Turk Kızılay Ankara Şubesine bağlı Genc Kızılay gonulluleri, internetten yapımını oğrendikleri canta tasarımlarını tamamlayarak, 700 sığınmacı ailesine mensup cocuğa armağan etmeyi planlıyor.
Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Birimince fonlanan Ankara'da Yerinden Edilmiş Cocukların Baş Etme Mekanizmalarını Guclendirme Projesi'nde 12 gonullu gorev aldı.
Turk Kızılay Kecioren Cocuk Koruma Merkezinde bir araya gelen gonulluler, kentte yaşayan sığınmacıların cocukları icin keceden canta yapmaya karar verdi. İnternetten canta yapımını oğrenen gonulluler, ceşitli faaliyetlerde bir araya geldikleri cocukların hayal dunyasında tasarladığı cantaların yapımına başladı.

Gonulluler, cantaları en kısa surede tamamlayıp evlerinde ziyaret edecekleri cocuklara hediye etmeyi amaclıyor.
Amac cocukları sahiplenmek
Proje Koordinatoru Dilan Can, AA muhabirine, yerinden edilmiş ailerin cocuklarına destek amacıyla boyle bir projeyi başlattıklarını soyledi.
Cocuklar icin ayrıca bircok etkinlik yaptıklarını bildiren Can, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu kece atolyesi de yine aynı calışmalar kapsamında ortaya cıktı. Cocukların bir kısmının ihtiyaclarını bağışlarımızla bir kısmını da yaptığımız aktivitelerle karşılamaya calışıyoruz. Okula ya da herhangi bir yere giderken eksikliğini hissettiği bir cantası olsun istedik. Burada gonullulerimizden destek alarak bu işe başladık. Gonullulerimiz, cantayı hediye edeceği cocuğu hayal ederek tasarlıyor. Multeci cocuklara hem okul hayatlarında hem de gundelik yaşamlarında destek olmak istiyoruz. Cantaları cocuklara verdiğimizde gonullulerimizle aralarında bir bağ olacak. Bu iletişim devam edecek."
Cocuklara yaptıkları etkinliklerle yaşadıkları olumsuzlukları unutturmak istediklerinin altını cizen Can, şu ifadeleri kullandı:
"Multeci cocukların hayata ve topluma katılımını artırmak ve dışlanma hissinden arındırmak istiyoruz. Onlarla kardeşlik duygusunu kurmaya calışıyoruz. Yaşadıkları travmadan dolayı kendilerini toplumda soyutlamaları soz konusu. Kendi akranlarıyla iletişim kurarken zorlanabiliyorlar. Biz biraz da bu ilişkileri kurarak onların yaşadığın travmatik durumlarını gidermeye calışıyoruz."
Genc Kızılay gonullusu Fatma Betul Aydoğan da gonullulerin hepsinin cok fedakar olduğunu belirterek, "Canta yapmayı bilmiyordum. İnternetten bakarak oğrendim. Yaptığımız cantaları cocuklara hediye etmek icin elimizden geleni yapıyoruz. Cantanın bir multeci cocuk icin daha elzem olduğunu duşunuyorum. O yuzden cok sevineceklerini duşunuyorum." diye konuştu.
Genc Kızılay gonullusu Serhat Urekli etkinliği cocukların gonlune dokunabilmek icin yaptıklarını soyleyerek, "Multecilerin sorunlarıyla ilgileniyorum. Ulkemizde cok fazla multeci cocuk var. Bir coğu eğitimini iyi şartlar altında almıyor. Cantaları yaparken multeci bir cocuğa hediye edeceğim duygusuyla calışıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fırat Taşdemir