Kardeşini kıskanıyor mu?
Harper's Bazaar / Baby&Kids

Kardeşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve kıskanclık başta olmak uzere olumsuz duyguların onlenmesinde anne-babalara gorevler duşuyor.
Aralarında en az 2,5 yaş olmalı Bir cocuğun en fazla ilgiye ve bakıma ihtiyacı olduğu donem dunyaya geldikten sonraki 2,5-3 yıl olarak kabul ediliyor. Bu donemde anne-babanın cocuğa tam ilgi ve bakım vermesi gerektiğinden uzmanlar en erken bu donemin sonunda ikinci bir cocuğun aileye katılması gerektiğini vurguluyor. 2 yaşında veya daha kucuk bir cocuk sahibi olan anne ikinci bir cocuk dunyaya getirdiğinde her iki cocuğa da gerekli bakım ve ilgiyi vermekte zorlanabiliyor ve bu anlamda sıkıntılar yaşayabiliyor. İki doğum arasına en az iki ya da iki bucuk yıl gibi belli bir zaman aralığı koymak aynı zamanda annenin bedensel ve psikolojik olarak yeni bir doğuma hazır hale gelmesine de olanak sağlıyor.



Ancak uzmanlar kardeşler arasında yaşanabilecek sorunlarda annebaba ve cevrenin tavrının yaş farkından daha onemli bir unsur olduğunun altını ciziyor. Kardeşler arası yaş farkının az olması ozellikle anne icin zorluk yaratırken fazla yaş farkı da iletişim sorunlarına neden olabiliyor.

Yaş farkı arttıkca ortak paylaşımların azalması sorunuyla karşı karşı kalan kardeşler arasında gecimsizlik, catışma gibi sorunlar baş gosteriyor. Ancak anne-babanın cocuklarına karşı doğru tavrı ve yeterli ilgisi az veya cok yaş farkının getirmiş olduğu sorunları asgariye indirebiliyor veya tamamen ortadan kaldırabiliyor.

Kardeşler arasındaki yaş farkının kac olması gerektiği konusunda kesin bir rakam vermek mumkun değil, bunu belirleyen daha cok ebeveyn ve cevrenin doğru davranış tavırları icerisinde olması.
Aralarında altı ya da yedi yaştan fazla fark olan kardeşler paylaşım sorunu yaşıyor. Yaş farkı fazla olduğunda bazı eşyaların ortak kullanılması, beraber oyun oynama, aynı aktivitelerden zevk alma gibi paylaşımlar gercekleşmiyor.

Bu nedenlerden oturu anne-babaların cocukları arasında 3-6 gibi belli bir yaş aralığı olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Ancak bu olamadığı takdirde, ebeveynler cocuklarının yaşlarına ve ihtiyaclarına gore gosterecekleri yeterli ilgi, sevgi ve bakımla kardeşler arasında yaşanabilecek sorunların ustesinden gelebilirler.






Yaş farkı azaldıkca kıskanclık artıyor
Kardeşler arasında kucuk yaşlarda yaşanan sorunların başında kardeş kıskanclığı geliyor. Kardeşler arasında kıskanclığın yaşanmaması icin anne-babaların oncelikle cocuklarına bir kardeşinin olacağını uygun bir dille anlatması gerekiyor. Ebeveynlerin “Sen artık abi / abla oldun gibi sozlerden kacınarak bunun yerine cocuklarını cesaretlendirici davranışlar gostermesi gerekiyor.

Orneğin yeni doğan bebekleri icin alışveriş yaparken abla veya abisinin fikrini sormak, onada bir şeyler almak, ondan ufak tefek yardımlar istemek cocuğun kendisini ikinci planda hissetmesini engelliyor ve kıskanclık duygusunun onune geciyor. Kardeşler arası yaş farkı azaldıkca kıskanclığın boyutu da o denli artıyor. Ozellikle 3 yaşından kucuk cocuklarda anneye olan ihtiyaclarının cok olması sebebiyle kıskanclık daha yoğun yaşanıyor.





Cocukta ikinci plana atılmışlık hissi ve artık sevilmediği duşuncesi, yalnız kalma, ice kapanma, ofkeli davranışlar gosterme gibi sonuclar doğurabiliyor. Bebek doğmadan once anne-babanın cocuğa sevgisini hissettirebilmesi ve eğer orneğin anaokuluna gonderilecekse bunun doğumdan once yapılması dikkat edilecek noktalar arasında yer alıyor.



Doğum sonrasında ise bebek telaşını ve hazırlıklarını cocuğa cok abartılı bir bicimde hissettirmemek, annenin bebekle ilgilenirken, orneğin emzirme sırasında, bir yandan da buyuk cocuğuyla ilgilenmesi, bebeğe cevre tarafından aşırı sevgi gosterilerinin yapılmaması, kıyaslamadan kacınılması, buyuk cocuğa kardeşinin bakımıyla ilgili sorumluluk verilmesi kıskanclık duygusunu engellemek icin yapılabilecekler arasında yer alıyor.

Anne-babalar daha ileriki yaşlarda da kardeşler arasındaki anlaşmazlıklarda her iki tarafın da soyleyeceklerini dinlemeli ve objektif bir tutum icerisinde davranmalı. Ebeveynlerin her yaştan kardeş catışmalarında mumkun olduğunca mudahaleci olmaması ve sorunu buyutme değil cozum uretme yolunda davranış gostermesi gerekiyor.