ANTALYA'da 8 yaşında 25 kuruşa satın aldığı yeşil oyuncak arabayla hayatı değişen Mustafa Dere (50), 42 yılda binin uzerinde oyuncak araba biriktirdi. Evinin bir odasını muzeye ceviren Mustafa Dere, koleksiyonunu geliştirdikten sonra Anadolu Oyuncak Muzesi'ne bağışlayacak.
Antalya'da yaşayan emekli Mustafa Dere, 8 yaşında dayısının terzi dukkanında cırak olarak calışırken cekmecedeki sigara paketinden bir dal sigara aldı. Sigarayı icen Dere, yakalandığı dayısından 2 tokat yedi. Cebinden cıkardığı 25 kuruşu Mustafa Dere'ye veren dayısı, vakit gecirmesi icin bir oyuncak almasını soyledi. Kırtasiye dukkanına giden Dere, 25 kuruşa yeşil renkli, Majorette Renault 5 Turbo oyuncak arabayı satın aldı. Dere, sonrasında gorduğu oyuncak arabaları harclığı yettiği kadar satın almaya devam etti. Eski oyuncak arabaları evindeki malzemelerle tamir etmeye başlayan Dere, gun gectikce hobisini geliştirdi. 42 yılda binin uzerinde klasikten spora oyuncak araba biriktiren Mustafa Dere, evinin bir odasını oyuncak arabaların cins ve boyutuna gore duzenleyerek muzeye cevirdi. Koleksiyonunu geliştirmeyi hedefleyen Mustafa Dere'nin amacı, biriktirdiği oyuncakları DokumaPark'ta bulunan Anadolu Oyuncak Muzesi'ne armağan etmek.
YEDİĞİ TOKAT HAYATINI DEĞİŞTİRDİMustafa Dere, evindeki oyuncak araba muzesinin kapılarını DHA'ya actı. Hayatının donum noktasını anlatan Mustafa Dere, 8 yaşında dayısının yanında cırak olarak calışmaya başladığını belirterek, "O zamanlarda sigaraya karşı bir ozenti vardı. Dayım dukkanda yokken cekmeceden bir dal sigara alıp yaktım. Dayım yakaladı ve 2 tokat attı. Yediğim 2 tokat sonucunda dayımın verdiği 25 kuruşla gittim bir oyuncak araba aldım. Sonrasında oyuncak araba sevdam başladı. Tıpta caresi olmayan bir hastalık" dedi.
DUĞMEDEN FAR, KURDANDAN PANJUR YAPIYOR42 yılda binin uzerinde oyuncak araba biriktirdiğini vurgulayan Mustafa Dere, "Genelde yeni almayı değil, eskileri alıp tamir etmeyi daha cok seviyorum. Onemli olan eskiyi topluma kazandırmak. Yeniyi herkes alıyor. Eski tekeri, farı, kaputu olmayan oyuncak arabaları topluyorum. Eve getirip, kafamda tasarladığım bazı şeylerle boyasını yapıyorum. Tekerlerini başka bir aractan alıyorum. Farları gerek bebek duğmesi ya da perde duğmesinden yapıyorum. Panjurlarını da kurdandan yapıyorum" diye konuştu.KOLEKSİYONUNU BAĞIŞLAYACAKKepez ilcesinde DokumaPark icerisinde bulunan Anadolu Oyuncak Muzesi, Bir Zamanlar Antalya Muzesi, Nostaljik Arac Muzesi ve Turkan Şoray'ın Sultan Filmi'nden esinlenen Gecekondu'ya cok sayıda bağışta bulunduğunu belirten Mustafa Dere, "Koleksiyonumu geliştirip, ilerleyen zamanda Anadolu Oyuncak Muzesi'ne bağışlamayı duşunuyorum" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Aslı DURAN