Matematik, pek cok oğrencinin hatta yetişkinin bile en zorluk cektiği alanlardan bir tanesi. Gunluk hayatta karşımıza bazen o kadar karmaşık hesaplar cıkıyor ki, hesap makinesi kullanmadan işin icinden cıkmak mumkun olmuyor. Bu tip zorlu işlemleri kolayca cozmenize yardımcı olacak bazı kolay hesap yontemleri var. Bu hesap yontemleri sayesinde hesap makinesi kullanma alışkanlığınızı bile bırakabilirsiniz.
Elbette, cok buyuk ve onemli işlemler sırasında işinizi sağlama almakta yarar var. Ancak gunluk hayatta, sınav sırasında hatta bir alışveriş merkezinde karşınıza cıkacak anlık bir olayda bazı basit hesap yontemleri bilmenin faydasını gorecek ve iyi ki oğrenmişim diyeceksiniz. Gunluk hayatta cok işinize yarayacak kolay hesap yontemleri ile artık zihinden matematik hesabı yapmak bir cocuk oyuncağı olacak.
[h=2]Sizi matematik dehası yapacak kolay hesap yontemleri: [/h] 9 ile kucuk sayıları kolay carpma yontemi 9 ile buyuk sayıları kolay carpma yontemi 3 basamaklı sayıları tablo ile carpma yontemi Buyuk sayıları kolay carpma yontemi 12 ile kolay carpma yontemi %15 oranını kolay hesaplama yontemi 3 basamaklı sayıları kolay toplama yontemi [h=2]9 ile kucuk sayıları kolay carpma yontemi:[/h] Adım #1: Her bir el parmağınıza 1’den 10’a kadar sıralı rakam verin. Adım #2: 4 x 9 işlemi icin 4 numaralı parmağınızı kapatın. Adım #3: 4 numaralı parmağın solunda kalan parmak sayısı onlar basamağıdır. Adım #4: 4 numaralı parmağın sağında kalan parmak sayısı birler basamağıdır. Adım #5: 4 numaralı parmağı kapatınca solda 3, sağda 6 parmak kalıyor. Adım #6: 4 x 9 işleminin sonucu 36’dır.
Yıllar gecse de carpım tablosu ile bir turlu barışamayan kişiler icin bu yontem hayat kurtarıcı olacaktır. Bu yontemi, 9 ile farklı rakamların carpımı icin deneyebilir ve sonucların her seferinde doğru olduğunu kendi gozlerinizle gorebilirsiniz. Birkac kez faydasını gordukten sonra vazgecilmez matematik hilelerinizden biri olacaktır.
[h=2]9 ile buyuk sayıları kolay carpma yontemi:[/h] Adım #1: 120 x 9 işlemini ele alalım, Adım #2: 120 sayısını ilk olarak 10 ile carpın, Adım #3: Ardından cıkan sonuctan 120 sayısını cıkarın, Adım #4: Kısaca 120 x 9 işlemi, (120 x 10) - 120 denklemine donuşuyor, Adım #5: 1200 - 120 = 1080, Adım #6: Yani, 120 x 9 = 1080,
Bu yontem 9 ile kucuk sayıları carparken kullandığımız parmak yontemi kadar basit olmasa da yine de işlemi son derece kolaylaştırıyor. Bir sayı ne kadar buyuk olursa olsun 10 ile carpmak son derece basittir. Sayı cok buyuk olursa cıkarma işlemi biraz zorlayıcı olabilir ancak baştan hesaplama yontemine gore yine de oldukca kolay.
[h=2]3 basamaklı sayıları tablo ile carpma yontemi:[/h] Adım #1: 652 x 6 işlemini ele alalım, Adım #2: Uc sutun tek satırlı bir tablo cizin, Adım #3: 652 sayısının rakamlarını sırayla sutun başlarına dizin, Adım #4: 6 rakamını satır başına yerleştirin, Adım #5: Her bir sutunu capraz olarak ikiye bolun, cizgi biraz dışa taşsın, Adım #6: 6 rakamını sırayla 6 ile, 5 ile ve 2 ile carpın, Adım #7: Cıkan sonucların onlar basamağını 6 ile carptığınız rakamın sutununun ust tarafına yazın, Adım #8: Cıkan sonucların birler basamağını 6 ile carptığınız rakamın sutununun alt tarafına yazın, Adım #9: Capraz cizgi hizasındaki rakamları toplayarak tablo dışına yazın, Adım #10: İlk ve son rakamları direkt olarak alabilirsiniz, Adım #11: Cıkan sayı 653 x 6 işleminin sonucu olacaktır.
