Bebeğimi Nasıl Sağlıklı Besleyebilirim?
Bebekleri Sağlıklı Beslemek
Bebeğimi Sağlıklı Beslemenin yolları


Bebeklerimizin sağlıklı buyumeleri icin sağlıklı beslenmeleri gerekmektedir. Bunun icinde bazı besinleri tuketmeleri gerekmektedir

1. Patates: İyibir besin kaynağıdır. potasyum, C vitamini, lif, folat, A vitamini, kalsiyum ve demir icerir. Gunluk enerji gereksinimini iyi karşılar.
Patates pure haline getirilerek bebeklere verilebilir. İcerisine değişik besinler katılabilir. Aroması diğer besinlerin aromasını baskılar.

2. Brokoli: Lifli yapısı sayesinde bebek ve cocuklarda iyi bir sindirim sistemi geliştiricidir. Yapısında bulunan vitamin ve mineraller gercekten cok etkilidir.
Brokoli ciğ yenirse daha iyi olacaktır. Bebek ve cocukara ciğ brokoli yedremezsiniz. Yapacağınız şey brokoliyi blender dan gecirerek diğer besinlerin icine katmaktır.

3. Tam tahıllar: Tahıllar gercekten cok onemli besin kaynaklarıdır. folik asit, cinko, demir ve B vitamini bakımından zengindir. Ayrıca bazıları D vitamini ve kalsiyum ile de zenginleştirilmiştir. Ancak doymamış trans yağ iceren kraker vb. besinlere dikkat etmeniz gerekir. Diğer bir durum da tahıl bakımından zengin beslenme demir eksikliği ve bunun sonucu olarak da kansızlığa neden olacaktır. Dengeye dikkat edilmelidir.

4. Peynir: Peynir cocuklar icin super bir yiyecektir, cunku cocuklar peyniri cok sever. Kalsiyum, protein ve B12 vitamini bakımından zengin olan peynir, kemik oluşumunda cok onemli bir mineral olan fosfor iceriyor. Ayrıca, araştırmalar yemeklerden sonra peynir yemenin diş curuklerini onlediğini gosterdi. Cocuklarınıza peynirli sandvic yapabilir, peyniri sağlıklı bir corba ya da salatanın icinde sunabilirsiniz.

5. Yoğurt: Peynir gibi, yoğurdu da cocuklarınıza severek yedirebilirsiniz. Yoğurdun her porsiyonu kalsiyum, protein, karbonhidrat, B vitamini, cinko ve fosfor iceriyor. Canlı aktif kultur bulunan yoğurtlar ise bağışıklık sistemini destekliyor ve bağırsak sağlığını yukseltiyor. Tum doğal yoğurtlara taze meyve katarak daha fazla besin değeri sağlayabilirsiniz. Az yağlı yoğurda cikolatalı cipsler veya kahvaltılı yulaf karışımı ekleyebilirsiniz. Cocuklarınız icin başka bir alternatif olarak, yoğurdu meyve suyu katarak buzlukta dondurup dondurma yapabilirsiniz.

6. Ton balığı: Konserve ton balığı ile cocuklarınızın protein, niasin, B vitaminleri, demir ve cinko ihtiyacını giderebilirsiniz. Omega 3 yağ asitleri iceren balık, beyin gelişimine yardım ediyor ve kalp sağlığını koruyor. Ton balığındaki civa seviyesinden dolayı cok fazla tuketmemelisiniz. Cocuğunuza ton balığını sandvicle ya da salatayla yedirebilirsiniz.

7. Yaban mersini: Yetişkinler ve cocuklar icin, yaban mersini vucut icin en besleyici super gıdalardan biridir. Potasyum, C vitamini, lif, karbonhidrat ve antioksidanlar iceren yaban mersini taze olarak her cocuğun beslenmesinde olması gereken bir besindir. Tatlı olduğu icin cocuklar tarafından sevilen meyveyi, yoğurda, tahıl gevreğine ya da yulafa ekleyebilirsiniz. Kendinize ait taze yaban mersinlerini, kucuk bir bahcede yetiştirip, taze taze cocuklarınıza yedirebilirsiniz.

8. Sut: Kalsiyum ve fosfor, sağlıklı kemik gelişimi icin gerekli iki mineraldir. Sut, protein, enerji yakıtı olan karbonhidrat, A vitamini ve magnezyum ile kemikleriniz icin faydalı diğer mineraller iceriyor. Tam yağlı sut, 2 yaşına kadar olan cocuklar icin iyi, ancak 2 yaşından sonra sutteki yağ oranını azaltmalısınız. Bircok cocuk kurabiye ya da tahıl gevrekleriyle yediğinden dolayı sutun tadını sever.

İceriğindeki proteinden dolayı super gıda olan yumurta, cok faydalıdır. Proteinden başka yumurta, cocuklar icin gerekli bir duzineden fazla vitamin ve mineralle dolu. Ayrıca A, D, E ve B grubu vitaminlerini onemli oranda iceren yumurta, icinde bulunan kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde onemli rol oynuyor. Yumurtayı değişik şekillerde pişirebilirsiniz, cocuğunuz hangi şekilde seviyorsa onu uygulayın.

10. Sığır eti: Protein, B vitaminleri, niasin, cinko ve demir iceren sığır etinde, yumurta gibi beyin gelişimini sağlayan kolin de bulunuyor. Yağ ve kolesterol bakımından yetişkinlerin fazla yemekten kacınması gereken et, kucuk cocukların beyin ve vucut gelişimleri icin oldukca faydalı. Dengeli bir yemek icin eti sebze yemekleriyle birlikte verebilirsiniz. Hamburgerler ve kucuk kucuk parca şeklindeki etler başka bir secenek olabilir. Ya da eti mangalda kebap olarak sebzelerle birlikte pişirebilirsiniz.