Gebeliğin 40. Haftası
40. Hafta Gebelik gelişimi
Hafta Hafta hamilelik 40. Hafta
Bebekteki değişiklikler
Bebek yaklaşık 3400 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 37-38 cm. olup toplam uzunluğu da 48-50 cm.'dir.Son haftaya girildiğinde oksijen ve besin maddelerini bebeğinize taşıyan gobek kordonunun uzunluğu yaklaşık 50 kalınlığı ise 1.3 santimetre civarındadır.Bebeğinizin cildini kaplayan ve verniks adı verilen kremsi madde ortadan kaybolmaya başlar. Benzer şekilde lanugo adı verilen tuyler de buyuk olcude dokulmuştur. Sizden gecen antikorlar bebeğinizin doğum sonrası en az 6 ay sureyle enfeksiyonlara karşı mucadelesinde yardımcı olacaktır.Bebeğiniz artık gelişimini tam anlamıyla tamamladığı ve hareket edemeyecek kadar buyuduğu icin, anne karnından cıkmak istiyor, cildi pembe - kırmızı bir renkte.
Sizdeki değişiklikler
Nihayet bu uzun ve stresli bekleyiş artık sona ermek uzeredir. Doğumunuz ve bebeğinizi kucağınıza almanız cok yakındır.Bu hafta icinde doğumun olma olasılığı cok yuksektir.
Normal doğuma karar verildiğinde ultrason ve NST ile bebeğin iyi olduğu gosterilmek kaydı ile MDT gecmesine rağmen doğurmayan gebeler 10-14 gun daha bekleyebilirler. Bu sure sonunda da doğum olmazsa once suni sancı denenir .Suni sancı da başarısız olursa bebek sezeryan ile doğurtulur. Tatlı kucuk bebeğinizi kucaklamak icin artık cok fazla zaman gecmeyecektir. Fakat eğer doğum tarihiniz gelir ve gecerse paniklemeyin, bebeklerin sadece yuzde 75'i gercek tarihinde doğar.
Aşağıdaki belirtiler doğum icin hastaneye başvurmanızı gerektirir:
Duzenli ve ritmik gelen ağrılar. Gercek doğum ağrıları sıklığı ve şiddeti giderek artar. Ayakta veya yatarken ağrı şiddeti değişmez.
Kanlı-sumuksu akıntının (Nişan bozulması) gelmesi. Genellikle bu işaretten 12-24 saat sonra doğum ağrıları başlar.
Suların gelmesi. Bebeği anne karınında dış etkenlere karşı koruyan zarların erken yırtılması bazen doğum ağrıları başlamadan once olur. Genellikle 24 saat icerisinde doğum ağrıları başlar. Bu surenin uzaması enfeksiyon riskini arttırır.
Vucudunuzun denge merkezi iyice değiştiğinden dengenizi sağlamakta gucluk yaşayabilirsiniz.Ozellikle ilk bebeğinizi bekliyorsanız eşinizle bir cift olarak yaşadığınız bu son gunlerin kıymetini bilin. Bundan sonraki hayatınızı bir aile olarak devam ettireceksiniz.Son haftada amniyon zarı her an acılabilir ve sularınız gelebilir. Bazen bardaktan boşalırcasına hızlı ve fazla miktarda olan bu olay bazen de cok yavaş olabilir. Hatta kendinizi idrar kacırırmış gibi hissedebilirsiniz. Miktarı ne olursa olsun sularınızın geldiğini duşunuyorsanız zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalı ya da hastaneye gitmelisiniz. Doğum zamanı geldiğinde bebeğiniz kanal girişine başını yatay olarak yerleştirir ve kanalın ortasına geldiğinde başını 90 derece dondurerek hareket ettirir ve bu şekilde başını cıkarır. Başı ve sonrasında omuzların cıkması ile doğumu yapan kişi tarafından tum vucudun doğurtulması sağlanır. Bebeğinizin kafasında hafif bir yamukluk olabilir, ancak zamanla duzelecektir. Bebeğiniz ilk doğduğu anda mor ya da sarı renkte, gozleri laciverttir ve vucudunun ceşitli bolgelerinde tuylenme olabilir, fakat bunlar zamanla duzelecektir.
Gebelikte 40. Hafta
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Gebelikte 40. Hafta
-
13-09-2019, 23:20:32