
Nvidia’nın RTX serisiyle sunduğu bircok gelişmiş teknoloji bulunuyor. Bu teknolojiler arasında yer alan DLSS, oyunlara cağ atlatması beklenen, yapay zek ile gorsel işleme tekniklerinde cığır acacak bir yapıya sahip. DLSS teknolojisinin siz ve sisteminiz fark etmeden oyunların kalitesini artırmak icin hizmet ettiğini duşunmek bile oldukca fantastik bir his veriyor. Bir oyun oynuyorsunuz ve arka planda bir yapay zekÂ, sizin icin oyunu daha iyi hale getiriyor.
Anlaması karmaşık, kullanması heyecan verici ve oyunların geleceğini belirleyecek bir teknolojiden soz ediyoruz. Sizin icin DLSS nedir, oyunlarda ne işe yarayacak, oyun geleceğini nasıl şekillendirecek, tum detayları ile acıkladık.
[h=2]DLSS nedir?[/h] Yapay zek teknolojisi ile hayatımıza giren ve Machine Learning (Makine Oğrenimi) altyapısıyla calışan DLSS'in acılımı "Deep Learning Super Sampling" yani "Derin Oğrenme Super Ornekleme" anlamına geliyor. Hem İngilizce hem de Turkce karşılığı kulağa karışık geliyor, bu nedenle biraz daha basitleştirelim.
DLSS, grafik işlemcisine yuk olmadan, oynadığınız oyunun daha yuksek cozunurluklu ve yapay goruntulerini oluşturuyor, bunun icin de yapay zek ve makine oğrenimini kullanıyor. Bu algoritma, oynadığınız oyunun daha iyi cozunurluklu haline benzer bir goruntu sunmak icin surekli oğreniyor ve kendini eğitiyor. Ustelik bunu yapmak icin grafik kartını da cok fazla calıştırmıyor, geliştirilmiş yapay goruntuleri kullanıyor.
Şimdi de bu durumu ornekleyerek anlatalım. 8K cozunurluklu bir oyunu 4K cozunurlukle oynadığınızı hayal edin. DLSS algoritması, oyunun 4K’dan fazla cozunurlukle calışabileceğini algılayarak, size 4K’nın ustunde bir cozunurluk sunmak icin calışmaya başlıyor. Oyunun calışabileceği maksimum cozunurluğe benzer bir goruntu sunarak, siz ve sisteminiz fark etmeden oyununuza daha yuksek yenileme hızı ve grafik kalitesi sunuyor.
DLSS, kare hızından odun vermeden cok daha yuksek cozunurluklu ve ayrıntılı nihai bir goruntu oluşturmak icin, kenar yumuşatma gibi grafik tekniklerini de kullanır. Tum bunlar, yalnızca RTX ekran kartlarında bulunan Nvidia’nın tensor cekirdekleri sayesinde mumkun. RTX 20 serisinde tensor cekirdeği bulunurken, RTX 30 serisinde ikinci nesil tensor cekirdeği bulunuyor.
[h=2]DLSS’in avantajları neler?[/h] Gunumuz oyun piyasasında en cok dikkat edilen şeylerden biri olan grafik kalitesi icin harekete gecen Nvidia, DLSS algoritması ile daha iyi gorunen oyunlar oluşturmayı başardı. Oyunu duşuk cozunurlukle oynarken, DLSS algoritması arka planda sisteminize hizmet ederek, daha yuksek cozunurlukte bir goruntu oluşturuyor ve sizin onu gormenizi sağlıyor. DLSS’in amacı, 1440p’de calıştırdığınız oyunu 4K oynuyormuşsunuz gibi goruntu sunmak. DLSS 2.0 ise 4x cozunurluk sunarak, oyunu 1080p calıştırarak 4K goruntu kalitesi sunar.
DLSS ile sunulan goruntulerde yapaylık hissi ve hatalar ortaya cıkabilir. Ancak DLSS’in hÂl optimize edildiğini unutmamak gerek. Hatta Nvidia, DLSS’i onumuzdeki aylar hatta yıllar boyunca geliştirmeye devam edeceğini iddia ediyor. Eğer bu fantastik teknoloji doğru koşullarda kullanılırsa, oyunun orjinal goruntusunu ve hissini etkilemeden onemli derecede performans artışı sağlayabilir.
İlk DLSS teknolojisi destekli oyunlardan Final Fantasy XV’de sadece 5 ila 15 FPS’lik bir iyileştirme soz konusu olsa da yeni guncellemeler sonrasında Wolfenstein: Youngblood, Deliver Us The Moon gibi oyunlarda gorsel kalite değişmeden %50’nin uzerinde bir FPS artışı elde edildiği ve goruntu kalitesinde ciddi iyileştirmeler yaptığı bildirildi.
