Fenerbahce Kulubu Başkanı Ali Koc, futbol takımında sportif direktorluk gorevine getirilen Emre Belozoğlu'nun
Ulker Stadı'nda gercekleştirilen imza toreninde konuşan başkan Ali Koc, Emre Belozoğlu'nun cok onemli bir futbol kariyerini geride bıraktığını hatırlattı.
Medipol Başakşehir forması giydiği donemde Goksel Gumuşdağ'dan rica ederek Emre'yle goruştuğunu, kendisinden kotu gidişatlarına ilişkin bilgi aldığını anlatan Koc, "Yeni hocamızı getirme sureci icinde Emre sadece takım kaptanı değil futbol şubemizin lideri gibi, yeri geldiğinde teknik direktor, yer geldiğinde sportif direktor, kaptan ve bir lider gibi bu kotu sureci birden cok sorumluluk alarak gercekleştirdi. Hicbir zaman şikayet etmedi. Emre bana, 'Doğru bir futbol aklımızın olmaması en buyuk eksik.' demişti. Biz de bu aklı geliştirmek icin yola cıktık." diye konuştu.
Mali sıkıntılar ve limit sorunları sebebiyle yaşanan zor donemi başarıyla gecirdiklerini aktaran Koc, şoyle devam etti:
"Turk futbolundaki takımların yaşadığı mali sorunlar ve sıkıntılar cercevesinde manevra alanımız cok yoktu. UEFA ile olan 'Sattığın kadar alabilirsin.' kuralından dolayı da manevramız cok kısıtlıydı. Geldiğimiz noktaya donup baktığımızda, Emre'nin şapkadan tavşan cıkardığını gorduk. Emre bu transfer doneminin yıldızı olmuştur. Transfer doneminde mukemmele yakın bir iş cıkardığımızı duşunuyoruz. Emre, Erol (Bulut) hoca ve arkadaşlarımızla genc bir ekibiz. Başkan, sportif direktor, teknik direktor ve yonetim kurulu olarak inanclı bir ekibiz. Daha test edilmedik, test edildiğimiz donemler de olacak."
Emre ile atılan imzanın kendisi icin formalite olduğunu dile getiren Ali Koc, "Emre ile şartları konuşurken baş başaydık. Başka şahidimiz yok ama şartları konuşmadık. 'Ne takdir ederseniz uygundur.' dedi. Emre'nin Fenerbahceliliğini tartışmaya gerek yok ama Emre gercek bir Mohikan. İnşallah futbolculuk kariyerindeki başarının cok daha fazlasını elde etmesini diliyorum." şeklinde konuştu.
Başkan Koc, samimiyet ve iyi niyet oldukca guven ve inancın arttığını vurgulayarak, sozlerini şoyle tamamladı:
"Biz gecen sezon devre arası transfer yapamadık. Bir sol bek, bir kanat oyuncusu alsaydık şampiyonluğu sonuna kadar kovalayabilirdik. O zaman kimse afra tafra yapmadı. Bu sezon limit cıktığında da herkes mutluydu. 177 milyon gerceklerden cok uzak ve imkansız. Biz yapılanma ve limitlerle ilgili goruşumuzu anlatmıştık. Ben bu ithamlara uzuluyorum cunku varsa bir yanlış, sadece bizde değil bankalardan lisans kuruluna kadar herkese bir hakaret. Bu sistem yanlış dedim. Maliyetler nasıl duştu? Elden pek cok maliyetli oyuncu cıktı. Moses, Kruse, Isla, Hasan Ali Kaldırım, Mehmet Ekici ve diğer arkadaşlarımızı ust uste koyduğumuz zaman, maaş yukunde ciddi azalma oldu. Muric ve Jailson konusunda cok tartıştık. Ben başında karşıydım ama oradan cok iyi iş cıkardığımızı duşunuyorum. Biz ilkesel davranmasaydık belki daha onceden liraya donebilirdik. Biz imzayı ilk gunden atmadık. İlkesel davrandığımız icin kaybımız oldu diyebiliriz ama yaptık. Hala bir bankayla goruşuyoruz, henuz izin alamadık. Burada buyuk kaybımız oluyor. En azından, 'Zararın neresinden donerseniz ...' mantığıyla hamleler yaptık ama daha cok yapmamız gereken hamle var. Transfer doneminde Emre Belozoğlu, Malang Sarr'ı cok istemişti. Hocamız da Bakasetas'ı cok istemişti. Fikir ayrılıkları yaşandı ama bu birbirimize olan inancı, guvenci getiriyor."
Belozoğlu: "Futboldan sorumlu olan kişiyim"
Fenerbahce'nin yeni sportif direktoru Emre Belozoğlu, sorumluluk alanının başkana bağlı futboldan sorumlu kişi olduğunu soyledi.
