Survivor'un Hiperaktif Cocuğu: Taner
Survivor'un Taner Gibi Cocuğunuz Olsaydı
Hiperaktif Cocuk Taner



Survivor Unluler Gonulluler Yarışması’nın en dikkat ceken yarışmacılarından biri olan Taner’i kimileri itici kimileri de cok sempatik buldu. Ama adadaki enteresan hareketleriyle hepimizi guldurmeyi başardı. Her sevincinin ardından “Oooo Yeah!” şeklindeki soylemi hafızalarımıza kazındı.

"Survivor Taner" deyince aklınıza neler geliyor? Bircok insanın aklına yengec, yuzune ise bir gulumseme geliyor. Taner'i ozel kılan en buyuk etken, bircok ozelliğinin doğal olması ama karışık bicimde uzerinde taşıması.

Ciddi bir yetişkin tipi hiperaktif! Cok hızlı duşunuyor, konuşuyor, hareket ediyor. Aklına gelen her şeyi sabırsızlıkla soyluyor ve uyguluyor. Kotu niyet taşımasa da insanlarla uzun sureli ilişkiler kuramıyor. Durtulerine yenik duşup onlarla dalga geciyor, yarışıyor, inatlaşıyor ve zıtlaşıyor. Gundelik sohbetlerde de ciddi konularda da o kadar hızlı dağılıyor ki, yaptığı ilginc acıklamalarla insanları guldurup şaşırtıyor. İnsanlar ona cocuksu yaklaşıyor ve cok da guvenemiyor. Kendini tehlikelere atıyor, yengecleri bocekleri ısırıyor, ağaclara tırmanıyor... Aşırı durtusellik her yaş icin olduğu gibi Taner icin de tehlikeli. Oyle tahmin ediyorum ki normal yaşamında sıkı iddialara girip uc davranışlara eğilim gosterebilir. Bundan uzak durmak gereklidir.

Taner Ailenizden Biri Olsaydı Yaşamınız Nasıl Olurdu?

Emin olun cok keyifli olmanın yanında cok zor olurdu. Surekli eğlenme, hareket, aktivite, macera garantili bir yaşam ama ozellikle anne baba icin buyuk bir risk taşırdı. “Acaba başına bir şey mi geldi? Kavga etmez, arabayı hızlı kullanmaz inşallah” duşuncesi aşırı durtusel insanlar adına en cok taşınan kaygılardandır. Toplumsal kurallara uymada zorlanma, akademik yaşantıda cok zeki olmanın yanında başarılı olamama, cabuk sıkılma, tepkisellik, tehlikeli ve uclarda davranma yaşamı zorlaştıran sureclerdir.

Taner Gibi Hiperaktif Cocuklara Karşı Nasıl Davranmalı?

Ailelerin bu yapıdaki cocuklarına belli sınırlar cizmesi ama enerjilerini atabilecekleri alanları iyi ayarlaması gereklidir. Bu yapıda cocuk ve yetişkinler aşırı baskı ve engellenmeden hoşlanmazlar ve kendilerini daha uclara atma eğilimine girebilirler. Sabır ve anlayış icerisinde, destekleyici ama kontrollu bir anne baba tutumu aşırı durtusel cocukların gelişiminde gerekli ve onemlidir.

Eleştiriden, yargılamadan uzak durulmalıdır. Cunku bu yapıdaki cocuklar bilincli ve isteyerek yanlış yapmazlar. Kontrol edemedikleri durtuleri onların başını sıklıkla belaya sokar. Dikkat ve hiperaktivite riskine karşı bir uzman yardımı almak faydalı olacaktır. Sosyal becerileri kazanması icin spor, sanat gibi grup aktiviteleri ile toplumsal deneyimler sağlanmalıdır.

Cocuklukta sağlıklı bir ego gelişimi ve “Ben iyiyim, yeterliyim” algısı icin cocuğu bir sanat ya da spor alanında eğitime yonlendirmek oldukca onemlidir. Bundan mahrum buyuyen ve kendini bir alanda iyi hissetmeyen bireyler ya ice donuk bir yapıya ya da farklı arayışlara gireceklerdir. Kendilerini iyi, guclu, becerikli, ilginc gostermek adına uclarda davranarak cocuklukta tatmin edemedikleri egolarını beslemeye calışacaklardır.

Taner ve Derya Arasındaki Fark

Belki yarışmada Taner ve Derya arasındaki fark bu noktada kendini gosterdi. Derya’nın dengeli yapısı, catışmalardan uzak durması, kendini one cıkarmak adına aşırı davranışlara girmemesi, sakin ve net oluşu hem toplumsal anlamda kabul gordu hem de guven verdi.

Uzman Klinik Psikolog
Goksu Telmac