Meclis Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Başkanlığının 2021 yılı butcesinin hazırlanmasında performans esaslı program butce sistemine uygun şekilde tasarruf tedbirlerine azami riayet edildiğini belirterek, butcenin bir onceki yıla gore yuzde 8,4 artışla 1 milyar 894 milyon 56 bin lira olduğunu bildirdi.
Şentop, TBMM Plan ve Butce Komisyonu'nda Meclis Başkanlığı'nın 2021 butcesine ilişkin sunumunda, TBMM'nin 27'nci Yasama Donemi'nde yurutulen idari faaliyetlere ilişkin bilgiler verdi.
Bu donemde, yasama ve denetim faaliyetlerinin daha etkin yurutulmesine destek sağlamak amacıyla, TBMM'nin ic ve dış mekanlarında bakım, onarım ve iyileştirme calışmaları yapıldığını anlatan Şentop, soz konusu calışmaların zorunlu durumlar dışında Meclis'in tatilde olduğu donemlerde yurutulduğunu soyledi.

Milletvekillerinden gelen yoğun talep uzerine yerleşke icerisinde 100. Yıl Bahce Lokantası'nın hizmete sunulduğunu anımsatan Şentop, Genel Kurul Salonu'nun tadilatı icin Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile 10 Mart 2020'de imzalanan protokol kapsamında, hatip kursusunun hidrolik iner-cıkar sisteme cevrildiğini, tavan ve duvar yuzeylerindeki akustik boyaların yenilendiğini, tum koltukların bakımlarının yapıldığını, ayrıca reji odasının arkasına sistem odası yapabilmek icin gerekli tadilatlar ve hazırlıkların da gercekleştirildiğini belirtti.
Mustafa Şentop, TBMM'nin gec tatile girmesi ve salgın sureci şartlarının elvermemesi sebebiyle 2020 yılı icerisinde yapılması planlanan diğer işlerin ertelenerek 2021 yılı programına alındığını ifade etti.
Bina Deprem Yonetmeliği cercevesinde İTU İnşaat Fakultesince yapılan tetkikler neticesinde TBMM Yıldız Konukevi'nin guclendirilmesi gerektiğinin tespit edildiğini, tadilat ve onarım calışmalarının başladığını anlatan Şentop, bu calışmalar sırasında binanın icerisindeki tum mahallerle birlikte elektrik ve mekanik tesisatların da yenileneceğini dile getirdi. Şentop, Konukevi'nin gelecek yılın mart ayı başında hizmete acılmasının planlandığını da bildirdi.
Mustafa Şentop, TBMM Halkla İlişkiler Binası'nın terasının 90 gun icerisinde otomatik acılır kapanır tente sistemiyle, etrafının ise mevcut binanın goruntusuyle uyumlu olacak şekilde otomatik giyotin pencere sistemiyle kapatılarak milletvekilleri ve calışanların kullanımına sunulacağını ifade etti.
İdari Teşkilat'ın bazı birimlerinin, mekan yetersizliği nedeniyle TBMM kulliyesi dışında hizmet verdiğine dikkati ceken Şentop, sozlerini şoyle surdurdu:
"Onumuzdeki donemde Katlı Personel Otoparkı uzerine 7 bin metrekare kullanım alanına sahip ve 600 personelin gorev yapabileceği yeni bir personel binası yapılarak dışarıdaki birimler bu binaya taşınacaktır. İşin projesi tamamlanmış olup, 2021 yılı icerisinde yapım ihalesi gercekleştirilecektir. Ayrıca mevcut kreş binamız da TBMM Kulliyesi dışındadır ve binanın fiziki kapasitesi yetersiz olduğundan hizmet taleplerinin tamamı karşılanamamaktadır. Bu sebeple 400 oğrenci kapasiteli, 5 bin 700 metrekare kullanım alanına sahip, Ana Bina ile uyumlu yeni bir kreş binası yapılacaktır. Binanın projesi hazırlanmış olup, yapımı icin ihale sureci başlatılmıştır."
Mustafa Şentop, Florya Sosyal Tesisleri'ndeki Ataturk Koşku, Genel Sekreterlik, yaverlik, belediye, otel, resepsiyon ve restoran binalarının tadilat ve onarımları icin projelendirme surecinin başlatıldığını, projelerin tamamlanmasının ardından gelecek yıl icerisinde tadilat ve onarım ihalesinin yapılacağını belirtti.
"Kutuphanedeki toplam yayın sayısı 410 bin 326'ya yukseldi"
TBMM Başkanı Şentop, bu yıl kutuphane ve arşiv hizmetleri kapsamında 34 bin 812 okuyucuya kutuphane hizmeti verildiği, TBMM Kutuphanesi koleksiyonuna 2 bin 845 yeni kitap eklenerek toplam kitap sayısının 324 bin 350'ye, toplam yayın sayısının ise 410 bin 326'ya yukseltildiği bilgisini verdi.
