Gebeliğin 24. Haftası
Gebelik ve 24 hafta gelişimi
24. Hafta Gebelik

Bebekteki değişiklikler

Bu haftadan itibaren bebeğin algılarının onemli bir kısmı geliştiği ve buyutmek icin resmin uzerine tıklayın bebeğin uyaranlara refleks değil, bilincli cevap verdiği bilimsel veriler tarafından gosterilmiştir.Yani bebek artık oğrenmeye, bilgileri hafızasında depolamaya ve duşunerek mantıklı tepkiler vermeye başlamıştır.

Yandaki resimde 3d ultrasonografi ile cekilmiş 24 haftalık bir bebek gorulmektedir.

Bu haftalarda erken doğan bebekler, yoğun bakım ortamında yaşatılabilir. Hayati organları, ozellikle akciğerleri henuz tam olarak işlev gormez. Ancak onemli olan bu donemde doğan bebeklerin gorme, işitme ve zihinsel gelişimlerinin nasıl etkileneceği bilinmemesidir.Bu haftada bebeğinin akciğer icinde yer alan damar yapıları olgunlaşır. Hemen hemen butun organları artık fonksiyonel olarak gorev yapabilmektedir.

Bebeğin baş-popo mesafesi 21 cm, ağırlık 540 gr'dır.

Sizdeki değişiklikler

Sizde ise diş eti kanamaları gorulebilir. Gebelik hormonları etkisi ile epulis gravidarum adı verilen diş eti hastalığı gorulebilir. Dişinizi fırcalarken ve hatta ağzınızı calkalarken bile kanamalar olabilir. Diş etleriniz cekilebilir. Hastalığın en ileri formunda dişlerde dokulmeler bildirilmektedir. Bu nedenle eğer benzer yakınmalarınız varsa ihmal etmeden diş hekiminiz ile goruşmelisiniz. 24. haftada 'getasyonel diyabet' (gebelikte gorulen şeker hastalığı) hic bir belirti gostermeden ortaya cıkabilir. Doktorunuz sizden bu hafta 'şeker tarama' testi ister. Bu test 28. haftaya kadar ertelenebilir. Bu konuda doktorunuza danışmalısınız.

Kilo artış hızınız haftada 350 -500 gr civarında olmalıdır. Hızla kilo alır ve vucudunuzda şişlikler oluşmaya başlarsa doktorunuza danışın.Tansiyon takibi ve idrarda albumin bakılarak gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi) acısından araştırma gerekebilir.Genellikle kokusuz, sarı-beyaz renkli , normal vajinal akıntı artmıştır.

Artık erken doğumla ilgili bilgi sahibi olmalı ve belirtilerine dikkat etmelisiniz. Erken doğumlar su kaybına bağlı olarak ozellikle yaz aylarında daha cok yaşanır. (Bol su icmeye devam edin.)

Bu bilgileri yaklaşık olarak verilmiştir. Her hamilelikte farklılık gosterebilir ve buyume oranları değişebilir.