AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, "Hukumetimiz ne pahasına olursa olsun uretimi desteklemeye devam edecektir. Dunyanın icinden gecmekte olduğu bu zorlu surecte dahi devletimizin butun kaynakları uretim icin seferber edilmiştir." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Duzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin goruşmelerine devam ediliyor.
Teklifin ikinci bolumu uzerine soz alan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Pandemi surecinde butun dunyanın uzerine titrediği tarım kesiminin yok sayıldığını iddia ederek, yeni ve milli bir tarım politikası oluşturulmasını onerdi.
Tarımsal uretim icin kullanılan mazotta OTV'yi kaldırmayı tavsiye eden Ataş, ciftcinin tarımda kullandığı elektrikte indirimli tarifeye gidilmesi, ciftcilerin tarım kredi kooperatiflerine ve bankalara olan borclarını faizsiz, uzun vadeli yapılandırılması gerektiğini savundu.
Ciftciye doğrudan etki etmeyecek duzenlemeler yerine, ciftcinin beklentilerini karşılayacak duzenlemeler yaparak tarımın hak ettiği yere getirilmesi gerektiğini dile getiren Ataş, "Doğru politikalarla doğru planlama ve bakış acısıyla tarımı ayağa kaldıralım. Tarım, krizde olan ekonomi icin tunelin ucundaki ışıktır." diye konuştu.
"Hem tarım arazilerinin bolunmesini hem de amac dışı kullanımı onlemeliyiz"
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, teklifin ikinci bolumunde tarım arazilerinin bolunmesinin onlenmesi konusunda maddeler olduğunu, MHP'nin tarım arazilerinin bolunmesine karşı olduğunu soyledi.
Mevcut tarım arazilerini korumanın yanı sıra yeni tarım arazilerinin de edinilmesi gerektiğini kaydeden Aycan, "Hem tarım arazilerinin bolunmesini hem de amac dışı kullanımı onlememiz gerekiyor." ifadesini kullandı.
Tarım arazilerinde modern sulama sistemlerinin onemine işaret eden Aycan, modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmak icin yapılacak desteklemeleri doğru ve yerinde bulduklarını belirtti.
Şehir merkezlerinde belediye zabıtalarına da tekrar gıda denetim yetkisinin verilmesini onerdiklerini kaydeden Aycan, "Ozellikle perakende satışta mutlaka zabıtalar da devreye girmelidir ve boylece daha etkin bir gıda denetimi yapmamız da mumkun olacaktır." ifadesini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un acıklamalarına işaret eden Aycan, "Macron'un, Fransa'nın, beraberinde Avrupa'daki ozellikle Hollanda ve Avusturya'nın dinimize, Peygamberimize, devletimize ve Sayın Cumhurbaşkanımıza yaptığı saldırıları nefretle kınıyorum ve aklını başına almaya davet ediyorum. Turk duşmanlığının, Turkiye duşmanlığının, İslam duşmanlığının koruklenmesinin kimseye yararı yoktur." değerlendirmesinde bulundu.
HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruc, Hatay, Adana ve Mersin'de cıkan orman yangınlara işaret ederek, "Orman yangınlarının en temel sebebi sermayeye, maden şirketlerine, inşaata yer acmak, ruhsatlar vermeyi meşrulaştırmakken bir yandan ama Hatay'daki yangını cok daha farklı ele almak, orada neler oluyor, siyaseten ne amaclanıyor, bu konuyla ilgili de oranın vatandaşları kaygılı. Bizler de buyuk bir kaygı taşımaktayız." diye konuştu.
"Gelin ciftcinin borcunu silin"
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, iktidarın mutsuz bir ciftci kitlesi yarattığını iddia ederek, ciftcinin artık uretim yapmak istemediğini savundu.
Ciftcinin borcunu değil ancak faizini odeyebildiğini kaydeden Gaytancıoğlu, "Ben beklerdim ki tarım torba yasasında 'Biz ciftcinin borcunu nasıl yapılandıracağız?' Bunu konuşalım. Ciftci, traktorunu ipotek ederek borcunu oduyor." dedi.
Gayrisafi milli hasılanın yuzde 1'inin ciftciye destek olarak verilmesi noktasında cıkan yasa uzerinde uzlaşı sağlandığını hatırlatan Gaytancıoğlu, "Siz, hicbir zaman vermediniz. Biz, size rakamlarıyla hesapladık. Ciftciye 175 milyar lira borcunuz var. Alacağınız da aşağı yukarı 160 milyar lira kredi borcu. Gelin bu borcu silin. Madem bir torba yasa cıkartıyorsunuz amacına ulaşsın." diye konuştu.
"Bu yasa teklifi ile uretime omuz verilmiş olacak"
AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, AK Parti hukumetlerinin uretime değer verdiğini belirterek, "Bu yasa teklifi ile yaşanması muhtemel sorunların onune gecilecek. Uretime omuz verilmiş olacaktır." ifadelerini kullandı.
Bu kanun teklifinin Adana icin buyuk onem taşıdığına dikkati ceken Doğru, Karataş İlcesinde Tarıma Dayalı İhtisas Su Urunleri Organize Sanayi Bolgesinin kurulacağını bildirdi.
Proje ile toprak havuzlarda tarla balıkcılığı yapılarak, atıl olan alanların değerlendirileceğini anlatan Doğru, en az 250'si su urunleri muhendisi olmak uzere yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edileceğini soyledi.
Tam kapasite ile calıştığında yıllık 35 bin ton uretimle yaklaşık 2,5 milyar lira katma değer oluşturacağını bildiren Doğru, Karataş ilcesinde kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Su Urunleri Organize Sanayi Bolgesi alanının yaklaşık yuzde 60'ının toprak havuzlardan oluşacağını acıkladı.
Hukumetin ne pahasına olursa olsun uretimi desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Doğru, "Dunyanın icinden gecmekte olduğu bu zorlu surecte dahi devletimiz butun kaynakları uretim icin seferber edilmiştir. AK Parti hukumetleri olarak uretimi teşvik etmek ve ureticiyi desteklemek adına hicbir konuda elimizi taşın altına koymaktan cekinmiyor ve aynı kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. " diye konuştu.
Teklifin ikinci bolumunun tumu uzerindeki goruşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerin goruşmelerine gecildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Aynur Ekiz