Bu yıl dijitalleştirme faaliyetleri kapsamında 70 kitabın dijital ortama aktarıldığını anlatan Şentop, şoyle konuştu:
"Dijitalleştirilmiş yayınlarımız başta olmak uzere 2 bin 713 elektronik yayın, TBMM Acık Erişim Sistemi uzerinden araştırmacıların hizmetine sunulmuştur. Yıl icerisinde Acık Erişim Sistemi'nden faydalanan araştırmacı sayısı ise 331 bin 976 olmuştur. Arşiv hizmetleri kapsamında yurutmekte olduğumuz onemli projelerden İstiklal Mahkemeleri Arşiv Belgeleri uzerindeki calışmalarımız devam etmektedir. Bugune kadar; İstiklal Mahkemeleri tanıtım cildi, İstanbul, El-Cezire, Eskişehir, Isparta, Şark ve İkinci Donem Ankara İstiklal Mahkemesi arşiv belgeleri kitap olarak yayınlanmıştır. Bu yayınlar ayrıca, internet uzerinden araştırmacıların hizmetine sunulmaktadır. Kitaplaştırma calışmaları devam eden Birinci Donem Ankara İstiklal Mahkemesi arşiv belgeleri de en kısa surede yayınlanacaktır."
Şentop, bu yıl icerisinde elektronik ortamda araştırmacıların istifadesine acılması planlanan bir diğer calışmanın İstiklal Madalyaları Arşiv belgeleri olduğunu bildirerek calışmaları devam eden Demokrat Parti Meclis Grubu Muzakere Zabıtları'nın da en kısa surede araştırmacıların erişimine acılmasının planlandığını soyledi.
"TBMM TV, 1070 saat canlı Genel Kurul yayını yaptı"
Genel Kurul toplantılarının TBMM TV'den 14.00-21.00 saatleri arasında canlı yayınlandığını hatırlatan Şentop, şoyle devam etti:
"Genel Kurulun 21.00'den sonra devam eden calışmaları ise resmi internet sitemiz ve mobil uygulamamız uzerinden canlı olarak takip edilebilmektedir. 27. Donem'de TBMM TV tarafından Genel Kurulda 840 saat, TBMM resmi internet sitesi uzerinden 230 saat olmak uzere toplam 1070 saat canlı Genel Kurul yayını, resmi internet sitesi uzerinden 83 saat siyasi parti grup toplantıları canlı yayını yapılmıştır. Diğer taraftan TBMM TV'nin hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla teknik altyapısının guclendirilmesi projesi başlatılmıştır. TBMM TV, 1994 yılından bugune kadar kurulduğu gunun teknolojisiyle hizmet vermektedir. Bu amacla, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile 31 Mart 2020 tarihinde bir protokol imzalanmıştır."
Aynı donemde 443 bin 605 kişiye ziyaretci kabul ve rehberlik hizmeti verildiğini anlatan Şentop, TBMM Basımevi'nde yasama ve denetim faaliyetleriyle ilgili 21 milyon 991 bin 450 sayfa, yasama belgeleri haricinde 18 milyon 930 bin 445 sayfa baskı işi gercekleştirildiğini de ifade etti.
Şentop, Bilgi Edinme Kanunu cercevesinde 576 başvuru icin işlem yapıldığını, 411 başvurunun cevaplandığını belirtti.
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, milletvekillerinin kimlik kartlarının basım işlemlerinin imzalanan protokol kapsamında Nufus ve Vatandaşlık İşleri Genel Mudurluğu tarafından yapılarak kimliklerin dağıtımına başlandığını, ayrıca TBMM uyeleri ile eski milletvekillerinin, Turkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, surucu belgesi, diplomatik pasaport, yivli ve yivsiz silah ruhsatı alma ve yenileme başvurularının ilgili kurumlarca gorevlendirilen personel tarafından Halkla İlişkiler Binası'nda tahsis edilen burolarda gercekleştirildiğini vurguladı.
TBMM'de ceşitli unvan ve statulerde calışan 4 bin 3 İdari Teşkilat, 1866 milletvekili ve siyasi parti grubu, 918 koruma personelinin yasama ve denetim faaliyetlerine destek verdiğini bildiren Şentop, "27. Donem'de ceşitli unvanlarda 110 personel sınavla goreve başlatılmıştır. Ayrıca 298 kadro icin acılan sınavın sozlu ve uygulama aşamaları tamamlanarak, personelin Kasım ayı icinde goreve başlatılmaları planlanmaktadır. Yine bu donemde personelimize yonelik 56 eğitim programı duzenlenmiş olup, bu eğitimlere 6 bin 985 calışanımız katılmıştır." diye konuştu.
