Kurtce kendi derinliği ile oldukca konuşulan ve bşir cok isnantarafıındna da tercih edilne alanıoldukca geniş bir dil. Durum boyle olunca da kendi icinde zamanla pek cok soz ve vurucu cumle biriktirmiş. Peki, Kurtce'nin en sevilen sozleri neler? En sevilen Kurtce sozler! Sevilen Kurtce sozler? İlham veren Kurtce sozler!
[h=3]KURTCE SOZLER[/h]Nece Muhtace Behnateme - Gitme Kokuna MuhtacımTu guli ez bulbule temme teme. – Sen gulsun ben bulbulun.Eze Her Derete Gezkim Şerinamın – Her Yerini Isırıcam TatlımDilete Wek Şuri Gelek Cuyi Kuri – Aşkın Kılıc Gibi En Derine İndiWer Nece Delalamın – Gel, Gitme DeğerlimBeriya Behnateyi Cennetkir – Cennet Kokunu OzledimTe Hinki Hezmıkıribe Nece Rıhemin - Birazcık Sevdiysen Beni, Gitme Ruhum!Ma Gelo Tu Zane Dileminde Ki Heye – Acaba Benim Gonlumdeki Kişiyi Biliyor musun ?Laşemi Direale Go Ti Tinebe – Vucudum Titriyor Sen OlmayıncaNeynokete Beşe Eze Bimrim – Tırnağına Zarar Gelse Ben OlurumJiyanamın – HayatımDilete Wek Şuri Gelek Cuyi Kuri – Aşkın Kılıc Gibi En Derine İndiŞahiya dilemin – Kalbimin dermanıHer deri te dibinim ruete naca jiber cavemin - Her yerde seni goruyorum yuzun gitmiyor gozlerimdenDilemin ketiiyete– Gonlum sana kaydıLi ber eşkate zuwabum– Aşkından kurudumDilimin Bi Kuli xemme – Gonlum yarali ve kederliDil Şikesti = Kırık KalpTu cehnemê nebini buhust bi te xwes nabe. – Cehennemi gormezsen cennet sana tatlı olmaz.Li ber eşkate zuwabum- Aşkından kurudumLingemi Hereji Durite Dilemin Cemteye – Ayaklarım Senden Uzağa Gitsede Kalbim Hep SeninleMina Stêrke Ezmana Jî Ber Cawêmin Wendabû – Gokteki Yıldız Gibi Gozlerimin Onunden Kayboldu.Zanibim Mirin Heye Taliye Disa Eze Jite Hezbikim – Sonunda Olum Olacağını Bilsem Yine Severim SeniCukuletamın – CikolatamEger Tu Yaminbi Kes Nikare Rajiye Ji Destemin – Eğer Sen Benimsen Kimse Alamaz ElimdenDerdê dilekî ji barê deh milan girantir e – Bir gonul derdi omuzdan 10 yukten daha ağırdır.Go Ti Beje Dev Jiimin Berde Mirin Xweşti Ji Wi Hali – Beni Bırak Dersen Olum İyidir Bu HaldenTu cehnemê nebini buhust bi te xwes nabe – Cehennemi gormezsen cennet sana tatlı olmaz.Tu Kederamini – KederimsinLaşemi Te Digeri – Bedenim Seni ArıyorXude Te Jiminre Bihele Xezalamın – Allah Seni Bana Bağışlasın CeylanımLingemi Hereji Durite Dilemin Cemteye – Ayaklarım Senden Uzağa Gitsede Kalbim Hep SeninleGelek evîndar şewitîn Ji wan necêtir im yarê Ji xweliya vê laşê min Gorîna min cêkin yarê. -Bir cok aşık yandı Onlardan beterim yarim Bu bedenimin kulleriyle Kabrimi yapın yarim.Mina Stêrke Ezmana Jî Ber Cawêmin Wendabû – Gokteki Yıldız Gibi Gozlerimin Onunden Kayboldu.Zanibim Mirin Heye Taliye Disa Eze Jite Hezbikim – Sonunda Olum Olacağını Bilsem Yine Severim SeniCavemin – GozumKaderamın – KaderimEz te pir hezdikim. – Seni seviyorum.Lı bendate ez heliyam – Seni beklemekten eridimCavreşa min nav û cergêm tev bi xwîn e. – Karagozlum, icim, ciğerlerim kanar.Ji eşkate ez dinbum. – Senin aşkından deliye dondum.Şekiremin – ŞekerimRehniya Cawemin – Gozumun NuruHesretamın – HasretimRukenamın – Gulen YuzlumDiljin – Yaşayan GonlumMin beriya te kiriye – Seni ozledimTu parcaki jimini – Sen benden bir parcasınEz wek dina heztedikim. – Seni deliler gibi seviyorum.Tu sebeba sekinandınamini – Sen durgunluğumun sebebisin.Şahiya dilemin. – Kalbimin dermanı.Rojin – Doğan Gun ( Guneş )Rojinamın – Doğan GuneşimCawemi ijte pev keski nabine – Gozlerim senden Başkasını Gormuyor.Xude Te Jiminre Bihele Delalamın – Allah Seni Bana Bağışlasın DeğerlimXude Te Jiminre Bihele Xezalamın – Allah Seni Bana Bağışlasın CeylanımTe Hinki Hezmıkıribe Nece Rıhemin – Birazcık Sevdiysen Beni Gitme RuhumDoxtor Derman Nizane Tuyi Caramın – Doktor Derman Bilmiyor Sensin caremPir dixwazım tû yamın bi– Cok isterim benim olmanıEz Wek Dina Heztedikim – Seni Deliler Gibi SeviyorumLı bendate ez heliyam. – Seni beklemekten eridim.Te Hinki Hezmıkıribe Nece Rıhemin – Birazcık Sevdiysen Beni Gitme RuhumEger Tu Yaminbi Kes Nikare Rajiye Ji Destemin – Eğer Sen Benimsen Kimse Alamaz ElimdenDikim nakim te ji bîr nakim oy canê Destê`m nîne ji te hez dikim oy canê Gunhê`m nîne, dil te dîr e oy canê. Ne yapsam ne etsen seni unutamam oy canım, Elimde değil seni seviyorum oy canım, Gunahım yok, gonul seni ister.Tu Her Hebi Jiyanamın – Sen hep ol hayatımXude Te Jiminre Bihele Xezalamın – Allah Seni Bana Bağışlasın CeylanımTu damaremidi xunamıni – Sen damarımdaki kanımsınHeta Taliye – Sonsuza DekHeta Taliye Tu Yamini – Sonsuza Dek BenimsinAxreteji ez te bernadım – Ahirettede seni bırakmamNece Muhtace Behnateme – Gitme Kokuna Muhtacım