Covid'i yenen doktor 5 gununu hatırlamıyor
Elazığ'da Covid-19 nedeniyle hastanede tedavi gorup tekrar gorevine donen İc Hastalıkları Uzmanı Dr. Asena Serap Yalcınkaya, şuur bulanıklığı olduğu icin 5 gununu hatırlamadığını soyledi
Dr. Asena Serap Yalcınkaya: " Ben olmam diye duşunuyordum, cift maske, onluk, gozluk şeklinde kişisel koruyucu ekipmanlarımla korunarak hastalarıma bakıyordum ama yine de yakalandım"
-" Hastanede yatarak 10 gunluk bir tedavi surecim oldu, ilk 5 gununu hatırlamıyorum"
" 20 gun boyunca derin nefes aldığımı hatırlamıyorum"
ELAZIĞ - Elazığ'da Korana viruse yakalanan ve zorlu bir surecin ardından hastalığı yenen İc Hastalıkları Uzmanı Dr. Asena Serap Yalcınkaya, "İlk 5 gununu hatırlamıyorum. O donemde hastaların ne hissettiğini cok iyi anladım. 1 ay oncesine donmek icin her şeyimi verebilirim" dedi.
Elazığ Mediline Hastanesi'nde İc Hastalıkları Uzmanı Dr. Asena Serap Yalcınkaya, yakalandığı Covid-19'u yenerek gorevine başladı. Gectiğimiz ay hastalığa yakalanan ve ilk 3 gun kendi hastanesinde ardından ağırlaşınca Fırat Universitesi Hastanesine kaldırılarak 10 gun tedavi goren Dr. Yalcınkaya, zor bir surec gecirdi. Hastanede kaldığı surec icinde 5 gununu hatırlamayan Yalcınkaya, 20 gun boyunca derin nefes alamadığını, şuanda ise 1 kat bile cıkmakta zorlandığını aktardı.
"Hastaların ne hissettiğini cok iyi anladım"
Surecin en başından bugune kadar yoğun olarak Covid-19 hastalarına baktığını belirten Uzman Dr. Asena Serap Yalcıhkaya, "İlk başta kendime konduramadım. Ben olmam diye duşunuyordum. Cunku ciddi anlamda korunuyordum. Cift maske, onluk, gozluk şeklinde kişisel koruyucu ekipmanlarımı koruyarak hastalarıma bakıyordum. Ama yine bende yakalandım. Cok dikkat etmek gerekiyor. İlk etapta kas ağrıları ile başladı. O donem ben Covid-19 olduğunu duşunmedim, yorgunluk olarak duşundum. Ama annemde ve kardeşimde cıkınca test yaptırdım ve pozitif olduğumu oğrendim. Hastalığımın 5'inci gununde ciddi bir ateş ve sırt ağrısı yaşadım. Nefes almakta gucluk cektim. Hatta hastanede yatarak 10 gunluk bir tedavi surecim oldu. İlk 5 gununu hatırlamıyorum. Kardeşim anlatıyor. Ciddi bir şuur bulanıklığım oldu. Kendi ihtiyaclarımız goremeyecek dereceye geldim. Kardeşim koluma girerek bana yardımcı oluyordu. 10 gun hastanede yattım. Damardan tedaviler gordum. Ciddi bir psikolojik savaş da verdim. Zaten hastalarımla her zaman enpati kurmuşumdur ama o donemde hastaların ne hissettiğini cok iyi anladım" dedi.
"Halen konuşurken nefesim kesiliyor, 1 kat merdivenden fazlasını cıkamıyorum"
Tedavi surecini anlatan Dr. Yalcınkaya, "Surekli kan sulandırıcılar yapılıyor. Damar yolu acılıyor. Gunde 4 defa antibiyotik ve oksijen tedavisi yapıldı. Zorlu bir surec gecirdim. En onemlisi bu hastalığa yakalanmamak. Biz bu kadar dikkat etmişken bile yakalanıyorsak ciddi bir anlamda bir bulaştırıcılık soz konusu. Ben hastaneden kaptığımı duşunmuyorum. Bir ortama girmiştim ve orada pozitif olan hastalar pozitifliklerini gizlemişlerdi. Oradan aldığımı duşunuyorum. Bu şekilde ağır bir surecim oldu. Halen daha konuşurken nefesim kesiliyor. Halen semptomlarım devam ediyor. 1 kat merdivenden fazlasını cıkamıyorum. Dinlenerek cıkıyorum. Hastalarım 'nefes alamıyorum, her şeyimi veririm' diyordu. Bende onu hissetim. O aldığınız hava tum ciğerlerini yakıyor, onu gercekten hissetim. 20 gun boyunca derin nefes aldığımı hatırlamıyorum. Bu cok ciddi bir şey. İnsanlar maske takarken nefes alamıyorum diyor. İnanın şu maske ile nefes alamamak mı dersiniz yoksa Covid-19 olup nefes alamamak mı dersiniz. İnanın maskeyi tercih ederim. Ciddi anlamda zor bir hastalık. Grip gibi değil" diye konuştu.
"1 ay oncesine donmek icin her şeyimi verebilirim"
Maskenin cok onemli olduğunu vurgulayan Yalcınkaya, "Yuzde 70'lere varan koruyuculuk sağlıyor. Bunun yanında el hijyeni. Bunlar zaten aylarca konuşulan ve olması gereken şeyler. Biraz daha sosyal ilişkileri kısıtlama noktasında dikkat etmeliyiz. Bir de Covid-19'un kimde nasıl bir bulgu yapacağı bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Cok farklı klinik tablolara yol acabiliyor. Kişisel bağışıklık on planda. Kişisel bağışıklığımızı guclendirmek adına doğal beslenmeyi, uyku duzenine ve hijyene dikkat etmeyi oneriyorum. Şuan bile nefes almakta zorluk cekiyorum. İnanın 1 ay oncesine donmeyi o kadar cok istiyorum ki anlatamam. Merdiven cıkmayı ve spor yapmayı istiyorum. Koşuyla ilgileniyordum ve yarışım vardı, katılamadım. Spor yapmayı ozledim. Oğlumla ilgilenmeyi ve ona vakit ayırmayı cok ozledim. 1 ay oncesine donmek icin her şeyimi verebilirim" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / AHMET MUCAHİD KANTARCIOĞLU