Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Hukumetimiz, dar gelirli vatandaşlarımızı ve esnafımızı desteklemek amacıyla sektorel vergi indirimleri ve vergi ertelemeleri gibi bircok uygulamayla vatandaşımızın yanında olmuş ve bu surecte vatandaşlarımız uzerinde oluşabilecek olumsuz etkileri azaltmak amacıyla bircok duzenlemeyi hayata gecirmiştir." dedi.
Oktay, 2021 Yılı Butce Kanunu Teklifi ve 2019 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin geneli ile Sayıştay raporları uzerinde, TBMM Plan ve Butce Komisyonundaki goruşmeler sırasında milletvekillerinin soruları ve eleştirilerini yanıtladı.

2019 yılı kesin hesabında yedek odenekte yer alan artışa yonelik rakamları paylaşan Oktay, bu kapsamda kamu idarelerine aktarılan odeneklerin 27,3 milyar lirasının yatırım harcamalarında kullanıldığını belirtti.
Yedek odenekten yapılan aktarmalardan bazılarını da dile getiren Oktay, yaklaşık olarak yol yapım, bakım, onarım giderleri icin 15,9 milyar, icme suyu, tarımsal sulama ve hidroelektrik yatırımları icin 1,6 milyar, Turkiye Elektrik Dağıtım A.Ş ile Elektrik Uretim A.Ş Genel Mudurluklerine sermaye artırımı icin 3,7 milyar, AFAD ihtiyacları icin 47,5 milyar, adalet hizmetleri icin 2,5 milyar, sağlık hizmetleri icin 500 milyon, il ozel idareleri başta olmak uzere İcişleri Bakanlığının yuruttuğu hizmetler icin 2,4 milyar, demiryolu hizmetleri icin 3,5 milyar, işsizlik sigortası fonu, devlet katkısı ve odeme gucu olmayan vatandaşların sağlık primi odemeleri icin 3,9 milyar, terorden zarar bolgelerin yeniden imarı başta olmak uzere cevre ve şehircilik hizmetleri icin 1,3 milyar, savunma ve guvenlik hizmetleri icin de 2,7 milyar lira yedek odenekten aktarım yapıldığını bildirdi.
Yedek odenek miktarına getirilen yuzde 2'lik sınırlamanın başlangıc odeneklerine ilişkin olduğunun Sayıştay tarafından da kabul edildiğini belirten Oktay, yıl sonu itibarıyla ulaşılan yedek odenek tutarının Butce Kanunu'nun Aktarma, Ekleme, Devir ve İptal İşlemleri başlıklı 6. maddesiyle verilen yetkiler cercevesinde yapılan aktarmalardan kaynaklandığını soyledi.
Sayıştay denetim raporlarına yonelik soruları da yanıtlayan Oktay, Sayıştay raporlarındaki tespitlere dikkat edilmemesi gibi bir durumun soz konusu olmadığını, Hazine ve Maliye Bakanlığınca Sayıştay tarafından duzenlenen tum raporların dikkatlice incelendiğini bildirdi. Oktay, "Sayıştayın yaptığı tespitler uzerine idareler hem resen tedbir almakta hem de Hazine ve Maliye Bakanlığıyla temas halinde bulunarak bulguların gereğini yapmaktadır." diye konuştu.
"Yıllar itibarıyla vergi gelirleri buyuk oranda gelir tahminleriyle uyumlu"
Vergi gelirlerindeki hedeflere değinen Oktay, butce vergi gelirleri hedeflerinin ceşitli ekonomik parametreler değerlendirilerek tahmin edildiğini belirtti. Bu kapsamda yıllar itibarıyla vergi gelirlerinin buyuk oranda gelir tahminleriyle uyumlu olarak gercekleştiğini, sadece 2019 yılında gercekleşmenin hedefe oranının yuzde 89 seviyesinde olduğunu dile getiren Oktay, "2020 yılı sonunda da butce hedefini gecmeyi ve 791 milyar lira vergi toplamayı hedefliyoruz, ongoruyoruz." dedi.