Başkan Ali Koc ile goruştukten sonra proje hazırladıklarını ve ona gore hareket ettiklerini vurgulayan Belozoğlu, "Bu sure zarfında ben aslında cok fazla gundeme geldim ve bundan rahatsız oldum. Yonetici buyuklerim de bu surecte cok emek verdi. Bu yapılanma sadece bir kişi uzerinden gitmedi. İstişare ederek, planlayarak gittik. İstişare ederek buyuk bir fotoğraf ortaya cıktı. Bu sene profesyonel başarı icin ter doktuk. Fenerbahce sezona bu problemlerle başladı. Gonderdiğimiz, getirdiğimiz oyuncu sayıları, hepsi hafızamızda. Transferi bir başarı olarak gormuyorum. Şu an icin belki senelik yapıyoruz. En buyuk isteğim bu memleketin cocuklarına inanmak ve bu formayı onlara giydirmek. Altyapıyla alakalı da ozellikle daha curetkar bir sorumluluk istedim. Bununla alakalı calışmalarımız olacak." ifadelerini kullandı.
Ekip olarak beraber hareket edeceklerinin altını cizen Belozoğlu, şoyle devam etti:
"Gorevim itibarıyla başkana bağlıyım, futboldan sorumlu olan kişiyim. Başkanımız onderliğinde bir futbol yapısı oluştu. Onumuzdeki surec dinamik olacak. Ornek aldığım bir sportif direktor yok acıkcası. Turkiye'nin kendine gore farklı dinamikleri var. Elimden geldiğince bircok hayalimden vazgecerek, bazen kendi gururumu da arka plana iterek bazı kararlar alıyorum. Fenerbahce icin bu kararı almaktan gurur duydum. Ben kulubede olmayacağım, Samandıra'da liderimiz Erol Bulut. Onun başarısı demek Fenerbahce'nin başarısı demek. Ona rahat ortam sağlama gorevi de bende, Volkan Ballı'da ve Selcuk Şahin'de. Bu işin finansal tarafı da var. Kulubun cok ciddi sorumulukları var bu anlamda. 18 tane oyuncu getirdik, ortalaması 1 milyon avro maaşa geliyor. Butceyi kuculttuk ve onumuzdeki sene de bunu yapmamız gerekiyor. Gercekci olmamız, rasyonel hedefler koymamız lazım. Benim inandığım bircok oyuncuyu desteklediler. Beraber karar verdik. İstediğimiz 2-3 oyuncu vardı, maddi nedenlerle alamadığımız oyuncular oldu. Turkiye ligi 4-5 ligden geride buyuk fotoğrafta. O yuzden oyuncular tercihlerini bu yonde yaptı. 10'da 8, 10'da 9 oranında en doğru işleri yaptığımızı duşunuyorum."
Fenerbahce'nin her sene şampiyon olacak kadroyu kurması gerektiğinin altını cizen Belozoğlu, "Fenerbahce'nin olduğu yerde ikincilik başarı değildir. Bazen şampiyonluklar da yetmez. Gercekci bir takım kurduk. Ben hicbir zaman yaşa inanmadım. Kimin ne kadar iyi oyuncu olduğunu gorecek kapasiteye sahibim diye duşunuyorum. En buyuk problem son 2 sezondur kaliteydi. Skorlar camiaları birleştirir. Skor kotu gittiğinde doğru dokunuşları yapabilecek gucteyiz. Hayallerin otesinde insan her şeyden vazgecebiliyor. Bir gun başka bir hayalim olursa, bunu sizinle paylaşırım. Şu an hedefim ve hayalim bana verilen gorevde en iyisini yapmak." ifadelerini kullandı.
Yeni transferlerin yaş ortalamasının 26,9 olduğunu da vurgulayan Belozoğlu, sozlerini şoyle tamamladı:
"Oncelikle genc oyuncuların fiziken ayrı oldukları Samandıra ile Dereağzı arasını ortadan kaldırmak istiyoruz. Bugun de ilk toplantısı yapıldı. Samandıra'daydık mimarlarla. Samandıra'da 2 tane elit takımımızın olacağı bir duzen olacak. 17-19 yaş olabilir. Ulkemdeki genclerin potansiyeline cok inanıyor ve guveniyorum. Fenerbahce ile beraber diğer takımların da cıkışının bu olacağına inanıyorum. Futbolcu icin futbolu bırakmak gercekten kolay değilmiş. Bu koltuğa Fenerbahceliliğe yakışır şekilde davranacağım. Yonetmeyi sahanın icinde becerdim diye duşunuyorum. Bazen kendimi yonetmede aciz kaldığım donemlerim oldu. Oynadığım takımlarda beni cok severler. En cok da Fenerbahceliler sevdi ve bu yuzden cok mutluyum."
(Bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Suha Gur