"Performans esaslı program butce sistemine gecildi"
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM'nin 2019 yılı butcesinin 1 milyar 816 milyon 197 bin lira olarak kanunlaştığını, yıl icinde yapılan aktarmalarla birlikte 1 milyar 816 milyon 358 bin 362 lira olduğunu, 2019 sonu itibarıyla bu rakamın 1 milyar 319 milyon 659 bin 892 lira 47 kuruşunun harcandığını ve 2019 yıl sonu butce gercekleşme oranının yuzde 72,7 olduğunu bildirdi.
Şentop, "2020 yılı butcemiz ise 1 milyar 747 milyon 789 bin TL olarak kanunlaşmış, yıl icinde yapılan aktarmalar ve odenek ilaveleriyle birlikte Eylul ayı sonu itibarıyla toplam odenek 1 milyar 747 milyon 916 bin 310 lira olmuştur. Bu odeneğin Eylul ayı sonu itibarıyla 1 milyar 68 milyon 438 bin 758 liralık kısmı, diğer bir ifadeyle yuzde 61,1'i harcanmıştır. Yıl sonunda butce gercekleşmesinin yaklaşık yuzde 85 olması beklenmektedir." bilgilerini paylaştı.
2021 Yılı Butce tekliflerinin oluşturulmasında performans esaslı program butce sistemine gecildiğini belirten Şentop, TBMM Başkanlığı tarafından 2021 Yılı Butce Teklifi'nin hazırlanmasında mevcut program sistemine uygun şekilde tasarruf tedbirlerine azami riayet edildiğini vurguladı. Şentop, şoyle konuştu:
"Bir onceki yıla gore yuzde 8,4 artışla butcemiz 1 milyar 894 milyon 56 bin lira olmuştur. Performans esaslı program butce sistemine uygun şekilde hazırlanan 2021 yılı butcemizde TBMM'ye ozgu 'Yasama Programının' yanı sıra diğer kurumlarla ortak olan 'Yonetim ve Destek Programı' ile 'Program Dışı Giderler' yer almaktadır. Bu cercevede, TBMM'nin yasama, denetim ve temsil faaliyetiyle doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilendirilen giderleri yasama, yasama programıyla ilişkilendirilemeyen faaliyetlerle ortak yonetim giderleri yonetim ve destek programında, TBMM'nin faaliyetleriyle doğrudan ilişkisi olmayan diğer giderler ise program dışı giderlerde butcelendirilmiştir. Program butce sınıflandırması acısından 2021 yılı butce teklifimize bakarsak, yasama programı butcenin yuzde 71,4'une (1.351.463.000 TL), yonetim ve destek programı butcenin yuzde 23,1'ine (437.946.000 TL), KDK ile RTUK'e yapılan hazine yardımlarından oluşan program dışı giderlerse butcenin yuzde 5,5'ine (104.647.000 TL) tekabul etmektedir."
Mustafa Şentop, TBMM'nin 2021 yılı butcesine ekonomik sınıflandırma acısından personel giderlerinin yuzde 56,2 oranıyla ilk sırada yer aldığını ifade etti.
Daha onceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da TBMM butcesinde, Meclis'e bağlı olan Kamu Denetciliği Kurumuna hazine yardımı olarak butcenin yuzde 2,1'ine denk gelen 39 milyon 647 bin lira tutarında pay ayrıldığını bildiren Şentop, "Ayrıca Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu'nun 41. maddesi gereğince, Radyo ve Televizyon Ust Kurulu'na Hazine yardımı olarak 65 milyon lira pay ayrılmıştır. Bu tutar toplam butcemizin yuzde 3,4'unu oluşturmaktadır." dedi.
Milletvekillerinin calışmalarını kolaylaştırmanın, TBMM Başkanlığı'nın onceliği olduğuna işaret eden Şentop, şunları soyledi:
"TBMM'nin teknolojik imkanlardan en iyi şekilde faydalanarak daha etkin, verimli ve hızlı bir şekilde hizmet uretebilmesi icin calışmalarımızı aralıksız surduruyoruz. Bu kapsamda, 2021 yılı butce hedefimiz, yasama ve denetim yetkisini kullanan değerli milletvekillerimizin sağlığına azami hassasiyeti gostererek calışma şartlarını iyileştirmek, yasama surecini ve kalitesini geliştirmek olacaktır. TBMM Başkanlığı 2021-2023 Donemi Butce Teklifi; 2021 yılı icin 1 milyar 894 milyon 56 bin, 2022 yılı icin 2 milyar 164 milyon 534 bin, 2023 yılı icin de 2 milyar 417 milyon 224 bin lira olarak ongorulmuştur."
TBMM'nin yasama ve denetim faaliyetleri sırasında ihtiyac duyulan hizmetlerin yurutulmesi amacıyla yaptıkları calışmalara milletvekillerinin de gereken desteği sağlayacağına yonelik inancını dile getiren Şentop, TBMM'nin 2021 yılı butcesinin hayırlı olmasını diledi.
TBMM Başkanı Şentop, Mevlid Kandili ile yarın kutlanacak Cumhuriyet Bayramı'nı da tebrik etti.
(Bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Seval Ocak Adıyaman