Cok fazla adımdan oluşan karmaşık bir yontem gibi gorunebilir ancak bu kadar buyuk sayıları ne kadar hızlı bir şekilde cozduğunuze siz bile şaşıracaksınız. Yukarıdaki yontemi kullanarak 6 dışındaki farklı rakamlarla da 3 basamaklı sayıları aynı şekilde kolayca carpabilirsiniz. Sonuc her seferinde doğru cıkacaktır.
[h=2]Buyuk sayıları kolay carpma yontemi:[/h] Adım #1: 7 x (500 + 30 + 1) işlemini ele alalım, Adım #2: Parantezi acın, 7 x 500 + 7 x 30 + 7 x 1, Adım #3: Sayıları sadeleştirin, 7 x 5 x 100 + 7 x 3 x 10 + 7 x 1, Adım #4: ilk adım işlemleri yapın, 35 x 100 + 21 x 10 + 7, Adım #5: İkinci adım işlemleri yapın, 3500 + 210 + 7, Adım #6: 3710 + 7 = 3717, Adım #7: Yani, 7 x (500 + 30 + 1) = 3717,
Bu yontemin puf noktası, buyuk sayıları kucuk carpanlarına ayırarak tek tek ele almaktan geciyor. Buyuk sayıları bir anda aynı şekilde buyuk sayılarla carpmak zorlayıcı bir işlem olabilir ancak buyuk sayıları rakam carpanlarına ayırarak hesaplamak normal yoldan cok daha kolay bir hesap yapma yontemi.
[h=2]12 ile kolay carpma yontemi:[/h] Adım #1: 68 x 12 işlemini alalım, Adım #2: İlk sayıyı 10 ile carpın, Adım #3: Bulduğunuz sonuca iki kez ilk sayıyı ekleyin, Adım #4: Yani, (68 x 10) + (68 + 68), Adım #5: İlk adım işlemleri yapın, 680 + 136, Adım #6: 680 + 136 = 816, Adım #7: Yani, 68 x 12 = 816.
12 ile kolay carpma yontemi, 9 ile buyuk sayıları kolay carpma yontemine benzer adımlardan oluşuyor. 12 daha karmaşık bir sayı olduğu icin bunun yerine 10 ile carpmak ve carpılan ilk sayıyı iki kere sonucu eklemek gerekiyor. Biraz karmaşık gibi gorunebilir ancak ozellikle hızlı hesap yapmak zorunda olduğunuz durumlarda işinizi son derece kolaylaştıracaktır.
[h=2]%15 oranını kolay hesaplama yontemi:[/h] Adım #1: 400 sayısının %15’ini bulalım, Adım #2: Oncelikle 400 sayısının %10’u icin ondalık noktasını bir rakam sola taşıyın, Adım #3: 400 = 40.0, Adım #4: 40 = %10, Adım #5: Ardından %10 oranını ikiye bolun, Adım #6: 40 / 2 = 20, Adım #7: Cıkan sonuca %10 oranını tekrar ekleyin, Adım #8: 20 + 40 = 60, Adım #9: Yani 400 sayısının %15’i 60’tır.
10, 100, 1000 gibi sayılar ile işlem yapmak cok daha kolay olduğu icin bu yontemde %15 yerine %10 hesaplandı ve ardından bu sonuca kalan %5’lik kısım eklendi. %10 ve %15 oranlarını bulduktan sonra bu oranların katlarını bulmak icin oranları katlar ile carparak doğru sonuclara ulaşabilirsiniz. Ozellikle mağazalarda urunlerin indirim oranlarını hesaplarken bu yontem cok işinize yarayacak.
[h=2]3 basamaklı sayıları kolay toplama yontemi:[/h] Adım #1: 219 + 764 işlemini ele alalım, Adım #2: Sayıların yuzler, onlar ve birler basamağındaki değerlerini ayrı olarak toplayın, Adım #3: (200 + 700) + (10 + 60) + (9 + 4), Adım #4: İlk adım işlemleri yapın, 900 + 70 + 13, Adım #5: 900 + 70 + 13 = 983, Adım #6: Yani, 219 + 764 = 983,
3 basamaklı sayıları kolay toplama yonteminde toplamak istediğiniz sayılar bir butun olarak değil; oluştukları yuzler, onlar ve birler basamağındaki değerler uzerinden ele alındı. Bu yontemi farklı sayılar uzerinde de deneyebilir hatta 4 ve daha fazla basamaklı sayılar uzerinde de uygulayabilirsiniz.
Listedeki 7 kolay hesaplama yontemi, hayatın farklı alanlarında karşınıza cıkacak matematik işlemleri konusunda cok daha kolay sonuc almanızı sağlayacak. İlk bakışta karmaşık ya da cok gerekli değil gibi gorunen bu hesap yontemlerini oğrenmenin faydalarını hic beklemediğiniz bir anda gorebilir ve işinizi hızlıca halledebilirsiniz.