İnternet, sabit ya da mobil telefon ve kablo TV gibi elektronik haberleşme hizmetlerinin abonelik iptali, artık e-Devlet uzerinden de yapılabilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan duzenlemeye dair hizmet, e-Devlet portalında vatandaşlara sunulmaya başlandı.
Abonelerin online iptal taleplerinin ardından hizmet sağlayan şirketler, 24 saat icerisinde ucretlendirmeyi durdurmak zorundalar. Bu işlemler icin daha once gecerli olan dilekce ile başvuru veya faks cekme gibi prosedurler, artık tarihe karıştı. Sabit ya da mobil telefon, internet ve TV abonelik iptali e-Devlet'ten nasıl yapılır, adım adım anlattık.
[h=2]e-Devlet ile abonelik iptali nasıl yapılır?[/h] Adım #1: BTK'nın e-Devlet'teki Abonelik Fesih Başvurusu sayfasına gidin, Adım #2: E-Devlet hesabınıza giriş yapın, İşlemi yapabilmek icin mobil, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da elektronik bankacılık yolu ile giriş yapmalısınız. Adım #3: Acılan listeden iptal etmek istediğiniz aboneliği secin, Adım #4: Başvuruda bulunun, Adım #5: Başvurunuzu aynı hizmet sayfası uzerinden kontrol edebilirsiniz. NOT: Hizmet yayına alınır alınmaz yaşanan yoğunluk nedeni ile "Sistemde yaşanan bir teknik aksaklık nedeni ile işleminiz tamamlanamadı." hatası ile karşılaşabilirsiniz. İptal işlemlerinizi gunun daha seyrek saatlerinde tamamlamanızı tavsiye ederiz.
Yukarıdaki işlemlerin tamamını e-Devlet mobil uygulaması uzerinden de gercekleştirebiliyorsunuz. Mobil uygulamayı actıktan sonra e-Devlet hesabınıza giriş yapmanız, hizmet arama bolumune "BTK'nın hizmetler listesindeki "Abonelik Fesih Başvurusu" hizmetine tıklamanız yeterli.
e-Devlet KapısıİNDİR e-Devlet KapısıİNDİR Abonelik iptal başvurunuzun ardından hizmet sağlayıcı şirketlerin, aboneliğinize dair ucretlendirmeyi 24 saat icerisinde durdurması gerekiyor. Eğer ucretlendirme durdurulmaz, hizmet sağlayıcınız faturalandırma işlemine devam ederse muşteri hizmetleri aracılığı ile iptale ilişkin başvurunuz olduğunu hatırlatabilirsiniz.
[h=2]Abonelik iptal hizmetleri hangi servis sağlayıcılarını kapsıyor?[/h] Soz konusu e-Devlet hizmeti, Turkiye genelinde 200 bin veya daha fazla aboneye sahip olan işletmeciler icin gecerli. Yani sozleşme yaptığınız servis sağlayıcısı şirket yerelse ve abone sayısı 200 binin altında ise e-Devlet uzerinden iptal başvurusu yapılamıyor. Bu tip işletmelerin aboneliklerini iptal etmek icin faks veya dilekce gibi klasik yontemlere başvurmak gerekiyor. Turk Telekom, Turkcell, Vodafone, Superonline, Turksat ve Turknet gibi sağlayıcıların abone sayıları yuksek olduğu icin hizmeti bu işletmelerin aboneleri kullanabiliyorlar.
[h=2]e-Devlet uzerinden abonelik iptali yapılınca taahhut şartları gecerli mi, cayma bedeli cezası uygulanıyor mu? [/h] E-Devlet uzerinden abonelik iptal talebi işlemi yapmak tamamen ucretsiz. Ancak servis sağlayıcı ile 12 ya da 24 ay surelerle değişen taahhut anlaşması yapıldıysa, iptal başvurusunun nereden yapıldığının onemi kalmıyor. Daha onceki dilekce, faks gibi iptal taleplerinde olduğu gibi e-Devlet uzerinden iptal taleplerinde de anlaşma gereği hizmet sağlayıcı son faturaya cayma bedeli yansıtabiliyor. Bu nedenler abonelik iptali yapmadan once hizmet aldığınız şirketin muşteri hizmetleri ilee temas kurabilir, iptal halinde yansıtılacak cayma bedeli tutarını oğrenebilirsiniz.