Kastamonu Valisi Avni Cakır, Kastamonu'nun Arac ilcesindeki arkeolojik alanda incelemelerde bulundu, Duzce Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi Arkeoloji Bolumu Protohistorya ve Onasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Oğretim Uyesi Nurperi Ayengin danışmanlığında devam eden Kahin Tepe kazısı hakkında bilgi aldı.
Vali Cakır, gazetecilere yaptığı acıklamada, bolgede cıkan buluntuları inceleme fırsatı bulduklarını soyledi.
Onemli buluntulara şahitlik ettiklerini anlatan Cakır, "Kastamonu bildiğiniz gibi tarihi ve kadim bir şehir. Milattan once 2-3 binli yıllara dayanan bir yaşam merkezi. İnşallah Kahin Tepe'de devam eden calışmaların neticesinde medeniyetlerin beşiği olan ilimizin belki de Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olduğuna tanıklık ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Buradaki buluntular sanki Gobeklitepe'den daha once yapıldığını duşunduruyor"
Kahin Tepe'nin ikinci bir Gobeklitepe olma yolunda hızla ilerleyeceğini vurgulayan Vali Cakır, şoyle devam etti: "Gobeklitepe ile birlikte Anadolu'da yerleşim 10 bin yıl oncesine kadar dayandı. Buradaki buluntular sanki Gobeklitepe'den dana once yapıldığını duşunduruyor. Sanki buradan elde edilen tecrube ile Gobeklitepe inşa edilmiş olabilir. Kahin Tepe'de medeniyetin 10-12 bin yıl once yerleştiği yonunde buluntular var. Bu da hem ilimizin kadim şehir ozelliğini percinleyen hem de kulturel zenginliğine katkı sunan bir keşif. Burada arkadaşlarımız 3 yıldır Kultur Bakanlığımızın ve DSİ'nin yardımlarıyla bu calışmaları yapıyorlar. İnşallah buluntuların ortaya cıkmasıyla Kahin Tepe ikinci bir Gobeklitepe olma yolunda hızla ilerleyecektir. Calışamların sonunda ikinci bir Gobeklitepe'yi de burada tum insanlığın kulturel mirasına sunacağız."
"Burası gercekten Anadolu tarihi ve dunya tarihi acısından cok onemli bir yerleşim yeri"
Dr. Oğretim Uyesi Nurperi Ayengin ise Karadeniz'in bilinmeyen Akeramik Neolitik donemini acığa cıkardıklarını soyledi. Kazılarda Karadeniz'de bu doneme ait ilk buluntulara rastladıklarını aktaran Ayengin, şu bilgileri paylaştı:
"Karadeniz'de daha once boyle bir donem bilinmiyordu. İlk defa bu yerleşimde gorduk. Bu kulturu Gobeklitepe, Nevali Cori ve Cayonu gibi yerleşimlerden tanıyorduk ama Karadeniz'in Akeramik Neolitik donemini bilmiyorduk. Yine aynı şekilde burada da şamanik bir inanc var. Bu inancın butun bulgularını, verilerini goruyoruz. Buranın bir tapınma alanı ve toplanma alanı olduğunu duşunuyoruz. O donemde insanlar hayvanlara tapıyorlar. Burası gercekten Anadolu tarihi ve dunya tarihi acısından cok onemli bir yerleşim yeri."
Salgın nedeniyle calışmalarda aksamalar yaşandığını belirten Ayengin, "Seneye pandemi ortadan kalkarsa cok daha buyuk bir ekiple gelip, jeoradarla alanda calışmalar yapacağız. Bizim kendi tespitlerimiz de var. Onlardan da yararlanarak kazı calışmalarımızı surdureceğiz. Tapınakları da bulacağımıza inanıyoruz. Cunku mimaride kullanılan buluntularımız var. Mimari icin ozel uretilmiş dikmelerimiz var." diye konuştu.
Kaynak: Hurriyet