Turkiye Diyanet Vakfı (TDV), Lubnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 Ağustos'ta meydana gelen patlamada hasar goren tarihi bir cami ile ihtiyac sahibi 5 ailenin evlerini onardı.
Beyrut Limanı'nda ağustos ayında 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin infilak etmesi sonucu yaşanan felaketin ardından insani yardım faaliyetleri icin harekete gecen Turkiye'nin resmi kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının calışmaları, Lubnanlıların gonullerini fethetmeye devam ediyor.
Patlamanın ilk anından itibaren Lubnanlıların yaralarını sarma faaliyetlerine katılan TDV, yoksul ailelere gıda ve hijyen yardımlarının yanı sıra başkentte hasar goren yaklaşık 150 yıllık Osman Bin Affan Camii ve ihtiyac sahibi ailelerin evlerinin onarım masraflarını karşıladı.

TDV, Turk hayırseverlerin bağışlarıyla onarımlarını tamamladığı evleri duzenlenen torenle sahiplerine teslim etti.
Torende konuşan Turkiye'nin Beyrut Buyukelcisi Hakan Cakıl, Turkiye'nin izlemekte olduğu dış politikanın en onemli unsurunun insani yonu olduğuna işaret ederek, "Turkiye'nin 2020 yılındaki temel prensibi insani ve girişimci dış politikadır. Bu nedenle Turkiye, 4 Ağustos'taki patlamanın ardından tum imkanlarıyla Lubnan'ın yardımına koşmuştur. Hatta patlamanın uzerinden 24 saat gecmeden Turkiye'den acil yardım ekipleri Beyrut'taki arama kurtarma calışmalarına başlamıştı." dedi.
TDV'nin de tıpkı diğer Turk kuruluşları gibi Beyrut'taki yardım faaliyetlerine katıldığını hatırlatan Cakıl, TDV'nin bu surede cami ve evlerin onarımının dışında da cok sayıda insani yardım projesini gercekleştirdiğini kaydetti.
Turk sivil toplum kuruluşlarının Lubnan'da hayata gecirdikleri insani yardım projelerinin hepsinin kendileri icin gurur kaynağı olduğunun altını cizen Cakıl, Turkiye'nin Lubnan'a insani yardım faaliyetlerine devam edeceğini ve Lubnan'ı yalnız bırakmayacağını vurguladı.
TDV Mutevelli Heyeti 2. Başkanı İhsan Acık da Turkiye'nin Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından Lubnan'a yaptığı insani yardımlar cercevesinde camileri de gozardı etmediklerini soyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın selamlarıyla geldiklerini dile getiren Acık, Turkiye'nin şu anda dunyadaki Muslumanlar icin ensar gorevi gorduğunu ve kardeşlerine yardımlarını surdureceğini kaydetti.
Osman Bin Affan Camii İmamı Usame Şihab da yaptığı konuşmada, Lubnan'ı her zaman olduğu gibi bu zor donemde de yalnız bırakmayan Turkiye'nin hukumeti ve halkına teşekkur etti.
Turkiye'nin Musluman ulkeleri icin tarih boyunca koruyucu kale gorevi gorduğunu soyleyen Şihab, "Hatta Haclı Seferlerinde, Turkiye uzerinden başaramadıkları İslam coğrafyasını işgal etme girişimlerini Akdeniz'den Filistin guzergahıyla denediler." diye konuştu.
Turkiye'ye hem insani yardımları hem insani duruş sergilediği icin teşekkur ettiklerini soyleyen Şihab, "Muslumanlar şu anda en zor donemlerden birini yaşıyorlar. Turkiye'nin sergilediği dik duruşlar ise tum Muslumanlara guven veriyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mahmut Geldi