Katar'ın başkentindeki bir havalimanının tuvaletinde terk edilmiş yeni doğan bir bebeğin bulunmasının ardından Doha-Sidney seferini yapacak ucaktaki kadınların jinekolojik muayeneye tabi tutulmalarına Avustralya hukumeti tepki gosterdi.
Katar'ın başkentindeki Hamad Uluslararası Havalimanı'nda 2 Ekim'de meydana gelen olayda aralarında Avustralyalıların da olduğu kadınların ucaktan indirilerek rızaları dışında ambulanslarda yeni doğum yapıp yapmadıklarının anlaşılması icin muayene edildikleri belirtiliyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, "Bu cok ama cok rahatsız edici, saldırgan ve endişe verici bir olay. Hayatımda hic boyle bir şey duymadım" dedi.

Katarlı yetkililerle endişelerini paylaştıklarını dile getiren Bakan Payne, olayın Avustralya Federal Polisi tarafından da incelendiğini duyurdu.

Doha'da konuyla ilgili bilgili bir kaynak Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı acıklamada, yetkililerin "kadınları pap smear testine (rahim ağzı değerlendirmesi) zorladığını" soyledi.
[h=3]'Şoke olmuşlardı, bir kadın ağlıyordu'[/h]Guardian'a konuşan Kim Mills isimli yolcu, ucaktan indirilerek bir ambulansa yonlendirildiğini, daha sonra bir yetkili tarafından muayene edilmeden gitmesine izin verildiğini soyleyerek, ambulanstan ağlayarak donen bir kadınla arasında gecen konuşmayı şoyle aktardı:
"Arkama dondum ve rahatlatmak icin onunla yurumeye başladım. 'Neyin var, ne oluyor?' diye sordum. Bana havaalanının tuvaletinde bir bebek bulduklarını ve butun kadınları muayene ettiklerini soyledi."
Muayene edilmeyen tek kadın olduğunu belirten Mills, "Ucaktaki en şanslı kişi bendim cunku saclarım beyaz ve 60'larımdayım. Muhtemelen bana baktılar ve 'Bu imkansız. O olamaz' diye duşunduler" ifadelerini kullandı.
Yolculardan Wolfgang Babeck ise AFP'ye, kadınların ucağa "şoke olmuş bir şekilde donduklerini" ve kadın bir doktor tarafından belden aşağı kıyafetlerini cıkarmaları istenerek muayene edildiklerini anlattıklarını soyledi.
Ticaret avukatı Babeck, "Hepsi altust olmuştu, bazıları cok kızgındı, bir tanesi ağlıyordu ama kimse olanlara inanamıyordu" dedi ve olayın "uluslararası hukukun ihlali" anlamına gelebileceğini soyledi.
[h=3]Havalimanı anneye ortaya cıkması cağrısı yaptı[/h]Flightradar24 sitesine gore Doha-Sidney seferini yapan QR908 numaralı Katar Havayolları'na ait ucak olay neticesinde 5 saat gecikmeli olarak kalkış yaptı. Kac ucakta benzer jinekolojik muayenenin yapıldığı netlik kazanmış değil.
Hamad Uluslararası Havalimanı'ndan yapılan acıklamada olay doğrulandı, ancak prosedurun detayları ya da kac ucakta kac kadının muayene edildiği konusunda bilgi verilmedi.
Acıklamada, "Sağlık uzmanları, yeni doğum yapmış bir annenin sağlığı ve durumu hakkında yetkililere endişelerini ilettiler ve ucağı kalkmadan once bulunmasını istediler" denildi.
Acıklama şoyle devam etti:
"Havalimanının yeni doğan bebeğin bulunduğu belirli bir bolgesine erişimi olan bireylerin incelemeye yardımcı olması istendi."
Havaalanından yapılan acıklamada taramaların sonuc vermediği belirtilerek cocuğun annesine ortaya cıkması cağrısında bulunuldu.
Acıklamada, "Yeni doğan bebeğin kimliği tespit edilemedi ancak sağlık ve sosyal yardım calışanlarının profesyonel bakımı sayesinde guvende" denildi.
Katar'da evlilik dışı ilişkiler suc kapsamında bulunuyor.
Payne, Avustralya hukumetinin bu hafta icerisinde Katarlı yetkililerden bir rapor beklediklerini sozlerine ekledi.
Tıbbi muayenenin yolcuların rızası ile yapılmadığına dair ciddi endişelerinin olduğunu belirten Payne, "Bunlar cok ozel ve kişisel meseleler" dedi.
Kadınların ucuş sırasında Avustralyalı yetkilileri durumdan haberdar ettikleri bildiriliyor.
Avustralya hukumetinin koronavirus onlemleri gereğince ulkeye varışta 14 gun karantinaya alınan kadınlara tıbbi ve psikolojik destek verildiği belirtiliyor.
AFP, bir kaynağa dayanarak kadınlar arasında bir de Fransız'ın olduğunu yazdı.
Olayın, 2022 FIFA Dunya Kupası'na ev sahipliği yapmaya ve on binlerce yabancı ulke vatandaşını ağırlamaya hazırlanan Katar'ın itibarına zarar verebileceği kaydediliyor.