Turkiye'nin şeker ihtiyacının bir bolumunun karşılandığı Muş'ta, tarlalardan sokulen pancarın fabrikada şekere donuşturulmesiyle ekonomiye 450 milyon lira katkı sağlanması hedefleniyor
Muş Ovası'nda ciftciler tarafından 50 bin donum alana ekilen şeker pancarının hasadı devam ediyor.
Mevsimlik işciler tarafından tarladan toplanan pancarlar, traktor veya kamyonlarla Muş Şeker Uretim Sanayi AŞ tesisine getiriliyor.
Bant sistemiyle taşındıkları bolumde basınclı suyla yıkanarak toprak ve camurlarından arındırılan pancarlar, kanallar vasıtasıyla fabrikaya ulaştırılıyor.

Makinede soyma, kesme, rendeleme, haşlama ve pres aşamalarından gecirilen pancar, yuksek sıcaklıkta şerbet filtrelerinden gecirilerek belirli bir sıcaklık duzeyinde kristalleştirilip, şeker haline donuşturuluyor.
Cayın ve tatlıların vazgecilmezi olan şeker, 50 kilogramlık torbalara doldurularak satışa sunuluyor.
"450 milyon lira katma değer hedefliyoruz"
Muş Şeker Uretim Sanayi AŞ Genel Muduru Turgut Kızılkaya, AA muhabirine, bu yıl ekim yapılan 50 bin donumluk alandan yaklaşık 300 bin ton pancar hasadı beklediklerini soyledi.
Bolgede yetişen pancarın şeker oranının yuksek olduğunu, 300 bin ton pancardan yaklaşık 42 bin ton şeker elde etmeyi hedeflediklerini belirten Kızılkaya, şoyle konuştu:
"Ayrıca 11 bin ton civarında melas ve 80 bin ton kuspe uretimi bekliyoruz. Bu surec icinde ciftcilerimizin getireceği 300 bin ton pancardan elde edeceği gelir yaklaşık 150 milyon lira. 150 milyon lira ciftcimizin cebine girecek. Bu da Muş'un ekonomisinde onemli bir sirkulasyon oluşturuyor. Şeker ve melas satışımızla toplamda ilin ekonomisine sunmayı ongorduğumuz katma değer yaklaşık 450 milyon lira."
"Bir gunde 5 bin 100 ton pancar kestik"
Muş'ta 1500 ciftcinin şeker pancarı ekimi yaptığını aktaran Kızılkaya, bu yıl kuspe paketleme işlemini de başlatarak 35 kişiye daha istihdam sağladıklarını vurguladı.
Kuspenin paketlenmesinin ciftciler acısından onemli bir avantaj olduğunu ifade eden Kızılkaya, şunları belirtti:
"Acık kuspenin yuzde 30'u zayi olmaktaydı. Ciftci satın aldığı kuspenin 3'te birini cope atıyordu. Dolayısıyla bu tur zayiatlar paketleme sayesinde onlenmiş oldu. Kapasitemizi de artırdık. Bir gunde 5 bin 100 ton pancar kestik ve 753 ton şeker elde ettik. Yaptığımız iyileştirme ve yatırımların meyvesini almaya başladık. Fabrikanın pancar kesme kapasitesi 3 bin 600 ton iken şu anda aynı fabrika ve ekipmanla 5 bin 100 ton pancar kesiyoruz. Devamı da gelecek. Fabrikada 457 personel istihdam ediliyor. Ayrıca 35 kişi de kuspe paketleme bolumunde calışıyor."
"Muş, Doğu'nun en kaliteli şekerini ureten bolge"
Muş Şeker Uretim Sanayi AŞ Ziraat Muduru Ahmet Sever ise 24 saat esasına gore pancar alımının yapıldığını aktardı.
Ciftcilere gereken desteğin verildiğini dile getiren Sever, "Muş, Doğu'nun en kaliteli şekerini ureten bolge. Ziraat servisi olarak 5 muhendis ve 11 cavuşla ekimden hasada kadar tum aşamalarda ciftcilerimizi bilgilendiriyoruz." dedi.
Şeker pancarı hasadı yapan Abdurrahman Durmaz da bu yıl 20 donum alanda şeker pancarı ektiğini belirterek, "Sabah erken saatlerde tarlaya gelerek calışmaya başlıyoruz. Şeker pancarlarını traktorlerle fabrikaya gonderiyoruz. Cok zahmetli bir iş. Donum başına 5 ton şeker pancarı bekliyorum. Tek gecim kaynağımız pancar." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İbrahim Yaldız