Ordu Buyukşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Guler, gıda ve tarım sektorunde, Turkiye'nin en fazla ihracat payına sahip olan fındıkta verimi artırmak icin calışma başlattı. Toplam 227 bin hektar arazisinde fındık uretimi yapılan kentte başlatılan Fındıkta Verimlilik Projesi (FİNVER) ile bahcelerde birim alandan elde edilen urunun dort katına cıkması hedefleniyor.
Dunya fındık uretiminin yuzde 70'ini, ihracatının yuzde 75'ini elinde bulunduran Turkiye'nin en yuksek doviz girdisine sahip olan fındık uretiminin en fazla yapıldığı il olan Ordu'da, birim alandan elde edilen verimin artırılması icin yeni bir proje daha imza atıldı. Ordu Buyukşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Guler'in talimatlarıyla başlatılan, "Fındığa Buyukşehir Eli Dokunuyor" ve "Fındık Dalda Aklın İşcide Kalmasın" projelerinin başarıyla uygulanmasının ardından, projenin en onemli 3. ayağı olan Fındıkta Verimlilik Projesi (FİNVER) hayata geciyor.
Ureticilerin bahcelerinin 5 yıllığına kiralanmak suretiyle uygulanacak FİNVER projesiyle birlikte, miras ve coklu hisse yoluyla bolunduğu icin ekonomik olarak kuculerek bakımsız kalan bahceler ile Ordu ili dışında yaşayanların geride bıraktığı bahceler, kiralama yontemiyle ekonomiye kazandırılacak.
Ordu Buyukşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Asım Suyabatmaz, Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav ve Ordu Buyukşehir Belediyesi iştiraki olan ORTAR A.Ş Yonetim Kurulu Başkanı Sancar Eser projenin başladığı Perşembe'nin Anac Mahallesi'ndeki ornek bahcede incelemede bulundu.
Fındık bahceleri 5 yıllığına kiralanacak
Ordu Buyukşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Asım Suyabatmaz, goreve geldiği ilk gunden bu yana fındık urunune buyuk onem veren Ordu Buyukşehir Belediye Başkan Dr. Mehmet Hilmi Guler'in ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda 3 adımdan oluşan bir fındık master planı uyguladıklarını soyledi. Suyabatmaz, "Bu adımların ilki "Fındığa Buyukşehir Eli Dokunuyor" projesiydi. İkinci olarak "Fındık Dalda Aklın İşcide Kalmasın" projesini hayata gecirdik. Bugun hayata gecirdiğimiz Fındıkta Verimlilik Projesi (FİNDER) projesi ile bahcelerimizi 5 yıl boyunca bahce sahiplerinden kiralıyoruz. Bu yaptığımız calışmalarla hem fındıkta verimi artıracak hem de ulkeye model olacak bir calışmayı ortaya koymayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Birim alandan elde edilen urun 4 katına cıkacak
Ordu Buyukşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Ordu ilimizde 227 bin hektar fındık arazisi var. Tarım alanlarının ve ciftcilerimizin yuzde 87'si fındık tarımı ile ilgileniyor. Fındık yıllık 2.5 -3 milyar dolar ihracat verisiyle en yuksek doviz girdisi olan bir urun. Tabi biz eskiden kalma alışkanlıklarımızla bahcelerimizde yeteri kadar bakım yapamıyoruz. Bu da hem verimi hem de kaliteyi duşuruyor. Biz bir dekarda 300-350 kilogram urun alabilecekken, dekar başına 80 kilogram urun alıyor. Burada yapacağımız ornek bahcelerde ureticilerimize ornek olup, Turkiye ekonomisine de katkı sunmak istiyoruz."
Profesyonel ekipler oluşturuldu
Projenin uygulayıcısı olan ORTAR A.Ş Yonetim Kurulu Başkanı Sancar Eser, projenin ilk etapta Perşembe ilcesinde 300 hektarlık alanda başladığını belirtti. Eser, "Şu anda bulunduğumuz bolgede 300 hektarlık arazideki fındık bahcelerine bakım yapacağız. Bu sayede bahcesine bakamayan, miras yoluyla bolunen bahceleri verimli hale getireceğiz. Ziraat Muhendislerimizin de olduğu profesyonel ekiplerle calışmaları başlattık. Proje 5 yıl surecek. 5 yıllık kiralama yontemiyle calışma yapacağız. Projeyle ilgili bilgi almak isteyen vatandaşları da ORTAR A.Ş'ye beliyoruz" dedi.
Bahce sahipleri uygulamadan memnun
Fındık ureticisi Ali Cakır ise, "Bu bahceye 20 yıldan bu yana ben bakıyorum. Bahce sahibi Samsun'da ikamet ediyor. Fındık bahcemizi Buyukşehir Belediyesi'ne verdik. Bahcemiz cok guzel ve bakımlı bir hal aldı. Bu imkandan herkesin yararlanmasını oneriyorum" diye konuştu. - ORDU
Kaynak: İhlas Haber Ajansı