AKSARAY Universitesi Eğitim Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Suleyman Yılmaz (50), yeni Aziz Sancar'lar aramak icin koy koy gezerek oğrencilere molekuler fizik oğretip, laboratuvarlar ve kutuphaneler kuruyor. Prof. Dr. Yılmaz, "Aziz Sancar'ın Nobel başarıyla birlikte Turkiye'de, Aksaray'da ve koylerinde yeni Nobel adaylarımız neden olmasın projesiyle yola cıktık. 3 koy ortaokulunda fen laboratuvarları kurduk. Burada oğrencilerimiz, minik kardeşleriyle buluştular. Deneyler, gosteriler yaptılar. Burada cocukların bilime karşı ilgisini uyandırma adına guzel calışmalar oldu" dedi.
Hatay'ın Dortyol ilcesinde dunyaya gelen 6 cocuklu bir işci ailenin oğlu olan fizik oğretmeni Suleyman Yılmaz, Dicle Universitesi Fizik Oğretmenliği bolumunden mezun olduktan sonra, 3 yıl koylerde oğretmenlik yaptı. Ardından da akademisyenliğe gecen Prof. Dr. Yılmaz, şu an Aksaray Universitesi Eğitim Fakultesi'nin dekanlığını yapıyor.
Fizik oğretmeni olarak 1991 yılında Aksaray'ın Ağacoren ilcesine ilk atamasının gercekleştiğini anlatan Prof. Dr. Suleyman Yılmaz, "Bir yıl burada gorev yaptıktan sonra yine Aksaray'ın bir ilcesi olan Ortakoy'de 1 yıl oğretmenlik yaptım. 2012 yılında Aksaray Universitesi'nde Eğitim Fakultesi'nin dekanı olarak goreve başladım. Eğitim fakultesindeki oğrencilere yonelik topluma hizmet uygulaması dersimiz vardı. Bu ders kapsamında oğretmenler yetiştiriyoruz. Oğretmen adaylarımızın da icinde yaşadığı topluma karşı bir odevleri vardır. Bu ders oğrencilerimizin sahada pratik yapmaları icin geliştirildi ve halen surduruyoruz" dedi.
AKSARAY'IN KOYLERİNDE 'AZİZ SANCAR'LAR ARIYORUZ Aksaray'ın koylerinde yeni Aziz Sancarlar aradıklarını belirten Prof. Dr. Yılmaz, şunları soyledi: 'Aziz Sancar'ın başarısıyla birilke Turkiye'de, Aksaray'da ve koylerinde yeni Nobel adaylarımız neden olmasın projesiyle yola cıktık. 3 koy ortaokulunda fen laboratuvarı kurduk. Burada oğrencilerimiz, minik kardeşleriyle buluştular. Deneyler ve gosteriler yaptılar. Burada cocukların bilime karşı ilgisini uyandırma adına guzel calışmalar oldu. Şehrimizde 4 koy ortaokulunda kutuphaneler kurduk. En son kurduğumuz kutuphanenin 4 bin kitabı oldu. Bu kutuphanedeki kitaplar temel eserlerden oluşuyor. Son 2 kutuphanemizde tematik bir vefa duygusunu iceren kutuphaneydi. Diyarbakır'ın Sur ilcesinde şehit olan Uzman Cavuş Yetkin Erşan'ın ismini Sultanhanı Ortaokulu'ndaki kutuphanemize verdik. Diğer kutuphanemize ise Aksaray'dan İstanbul'a giderken kazada yaşamını yitiren muzik oğretmenimiz Tufan Boyan'ın adını verdik."'KOY OKULARINI İMECE USULUYLE YENİLEYEREK 2 DEFA ODUL ALDIK'Yapılcan koyunde imece ruhunu yeniden hayata gecirdiklerini belirten Prof. Dr. Yılmaz, "Koylulerimizi yapılacak ortak işlerimize dahil ettik. Aynı bolumden Sedef Bilici arkadaşımız ve oğrencilerimizle bolum olarak bir proje geliştirildi. Yapılcan ve Darhuyuk koyundeki 2 ortaokulda, koylulerimizle birlikte boya, badana, tamir, catı onarımı ve sıra ile masaların tedarikini yaptık. TUBİTAK'tan bircok eserin temin edilmesiyle birlikte bilimsel merakın uyandırılması esas alınmıştı. Bu proje ile Turkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK) tarafından 2 defa odul aldık" diye konuştu. 'COCUKLARIN GOZLERİNDEKİ IŞILTI BİZİ COK MENMUN ETTİ'Cocukların gozlerindeki merak ışıltısının kendilerini memnun ettiğini anlatan Prof. Dr. Yılmaz, "Yaptığımız calışmaların yerine ulaştığını gorduk. Biz bu calışmaları sadece Aksaray'la sınırlamadık. Artvin'in Şavşat ilcesinden bedensel engelli 3 gencimiz icin akulu tekerlekli sandalye istemi oldu. Biz de universitedeki oğrencilerimiz ve akademik personelimizle birlikte 3 tekerlekli sandalyeyi gonderdik. Bu projeyle uzaklığın engel olmadığını gosterdik" dedi. 'COCUK YAŞTA EVLİLİĞİ BOLGE HALKINA DRAMA İLE ANLATTIK' Hasandağı bolgesinde genc yaşta ve cocuk yaşta evlilikle ilgili bir calışma yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, "Burada oğretim uyeleri arkadaşlarımızla Kargın koyunde kadınlarımızı bilinclendirme adına seminer eğitimleri yaptık. Diğer taraftan da oğrencilerimizi bu konuda en iyi şekilde bilgilendirmek icin drama eğitimleri verildi. Bunlarda guzel ve etkili calışmalar oldu. Toplumun onemli problemlerine değinen ve ilgilenen etkinlikler oldu. Bunları yaparken arka planda oğrencilerimiz ve Aksaraylı hayırseverlerin de ciddi katkısı oldu. Tum projelerimize destek verenlere teşekkur ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Erkan ALTUNTAŞ