Bu yıl vergi gelirlerindeki artış sebeplerini aktaran Oktay, salgın doneminde elektronik ticaretin arttığını, kredi faiz oranlarındaki duşuş ve krediye erişmenin kolaylaşmasıyla ertelenmiş talebin canlandığını, bu kapsamda ozellikle motorlu taşıtlara ilişkin OTV, tapu harcları ve dayanıklı tuketim mallarına ilişkin OTV'de artış yaşandığını, kur değişimlerine bağlı olarak dış ticaret vergilerinde de artış meydana geldiğini soyledi.
Oktay, "Ocak-Eylul 2020 doneminde vergi gelirleri tahsilatının, mart, nisan, mayıs aylarında odenmesi gereken gelir, stopaj ve KDV odemelerinin yıl sonuna ertelenmesine rağmen yuzde 19,3 oranında arttığını da goruyoruz. Hukumetimiz, dar gelirli vatandaşlarımızı ve esnafımızı desteklemek amacıyla sektorel vergi indirimleri ve vergi ertelemeleri gibi bir cok uygulamayla vatandaşımızın yanında olmuş ve bu surecte vatandaşlarımız uzerinde oluşabilecek olumsuz etkileri azaltmak amacıyla bir cok duzenlemeyi hayata gecirmiştir. Yine onumuzdeki donemde de alacağımız tedbirlerle vatandaşlarımızın yanında olmayı surdureceğiz." diye konuştu.
"En fazla odenek artışı yatırım projeleri icin sağlandı"
Butcenin ne kadarlık kısmının yatırıma gideceğini aktaran Oktay, "2021 yılı butce teklifinde 2020 yılına gore en fazla odenek artışı yatırım projeleri icin sağlanmıştır. Bu cercevede 2020 yılında 56,6 milyar lira olan sermaye gideri odenekleri yuzde 83 oranında artarak 103,7 milyar liraya ulaşmıştır. Bu artışla tarım, sanayi ve Ar-Ge alt yapısı yatırımları ve eğitim, sağlık gibi oncelikli gorduğumuz alanları hedeflemekteyiz. Bu alanlarda merkezi yonetim butcesi kapsamında buyuk artışlar gercekleştirdik." ifadelerini kullandı.
Oktay, halkın taleplerinin butceye yansıyıp yansımadığıyla ilgili de "2021 yılı butcesi bundan onceki butcelerde olduğu gibi vatandaşa hizmeti esas alan bir butcedir." dedi.
Turkiye ekonomisinin gelecek yıl 5,8 oranında buyuyeceğini ongorduklerini belirten Oktay, "2020 yılının ikinci ceyreğinde yuzde 9,9 oranında daralmakla birlikte yılın ikinci yarısında ic talepte guclu bir toparlanmayı ongoruyoruz. Bu yılın ikinci yarısında oluşacak guclu buyume oranları 2021 yılı buyume oranını da baz etkisiyle yine tahminen yuzde 3 civarında yukarı cekecektir. 2021 yılında buyumenin kaynağı esas olarak ic talep olmakla birlikte ihracattaki guclu performans ile dış talep de buyumeye katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu. Oktay, ihracat ve turizm gelirlerindeki guclu iyileşmenin 2021 yılında da surmesinin buyumenin ic talep ile dış talep arasında dengeli bir gorunum sergilemesine katkı sağlayacağını soyledi.
Komisyonda, konuşmaların tamamlanmasının ardından, 2021 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanunu Teklifi ve 2019 Yılı Merkezi Yonetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin maddelerine gecilmesi kabul edildi.
Plan ve Butce Komisyonu Başkanı Lutfi Elvan, ilk iki maddenin okutulmasının ardından toplantıyı kapattı.
Kaynak: Anadolu Ajansı