Irak'ın başkenti Bağdat'ta Mevlid Kandili munasebetiyle hazırlıklar yapılırken vatandaşlar başta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak uzere yoneticilerin Hazreti Muhammed'i hedef alan karikaturleri savunmaları ve İslam karşıtı soylemlerine tepki gosterdi.
Başkentin Azamiye bolgesindeki vatandaşlar, Hazreti Muhammed'in doğum gunu olarak kutlanan Mevlid Kandili dolayısıyla etkinlikler duzenledi. Bolgeki iş yerleri ve caddeler "Onderimiz Muhammed" yazılı pankartlarla suslendi.
Azamiye'deki İmam Azam Ebu Hanife en-Numan Camisi'nde de Mevlid Kandili etkinlikleri gercekleştiriliyor.

"Oğlumun adını Muhammed koydum"
AA muhabirine konuşan Bağdatlı kadın avukat Ummu Muhammed, yeni tip koronavirusun (Kovid-19) vatandaşlar uzerinde psikolojik etkisinin bulunduğunu dile getirerek, "Mevlid Kandili dolayısıyla İslam ummetinin uzerindeki bu pandemi acısının kalkmasını niyaz ediyoruz." dedi.
"Oğluma peygamberimizin adı olan Muhammed adını koydum." diyen Iraklı anne, şunları kaydetti:
"Şartlar ne olursa olsun her yıl olduğu gibi bu yıl da Mevlid Kandili'ni kutlayacağız. Her yıl Azamiye'deki kutlamalara katılırdık ve hayır yemekleri dağıtırdık. Bu yıl durum biraz farklı. Fransa'da peygamberimize yonelik saldırılar beni derinden uzdu.
Bu adama (Macron) karşı soyleyecek soz bulamıyorum ancak Allah zalimleri ve kutsallarımıza saldıranları goruyor ve onlara cezasını cektirir."
Azamiyeli esnaf Velid Abdulkerim de "Her yıl, Mevlid Kandili'nde hayır yemekleri yapar insanlara dağıtırız. Bunu biz atalarımızdan miras alarak her sene yaparız. Peygamberlerin efendisi Muhammed'e Fransa'da yapılan cirkin saldırıları asla kabul etmeyiz. Peygamberimize laf uzatılmasını şiddetle kınıyoruz. Muhammed, tum Muslumanların peygamberidir ve ona saldıranlar muşrik ve kafirdir." ifadelerini kullandı.
Irak'ın başkenti Bağdat ve diğer bolgelerinde başta Macron olmak uzere Fransa'nın İslama yaklaşımına karşı tepki gosterileri duzenlenmişti.
Fransa'nın Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde gecen hafta, başı kesilerek oldurulen oğretmeni "anmak icin" resmi binaların duvarlarına Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yonelik hakaret icerikli karikaturleri yansıtılmıştı.
Macron acıklamasında, Hazreti Muhammed'e yonelik karikaturleri yayımlamaktan vazgecmeyeceklerini soylemişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Haydar Karaalp