AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, "Meclisimiz, 23 Nisan 1920'den gunumuze kadar iradesine tavizsiz bir şekilde devam etmiş ve bundan sonra da devam edecektir." dedi.
TBMM Plan ve Butce Komisyonunda, TBMM, Kamu Denetciliği Kurumu ve Sayıştay Başkanlığının 2021 yılı butceleri uzerinde milletvekilleri soz aldı.
CHP Konya Milletvekili Abdullatif Şener, TBMM'ye ayrılan butcenin duşuk olmasını eleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemiyle Meclis'in yasama ve denetim yetkisinin elinden alındığını savunan Şener, sistem değişikliğiyle hukumetin denetlenemez hale geldiğini one surdu.
Meclis'in bazı denetim faaliyetlerinin kaldırıldığını, yazılı soru onergelerine cevapların verilmediğini, gelen cevapların ise tatmin edici olmadığını iddia eden Şener, "Soru onergeleri doğru gelmediği takdirde Meclis'in bu cevapları geri gondermesi lazım. Meclis'in saygınlığı boyle sağlanır. Cumhurbaşkanı, bir partinin genel başkanı olamaz. Bu Meclis, ozgurluğunu, ozerkliğini, yasama ve denetim organı olma vasfını koruyacak, surdurecekse butun partiler anlaşalım, Cumhurbaşkanının genel başkan olmayacağı hukmunu anayasaya koyalım." diye konuştu.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, soru onergelerinin coğunun, "kaba ve yaralayıcı" olduğu gerekcesiyle geri gonderildiğini ifade ederek, "Siz bir sansur mekanizması olarak orada işliyorsunuz. Binlerce soru onergesi veriyoruz, bunların yuzde 10-15'i cevaplanıyor." dedi.
"Macron'a iade ediyorum"
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, son gunlerde ic siyasetinde sancılı gunler yaşayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ne yapacağını şaşırdığını belirterek, "Macron, ulkemiz karşıtı soylemlerinin ardından bu kez de İslam dinimizi ve sevgili Peygamberimizi hedef almıştır. Bu tur saygısız hareketler, İslam'a ve dunyadaki milyonlarca Musluman'a karşı acık bir provokasyondur. Buradan, Macron'a bu kışkırtıcı, saygısız ve tehlikeli soylemelerini kendisine iade ediyor, Macron'un bu densizliğini lanetliyorum. Allah'ın izniyle İslam karşıtlığı, duşmanlığı karşısında her zaman dik duracağız." değerlendirmesinde bulundu.
Yaşadıkları coğrafyanın vekalet ve ticaret savaşlarına ev sahipliği yaptığını anımsatan Kırkpınar, şunları soyledi:
"Dunyanın en buyuk guclerinin rol aldığı bu alanda Turkiye adeta mucizeler yaratarak, konumumuzu ve duruşumuzu net bir şekilde ortaya koymuştur. Turkiye, her alanda masadaki yerini alarak cok başarılı bir grafik cizmiştir."
Canakkale, Milli Mucadele ve 15 Temmuz ruhuna sahip olan gazi Meclis'in mazlumların yanında yer alarak uzerine duşeni yaptığına işaret eden Kırkpınar, sozlerini şoyle surdurdu:
"İnşallah bu yuce ruh kıyamete kadar devam edecek ve bu devlet ebediyen var olacaktır. TBMM'nin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Ataturk başta olmak uzere Birinci Meclisimizin merhum uyelerini, İstiklal Mucadelemizin butun kahramanlarını en kalbi duygularımla yad ediyorum. TBMM, yegane yasama organıdır. Meclisimiz, 23 Nisan 1920'den gunumuze kadar iradesine tavizsiz bir şekilde devam etmiş ve bundan sonra da devam edecektir."
Kırkpınar, Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemiyle yasama, yurutme ve yargı erklerinin birbirinden kesin hatlarıyla ayrıldığını kaydetti.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, TBMM'nin yasama yetkisinin paylaşılamayacağını belirterek, Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemiyle yapılan duzenlemelerin TBMM'nin aleyhine olduğunu ve yurutmenin yetkilerinin arttığını savundu.
Bekaroğlu, "Siz, kanun cıkarırken kendi yetkilerinizi Cumhurbaşkanına devrediyorsunuz. Kanunla bir hukum ihdas ediyorsunuz. Ondan sonra son maddede, 'Biz boyle bir şey ihdas ettik ama bu konuyu değiştirme yetkisi Cumhurbaşkanındadır' diyorsunuz." ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta ise Gazi Meclis'in itibarının korunması konusunda cok daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, "Her gecen gun Meclis, fonksiyonunu, itibarını biraz daha yitiriyor ve her gecen gun biraz daha yurutmenin egemenliği altına giren bir Meclis var." dedi.
Komisyonda, goruşmeler devam ediyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Alper Atalay