Sportif direktor, en basit tanımı ile teknik kadro ve yonetim arasında kopruyu kuran kişidir. Sportif direktor teknik direktoru baskı altına alan bir pozisyon olmamakla birlikte teknik birikimiyle ona destek olan, teknik kadro ve yonetim arasındaki kopru konumunda bulunan ve futbolcuların ozel sorunları da dahil her konuda onlara destek olan bir mevkiidir. Peki sportif direktor nedir? Sportif Direktor ne iş yapar? detaylar haberimizde...
[h=3]SPORTİF DİREKTOR NEDİR?[/h]Sportif direktor (İngilizce; Director of football kelimesinden gelir), Sportif direktor teknik direktoru baskı altına alan bir pozisyon değil aksine teknik birikimiyle ona destek olan, teknik kadro ve yonetim arasındaki kopru konumunda bulunan ve futbolcuların ozel sorunları da dahil her konuda onlara destek olan bir mevkiidir.
Teknik direktor, gun gun takımın durumuyla ilgilenecek kişidir. Form durumları, taktiksel hamleler, oyun anlayışının geliştirilmesi, futbolcuların kişisel gelişimi gibi konular, teknik direktorun işi olsa da takımın transfer ve kamp butceleri, oyuncu takip sistemi (scouting), genclik geliştirme birimi (altyapı) sportif direktorun sorumluluk alanıdır.
[h=3]SPORTİF DİREKTORUN TARİHCESİ NEDİR?[/h]1969 yılında "Genel Menajer" sıfatıyla yola devam kararı alan Manchester United'ın efsane ismi Matt Busby, teknik direktor olarak Wilf McGuinness'ı atamış, sonra onun gorevine son vererek yeniden takımın başına gecmiştir. Fakat gercek anlamda sportif direktorluk yapan ilk kişi olarak, Southampton'dan Lawrie McMenemy olarak kabul edilmektedir. 1973'te teknik direktor olarak işbaşı yapan İngiliz, 1981 yılında Alan Ball'u teknik direktorluğe atamıştır.
McMenemy aynı zamanda kulupte Dave Merrington ve Graeme Souness'ı da goreve getirmiştir. Bu gorevin Alman futbolundaki elcisi ise de 1979 yılından beri Bayern Munih'te bu gorevi yapan Uli Hoeneß'tir. Turkiye'de ise bu gorev ilk kez Fenerbahce'de Aykut Kocaman tarafından yapılmış Aykut Kocaman Cristoph Daum'un gorevinden ayrılmasından sonra ise teknik direktorluğe getirilmiştir. Trabzonspor'da ise bu goreve ilk kez Unal Karaman getirilmiştir. Beşiktaş'ta bu gorevi ilk kez Onder Ozen yaparken son olarak 2013 yılında Galatasaray bu goreve eski futbolcusu Tomáš Ujfalusi'yi getirmiştir.