Manisa Celal Bayar Universitesi (MCBU) Tıp Fakultesi Deri ve Zuhrevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Serap Ozturkcan, sedef hastalığının tedavisinde kullanılan bazı ilacların bağışıklık sistemini baskıladığını belirterek, hastalara yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını doneminde bu ilacları bırakmaları gerektiği onerisinde bulundu.
Aynı zamanda Manisa Sedef Hastalığı Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Ozturkcan, AA muhabirine, sedefin kızarık plaklar uzerinde beyaz kepeklerle kendini gosteren bir hastalık olduğunu, sıklıkla 15-35 yaş aralığında herhangi bir cinsiyet yoğunluğu olmadan gorulduğunu ve kişinin yaşam kalitesini bozduğunu anlattı.
Her yıl 29 Ekim'in Dunya Sedef Hastaları Gunu olarak belirlendiğini, hastalığa karşı farkındalık oluşturulmasının amaclandığını aktaran Ozturkcan, sedef hastalığının bulaşıcı olmadığını, toplumda bu konuda yanlış yargılar bulunduğunu kaydetti.
Bulaşıcı olduğu kaygısı nedeniyle bazı hastaların dışlandığını, bunun psikolojik sorunlara da neden olduğunu belirten Ozturkcan, bu hastalığın eklem tutulumu, kalp hastalıkları, yuksek tansiyon ve şeker gibi rahatsızlıklara da eşlik edebileceğini soyledi.
Sedefin daha cok diz ve dirsekteki dokuntulerle ortaya cıktığını, avuc iclerinde ve ayak tabanlarında aşırı kızarıklık ve kepeklenmelerin gorulebildiğini kaydeden Prof. Dr. Ozturkcan, hastalığın nedeninin kesin olarak bilinemediğini ancak stres, genetik faktorler, travmalar, vurma ya da carpma gibi nedenler, enfeksiyonlar, bazı ilaclar veya sigara kullanımının etkili olabileceğinin duşunulduğunu bildirdi.
Ozturkcan, bazı hastalarda psikolojik sorunların depresyon hatta intihar eğilimine kadar gittiğini, hastaların sosyalleşmesi icin dernek catısı altında bir araya geldiklerini aktardı.
- Kovid-19 salgını doneminde sedef tedavisi
Prof. Dr. Serap Ozturkcan, koronavirus salgını doneminde sedef tedavisinde birtakım tedbirler aldıklarına da işaret ederek, şoyle konuştu:
"Tedavide kullandığımız bazı ilaclar bağışıklık sistemini baskılıyor yani zayıflatıyor. Bu nedenle hastaların Kovid-19 tedbirlerine daha cok dikkat etmeleri gerekiyor. Ulkemizde 2 milyon sedef hastası olduğunu tahmin ediyoruz. Bu nedenle pandemi doneminde hastalarımıza bazı onerilerde bulunduk. Bunların başında bağışıklığı baskılayan ilacların kullanılmamasını onerdik ve bu ilaclarla tedaviyi pandemi doneminde kestik ancak diğer grup ilacları devam ettirip hastalarımızın kendilerini cok iyi korumalarını tembih ettik. Cok şukur bu donemde sedef hastalarımızdan Kovid-19 vakası cıkmadı."
"Onları ciceğim olarak seviyorum"
Sedef hastası Belma Gunduz (63) ise 35 senedir sedefle mucadele ettiğini belirterek, bu surecte cok buyuk zorluklar yaşadığını, sonucta hastalıkla barışık yaşamayı oğrendiğini anlattı.
Tedavi doneminin başında bazı arkadaşları tarafından dışlandığını vurgulayan Gunduz, "Bulaşıcı olmadığını soylediğim halde kactılar, ben hic saklamadım dokuntulerimi, ben onları ciceğim olarak seviyorum. Ben bir şeye uzulduğumde hemen beni uyarıyordu ve belirti veriyordu. Sedeflerim bana her şeye uzulmemem gerektiğini oğretti." ifadelerini kullandı.
Gunduz, hastalığın tedavisinde hasta ile doktor arasındaki iletişimin de onemli bir etken olduğunu, iyi bir doktorla kurulabilen sağlıklı iletişimle tedavinin başarılı olduğunu sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ahmet Bayram