
Gubretaş Ar-Ge Merkezi ve Gebze Teknik Universitesi (GTU) Biyoteknoloji Enstitusu'nun koordinasyonuyla 2019 yılında iki kurum arasında imzalanan işbirliği protokolu kapsamında Gebze'de Ar-Ge Serası kuruldu.
Gubretaş'tan yapılan acıklamaya gore, sera tarım sektorunun geleceğine katma değer sağlayacak onemli araştırma geliştirme faaliyetlerinin merkezi olmayı hedefliyor.
Gubretaş, 69 yıla yaklaşan kurumsal tecrubesiyle, bir yandan ciftciler icin bilincli tarıma yonelik urunler uretirken, bir yandan da iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması ve Turkiye'ye katma değer yaratacak yenilikci Ar-Ge projeleri icin calışıyor. Tum faaliyetlerinde tarımda bilginin gucunu kullanmaya dikkati ceken Gubretaş, bu cabalarını ozellikle son yıllarda yoğunlaştırdığı Ar-Ge faaliyetleriyle de destekliyor.
Turkiye Toprak Verimliliği Haritası Projesi ve TAGEM desteğiyle 2018'den bu yana yurutulen tarımda iklim değişikliklerinin etkisini azaltmaya yonelik proje gibi onemli tarımsal Ar-Ge calışmalarının mimarı olan şirket, son yıllarda bu amacla akademik ve kurumsal işbirlikleri geliştirmeye oncelik veriyor. Gubretaş Ar-Ge Merkezi tarafından farklı kurumlarla işbirliğine girilerek geliştirilen inovatif tarım projeleri; bitki besleme sektorune yeni bakış acıları, yontemler ve urunler kazandırmayı hedefliyor.
Ozellikle 2017'den itibaren hızlandırdığı Ar-Ge calışmaları kapsamında Gubretaş, Turkiye'nin en hızlı gelişen araştırma universitelerinden biri olan GTU ile 2019'da 10 yıllık bir işbirliği protokolu imzalamıştı. Gubretaş ile GTU arasındaki bu anlaşmanın ilk adımlarından biri, universite yerleşkesine kurulan venlo tipi cam Ar-Ge Serası ile ortaya konuldu. 3 ay gibi kısa bir surede inşası tamamlanan toplam 500 metrekarelik seranın kurulumu da ortaklaşa karşılandı.
Biyoteknoloji Enstitusu bunyesinde kurulan Ar-Ge Serası, tarım sektorunde yenilikci fikirlerin merkezlerinden biri olmayı amaclıyor. Gubretaş ile GTU arasında imzalanan protokol kapsamında, Biyoteknoloji Enstitusu ile geliştirilecek projeler ve prototip urunler icin Ar-Ge Serası ile birlikte universite icinde protokol kapsamında tahsis edilen 10 dekarlık bir arazide tarımsal denemeler yapılması planlanıyor.
Universitenin akademik birikimi ozel sektorun girişimciliğiyle buluşturmak amacıyla kurulan Ar-Ge Serası, hammadde acısından buyuk oranda dışa bağımlı gubre sektorune yerli uretimle ortaya konabilecek besleme urunleri kazandırmayı hedefliyor. Ozellikle cıktı odaklı Ar-Ge projeleri icin bir cekim merkezi haline gelmesi amaclanan sera, yenilikci urunlerle Turkiye'de surdurulebilir ve rekabetci tarım araştırmalarına yon vererek, ulusal gıda guvenliği acısından onemli katkılar sağlayabilecek araştırmalara ev sahipliği yapacak.
Serada yapılacak calışmalar ve projeler sayesinde sektorde yeni yerli urunlerin sayısının artırılması ve yeni nesil cevre dostu gubrelerin geliştirilmesinin yanı sıra mikrobiyal gubre, biyostimulant ve agrokimyasal alanlarında araştırmaların yapılması planlanıyor.
Seranın insan kaynağı icin ortak TUBİTAK projesi onaylandı
Ar-Ge Serası, Gubretaş ile GTU işbirliği dahilinde bu yıl Haziran ayında başvurusu onaylanan TUBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı icin de calışma alanı olacak. Gubretaş ve GTU'nun birlikte yuruteceği TUBİTAK projesiyle de sektorun doktoralı Ar-Ge personeli ihtiyacına cevap verebilecek nitelikli insan kaynağını yetiştirilmesi amaclanıyor.
Soz konusu program kapsamında GTU Biyoteknoloji Enstitusu'nden 4 doktora oğrencisi akademik oğrenimleri boyunca yarı zamanlı olarak Gubretaş Ar-Ge Merkezi'nde calışacak. Bu surecte TUBİTAK tarafından eğitim bursu verilecek doktora oğrencileri, mezuniyet sonrasında en az 3 yıl boyunca Gubretaş'ta istihdam edilecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammet Emin Horuz