Gumuşhane'de ciftcilerin ektiği ve kentte kurulan tesiste işlenen karabuğdaydan colyak hastaları icin glutensiz un uretiliyor.
Kelkit ilcesine bağlı Obektaş beldesi Esentepe Mahallesi'nde, 2019'da temelleri atılan ve 2 milyon liralık yatırımla bu yıl nisan ayında uretime başlayan tesis, sozleşmeli olarak ektirdiği karabuğdayı ciftciden alarak işliyor.
Kurulduğu bir yıllık surede beldedeki 1200 donum alanda ekimi yapılan karabuğdaydan 20 ton glutensiz un uretilen tesis, ic piyasada ozellikle colyak hastalarının talebini karşılamaya calışıyor.
Tesis işletmecileri, urettikleri glutensiz unu, sosyal medya hesapları ve firmanın web sitesi uzerinden satışa sunuyor.
Tam Tarım AŞ Yonetim Kurulu Başkanı Tayyar Gursoy, AA muhabirine, Rusya, Cin ve Ukrayna gibi ulkelerden ithal edilen karabuğdayı ulke icinde uretip işlemek icin yola cıktıklarını soyledi.
Gursoy, 3 ortağıyla Obektaş beldesinde yaptıkları deneme ekimlerinden olumlu sonuc almalarının ardından tesisi kurduklarını belirterek, Turkiye'de karabuğday alanında ciftciden tuketiciye kadar tum surecleri yoneten bir tesis kurduklarını ifade etti.
Ciftciye ektirdikleri urunleri satın alıp işleyerek ic piyasaya sunduklarını ve dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini dile getiren Gursoy, "Bu yıl 1200 donum alanda ciftcimize sozleşmeli olarak ekim yaptırdık. Hava şartlarının olumsuz gitmesi nedeniyle mahsulden tam verim sağlayamadık. Donum başına ortalama 120 kilogram urun alabildik." diye konuştu.
Gursoy, karabuğday bitkisinin one cıkan en belirgin ozelliğinin gluten bulundurmaması olduğuna işaret ederek, karabuğdayın un haline getirilerek colyak hastaları tarafından kullanıldığını aktardı.
"Diyet yapanlar ve sağlıklı yaşam icin bulunmaz bir urundur"
Karabuğdayın lif ve protein oranının yuksek olduğunun altını cizen Gursoy, "Diyet yapanlar ve sağlıklı yaşam icin bulunmaz bir urundur. Glutensiz urunler sindirim sisteminde tahribat oluşturmuyor." dedi.
Uretimi artırarak tum taleplere yetişmeyi planladıklarını vurgulayan Gursoy, şoyle devam etti:
"Fabrikamızda biri gıda muhendisi olmak uzere şu an icin 6 kişi calışıyor. Gunluk uretim kapasitemiz, hammadde olduğunda 35 tona ulaşabiliyor. Şu an icin hammadde uretiminde istediğimiz seviyede değiliz. Yurt dışından hammadde temin edip uretim yapmak istemiyoruz. Yerli ciftcimizin Turkiye Cumhuriyeti topraklarında yetişmiş urununu alıp işlemek istediğimiz icin şu an o kapasiteye ulaşmadık. Her gecen gun uretimi ve tesisin kapasitesini artırmaya calışıyoruz. Hedefimiz 5 bin donum alana karabuğday ektirip yıllık 1000 ton urunu piyasaya sunmak."
Uretimin artması icin ciftcilerin daha fazla alanda ekim yapması gerektiğini ifade eden Gursoy, karabuğdaya mazot ve gubre desteği verilmediği icin ciftciyi uretim icin ikna etmekte zorlandıklarını, karabuğdayın destekleme ve havza destekleri kapsamına alınmasını istediklerini sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Veysel Kara