Sabır duası kucuk yaşlarda annelerimiz tarafından bizlere oğretilen bir dua ceşidi olarak karşımıza cıkar. Peki, sabır duası? Sabır duası işe yarar mı? Sabır duası arapcası?
[h=3]SABIR DUASI[/h]Hz Muhammed (s.a.v.) sıkıntıda olanların bunu atlatabilmeleri, sabırlı olmaları hakkında buyurdukları dua şoyledir; "Bismillahi ala nefsi ve mali ve dini. Allahumme raddini bi-kadaike ve barik li fima kuddire li, hatta la uhibbe ta'cile ma ahhartehu ve te'hira ma acceltehu." Meali, "Allah'ım! Sana malımı, dinimi ve nefsimi emanet ediyorum. Allah'ım! hukmune beni razı kıl, kaderimde bulunanı bana mubarek et, tehir ettiğinin acele olanını, acele ettiğinin tehirini istemeyeyim. Nefsimi isyandan mahrum kıl, teslimine yardımcı ol."

*''Ya Sabur Celle Celaluhu'' zikrini ceken kimse, şiddet ve zorluk gormez. Muşkilat ve zorluk anında Allah-u TeÂl sabır ve sebat eder.Bu Zikirdevam eden kimseler teşebbus ettiği işi tamamlamadan bırakmazlar. O işten acizlik getirmezler. İşin sonuna kadar sabırlı olur, başladığı işi bitirir.
*Sabırlı olmak icin okunan dualar icerisinde belki de yapılabilmesi en kolay ve tesirli dua;
" Bismillahirahmanirrahim vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim. "
*Sabırlı olmak icin okunacak dua; Allahummağfirli zenbi ve ezhib ğayza kalbi ve ecirni mineş şeytani euzu billahis semiıl alimi mineş şeytanir racim. ''Allah'ım! Gunahımı bağışla, kalbimdeki hırsı gider, beni şeytandan koru. Rahmeti İlahi'den kovulmuş şeytandan, bilen ve duyan Allah'a sığınıyorum.''
*Peygamber Efendimiz(s.a.v) buyurdu:
''Ofke şeytandandır. Şeytan ise ateşten yaratılmıştır. Bilindiği gibi ateş su ile sondurulur. Sizden biriniz ofkelendiğinde hemen abdest alsın'' buyurdu ve arkasından da şu duanın okunmasını tavsiye etti:
Okunuşu: Rabbena efriğ aleyna sabran ve sebbit ekdamena vensurna alel kavmil kafiriiin....
Anlamı: "Ey Rabbimiz! Uzerimize sabır yağdır, ayaklarımızı sağlam bastır ve şu kÂfir kavme karşı bize yardım et"
Şuphesiz Allah TeÂl sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/153, 155).
* Sabrın anahtarlarından bir diğeri de aşağıdaki duadır;
" La ilahe illallah kalbe kulli şey'inu La ilahe illallah ba'de kulli şey'in, La ilahe illallah yebka Rabbuna ve yefni şey'in. "
*Sıkıntıya duşen veya borclanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahu teÂl işini kolaylaştırır.) [Şir'a]
*İmam-ı Şafi (r.a) anlatıyor;
"Bir işle karşılaştım. İcimi yaktı. O kadar cok uzulmuştum ki bu duruma bunun derecesini Allah (c.c)'tan başakası bilemez. Ertesi gece biri ruyamda bana şoyle hitap etti;
-"Ey İdrisoğlu Muhammed, şu duayı oku:"
"AllÂhumme İnne l emliku li nefsî darran ve l nef'an ve l mevten ve l hayÂten ve l nuşûran ve l estetiy'u en ecide ill m a'taytenî ve l ettekıy ill m vekaytenî. AllÂhumme veffıknî li m tuhıbbu ve terd minel kavli vel ameli fî Âfiyeh"
Sabah olunca bunu tekrarlardım. Akşama doğru Allah işimi kolaylaştırdı. Sıkıntımdan beni kurtarıp dileğimi verdi. Gafil olmayın. Sizde uzuntuden kurtulmak icin bu duayı okuyun.
*Sabırlı olmak icin okunacak dua; Rabbena efriğ aleyna sabran ve sebbit ekdamena vensurna alel kavmil kafiriiin... "Ey Rabbimiz! Uzerimize sabır yağdır, ayaklarımızı sağlam bastır ve şu kÂfir kavme karşı bize yardım et'' (Bakara-250)
*En etkili sabır dualarından biri de şudur: Rabbena efriğ aleyna sabran ve sebbit ekdamena vensurna alel kavmil kafiriiin… "Ey Rabbimiz! Uzerimize sabır yağdır, ayaklarımızı sağlam bastır ve şu kÂfir kavme karşı bize yardım et"
*Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Her gun sabah akşam yedi kere, "Hasbiyallahu la ilahe illahu aleyhi tevekkeltu ve huve Rabb-ul arşil azim" okuyan, dunya ve ahiret sıkıntısından kurtulur.) [İbni Sunni]