Cocuklar neden astım olur? Cocuklarda astım belirtisi ve tedavisi
Cocuklar da Astım,Cocuklarda astım belirtisi,
Cocuklarda astım belirtisi ve tedavisi
Cocuklar uzerinde yapılan araştırmalara gore, cocukların son gunlerde astım rahatsızlığına yakalanma oranının fazlalaştığı tespit edilmiştir.
Oksuruk, hırıltı, hışıltı ve / veya nefes darlığı belirtilerinin varlığı ve bu belirtilerin bronş acıcı tedaviyle veya kendiliğinden kaybolması, ancak bir sure sonra tekrar ortaya cıkması on planda astımı duşundurur.
Yattıktan sonra veya sabaha karşı yaklaşık 30 dakika sureyle devam eden ve bronş genişletici ilaclara olumlu yanıt veren oksuruk atakları da aksi ispat edilene kadar astım kabul edilmelidir. Doktor muayenesinde akciğerlerde bronş daralmasına ait bulgular gozlenmesi de tanıyı destekler.
Cocuklarda astım nasıl tedavi edilir?
Tum alerjik hastalıklarda olduğu gibi astımda da birinci basamak tedavi alerjik olunan maddeden uzak durmaktır. Uygun oneriler doğrultusunda alınacak cevre onlemleri ile hastalık belirtilerinin ve bronşlardaki aşırı duyarlılığın belirgin derecede azalması mumkundur.
Cevre onlemlerinin yeterli olmadığı, ilac tedavisinin uygun gorulduğu hastalarda havayolu ile akciğerlere cekilip bronşları tedavi eden sprey şeklindeki ilaclar kullanılmaktadır. Bunlar, alerjinin yarattığı bronş hassasiyetini azaltarak atakları onleyici ilaclar ve sadece hastalık alevlenmeleri sırasında kullanılan bronş gevşetici ilaclar olarak ikiye ayrılabilir. Son yıllarda astım tedavisinde devrim niteliği taşıyan atakları onleyici ilacların bircoğunda duşuk dozlu kortizon bulunmaktadır. Ancak bu kortizonlar kana karışma oranı cok cok duşuk, uygun dozda kullanıldıklarında kortizona ait yan etkilere yol acmayan ilaclardır. Alerjinin bronşlarda yapabileceği kalıcı hasarı onlemede tek secenek olarak sunulan bu ilaclarla astım belirtileri en aza indirilmektedir. Ancak bilinmelidir ki, bu ilaclarla tedavi hastalığı kokten yok edememektedir. Coğu cocukta spreyler verildiği surece etkili olmakta, kesildiğinde ise yeniden belirtiler ortaya cıkmaktadır. Alerjik astımda hastalığı kokten tedavi edecek ve doğal seyrini değiştirebilecek tek tedavi yontemi alerji aşı tedavisidir.
Aşı tedavisi nedir? Kimlere ve nasıl uygulanır?
Aşı tedavisi sadece alerjisi deri testinde veya kanda spesifik IgE yoluyla tespit edilmiş, 3 yaşın uzerindeki cocuklara uygulanır. Alerjik olunan maddenin artan dozlarda vucuda verilip, cocuğun o maddeye alıştırılması sağlanır. Uzun yıllar aşı tedavisi iğne şeklinde uygulanmıştır. Ancak, bu tedavi şeklinde gorulebilecek alerjik yan etkilerin cok fazla olması ve cocuklarda iğneye bağlı yarattığı rahatsızlık nedeniyle; son yıllarda dilaltı aşı tedavileri geliştirilmiştir. Bu tedavi yontemi yaklaşık 10 yıldır uygulanmakta olup, yan etkilerinin azlığı ve hastanın kendi evinde tedavi olabilmesinin yarattığı rahatlık nedeniyle gun gectikce daha fazla tercih edilmektedir.
Cocuklar da Astım,Cocuklarda astım belirtisi ve tedavisi
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Cocuklar da Astım,Cocuklarda astım belirtisi ve tedavisi
-
13-09-2019, 23:19:19