muze Mudurluğu başkanlığında başlayan calışmalarda, insan iskeletine rastlandığı aktarıldı.

Belediyenin desteğiyle Bilecik Şeyh Edebali Universitesince (BŞEU) yurutulen kazı calışmaları sonucunda Batı Anadolu'nun en eski insanına ulaşıldığı aktarılan acıklamada, kazı sorumlusu BŞEU Arkeoloji Bolumu Oğretim Uyesi Doc. Dr. Erkan Fidan'ın şu ifadelerine yer verildi:
"İnsan kemiği, tarihleme konusunda en guvenilir materyaldir cunku yaşam suresi ağac vesaire gibilere gore cok daha kısadır. İskeletin tarihlemesi gunumuzden once 8471 ila 8612 yılları arasında olarak gelmiştir. Kazı sırasında iskeleti bulduğumuz tabakanın yaklaşık olarak gunumuzden 8 bin 500 sene oncesine ait olduğunu tahmin ettiğimi soylemiştim. Bunun bire bir şekilde tutması sevindirici, ayrıca yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gostermesi beni cok mutlu etti. Bu iskelet sadece Bilecik'in değil, Batı Anadolu'nun en eski neolitik donem ergen insanı. Batı Anadolu'nun bilinen ilk ciftcisi de diyebiliriz."
Kazıda bulunan kemiklerin detaylı incelemesinin Hacettepe Universitesi Antropoloji Bolumu Laboratuvarında yapılacağını aktaran Fidan, "Yapılacak DNA analizleri sayesinde bulunan iskeletlerin cinsiyetine, ne yediklerine ne ictiklerine, yaşamlarında ne işler yaptıklarına, gecirdikleri hastalıklara ve olum sebeplerine ulaşabilecek. Atalarımıza dair edineceğimiz bu bilgiler bugun yaşayan biz insanlar icin aydınlatıcı bilgiler olacak. Atalarımızın hayat tarzlarına, sağlıklarına dair edineceğimiz en kucuk bilgiler bugunku insanlar olan bizlerin hayatlarına etki edecek onemli bilgiler olduğunu goz onunde bulundurmamız kazıların onemini anlamamız icin yeterli olacaktır." değerlendirmelerinde bulundu.
Yerleşimin ne zaman terk edildiğine dair henuz bilgi sahibi olmadıklarını belirten Fidan,"Bu bolgedeki yaşamın bin yıllık bir zamanı kapsadığı ve gunumuzden 8 bin sene once yani MO 6 binler civarında neolitik yerleşmenin son bulduğunu duşunuyorum. Yerleşmenin sonunu anlamak icin de protokole uygun olarak yıl sonundan once yeni analizler yaptıracağız." diye konuştu.
Acıklamada goruşlerine yer verilen Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin de şehrin boylesine eski bir yerleşkeye ev sahipliği yapmasının kendileri icin sevindirici olduğunu aktardı.
Şahin, "Hem tarihimize dair boyle bilgilere sahip olabilmek hem de atalarımızın yaşayışlarına dair bilgi edinebilmek bizim icin mutluluk verici. İlerleyen donemde yapılan kazı calışmalarının şehrimizin kultur ve turizmine buyuk katkı sağlayacağına inancımız sonsuz. Tum kazı ekibine ozverili calışmaları dolayısıyla teşekkur ederiz." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tayyib Hoşbaş