Venezuela'dan gizlice cıkarak 25 Ekim'de İspanya'nın başkenti Madrid'e gelen muhalif lider Leopoldo Lopez, kacışına hangi ulkelerin yardım ettiğini acıklamak istemedi.
Madrid'de basın toplantısı duzenleyen Lopez, "Venezuela'dan cıkışımla ilgili detay vermek istemiyorum. Cunku benim durumunda olup gerektiğinde ulkeden aynı yontemle cıkmak isteyenlere engel olmak istemiyorum." dedi.
Madrid'e tarifeli ucakla geldiğini ve gelişinin gizli tutulmasının tamamen kendi arzusu olduğunu anlatan Lopez, "Yolculuğum Kolombiya veya başka bir ulke uzerinden olabilir. Bunun bilgisini vermeyeceğim. Venezuela'dan cıkışıma ilgili kimseyle muzakere yapmadım. Bunu kendim planladım. Eşimin bile haberi yoktu. Sadece bana yardım edenler biliyordu." diye konuştu.

Lopez, "diktator" dediği Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı verdikleri mucadeleye Juan Guaido'nun başkanlık ettiğini ancak takım calışması yuruttuklerini vurguladı.
İspanya'da bulunacağı sure zarfında Avrupa, Asya ve Afrika'daki ulkelere seyahat ederek mucadelelerine destek arayacaklarını belirten muhalif lider, "Ben, diktatore karşı calışmak icin yurt dışına cıktım. Venezuela'da ozgurluk, demokrasi, insan hakları ve en onemlisi olan diktatorden kurtulmak icin uzlaşma, birlik cok onemli. Bolivya'daki ozgur secimlerin aynısını Venezuela icin istiyoruz. Maduro'yu diktator olarak gormeyen demokrasi goruşunu gozden gecirsin." ifadelerin kullandı.
"ABD'nin, secim sonucuna bakılmaksızın Venezuela'daki davamıza desteğinin iki taraflı (Demokratlar ve Cumhuriyetciler olarak) devam edeceğini umuyoruz." diyen Lopez, bu ulkenin şimdiye kadar kendilerine verdiği desteğe minnettar olduklarını soyledi.
Diğer yandan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, aynı zamanda genel sekreteri olduğu Sosyalist İşci Partisi'nin (PSOE) Madrid'deki merkez binasında Leopoldo Lopez'i kabul etti.
Sanchez'in Başbakanlık konutu yerine PSOE binasında Lopez ile goruşmeyi tercih etmesi dikkati cekti.
Lopez, Sanchez ile goruşmesinde, "sahte secim" olarak tanımladığı Venezuela'da 6 Aralık'ta yapılacak parlamento secimlerini İspanya'nın tanımamasını istediğini kaydetti.
Lopez'in İspanya'ya geliş sureci
Venezuela'da kendini "gecici devlet başkanı" ilan eden milletvekili Juan Guaido'nun bağlı olduğu Halk İradesi (Voluntad Popular) partisinin lideri olarak gorulen Lopez, hakkındaki ev hapsi cezasına rağmen 30 Nisan 2019'daki darbe girişimine katılmıştı.
Kendisini askerlerin serbest bıraktığını iddia eden ve kalkışma sonrası bir sure insanları sokağa cağıran Lopez, askeri kalkışmanın başarısız olmasının ardından once Caracas'taki Şili Buyukelciliğine sığınmış, aynı gece vatandaşlığının da bulunduğu İspanya Buyukelciliğine kacmıştı.
Yaklaşık 18 ay İspanya Buyukelciliği'nde kalan Lopez, gizlice ulkesinden cıkarak, son 1,5 yıldır ailesinin sığındığı İspanya'nın başkenti Madrid'e gelmişti.
Lopez, Venezuela'da 2014'te şiddet olaylarına donuşen ve 40'tan fazla kişinin hayatını kaybettiği protestolarla ilgili davada, 13 yıl 9 ay hapis cezasına carptırılmış ve 2017'de ev hapsine alınmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Web yayını