[h=2]Nvidia’nın fantastik teknolojisi DLSS nasıl calışıyor?[/h] DLSS, bir oyunu daha duşuk cozunurlukte oluşturmaya zorlar. Ardından yapay zek devreye girerek, oyunun daha yuksek cozunurlukte işlenmiş halini anlamaya calışır. Bunu bazı kenar yumuşatma efektleri ve keskinleştirme kullanarak yapar. Daha sonra yuksek cozunurluklerde bulunması gereken ayrıntılar ve gorsel efektler, duşuk cozunurluğun uzerine eklenir. Sistem aslında oyunu duşuk cozunurluklu oynatır, ancak ekrana yuksek cozunurluklu versiyonu yansır. Tum bu surec saliseler icerisinde gercekleşir.
İşte bizim fantastik teknoloji diye adlandırma sebeplerimizden biri de bu. Hatta cok daha fantastiği DLSS 2.0'ın cıkmış olması. Nvidia, ilk DLSS surumunde, yapay zekÂyı manuel olarak eğitiyor ve belirli oyunlar icin kullanılabilir hale getiriyordu. Ancak DLSS 2.0 ile yapay zekÂnın her oyun icin eğitilmesine gerek kalmadı. DLSS’i, Nvidia’nın ekran goruntusunu iyileştiren Ansel teknolojisinin gercek zamanlı hali olarak da tanımlayabiliriz.
[h=2]Nvidia’ya gore gelişimi bitmeyen DLSS, zamanla daha iyi olacak:[/h] 1080p’nin ustundeki cozunurluklere ulaşamayan ve duşuk kare hızı yaşayan oyuncular icin harika teknoloji DLSS, Nvidia’ya gore yıllarca gelişimini surdurecek ve oyun dunyasında yeni bir cağ acacak. DLSS’in artık Nvidia’nın her yeni ekran kartında etkin bir ozellik olacağı duşunuluyor. Tahmin edilen kadar buyuk bir etkisi bulunmasa da, performans uzerinde buyuk bir etkiye sahip. Aslında DLSS teknolojisi duşuk nesil ekran kartları icin oldukca gerekli ancak maalesef ki en duşuk RTX 2060 ve ust surumlerinde destekleniyor. Yeni RTX 3000 ekran kartları ise DLSS’in gelecekte, sabit kare hızlarını korurken, grafik cozunurluğunu 4K’nın uzerine cıkarmayı hedeflediğini aktarıyor.
DLSS 2.0, DLSS’in ilk surumune gore cok daha az yapaylık iceriyor ve daha stabil. Şu anda ışın izlemeyi destekleyen oyun sayısından bile az oyunu destekleyen DLSS 2.0 sistemi, yaklaşık 15 oyuna hitap ediyor. Ancak cok yakında gelecek guncellemede Cyberpunk 2077 ve Call of Duty: Black Ops Cold War gibi oyunlar da artık DLSS’i destekleyecek.
[h=2]DLSS destekleyen ekran kartları:[/h] Geforce RTX 3090 (20.583tl): 24GB, GDDR6X, 384bit. Geforce RTX 3080 (10.410tl): 10GB, GDDR6X, 320 Geforce RTX 3070 (4.805tl): 8GB, GDDR6, 256bit. Geforce RTX 2080 Ti (13.246tl): 11GB, GDDR6, 352bit. Geforce RTX 2080 Super (10.657tl): 8GB, GDDR6, 256bit. Geforce RTX 2080 (9.255tl): 8GB, GDDR6, 256bit. Geforce RTX 2070 (6.108tl): 8GB, GDDR6, 256bit. Geforce RTX 2070 Super (6.296tl): 8GB, GDDR6, 256bit. Geforce RTX 2060 (3.775tl): 6GB, GDDR6, 192bit. Geforce RTX 2060 Super (5.631tl): 8GB, GDDR6, 256bit. [h=2]DLSS destekleyen oyunlar:[/h] Mechwarrior 5: Mercenaries Metro Exodus Minecraft Wolfenstein: Youngblood Monster Hunter World Final Fantasy XV Battlefield 5 Control Deliver Us the Moon Fortnite F1 2020 Shadow of the Tomb Raider Death Stranding Fear the Wolves Darksiders 3 ARK: Survival Evolved Atomic Heart JX3 We Happy Few Stormdrivers Srious Sam 4: Planet Badass Hitman 2 The Forge Arena Nvidia’nın gelişen teknolojisi DLSS’in gelecekte desteklediği yuzlerce oyun olacağı şuphesiz. Bu teknoloji karşısında AMD’nin, yıllar icerisinde gelişmeyi surduren DLSS rakibi bir teknolojiyi piyasaya surmesi de bekleniyor. İki buyuk rakip arasında rekabet arttıkca bunlardan yararlanan oyuncular oluyor. Sizce iki buyuk firmanın gelecekte sunacağı teknoloji ne olacak?