- Eskişehir'deki vaka artışı duyarlı vatandaşları isyan ettiriyor
Denetimin sıklaşması, cezaların arttırılması ve belli kısıtlamaların getirilmesi ortak goruş
ESKİŞEHİR - Ulke genelinde olduğunu gibi Eskişehir'de de yukselme eğiliminde olan Korona virus vaka olaylarındaki artış endişeleri arttırırken, vatandaşların coğunluğu denetimlerin arttırılması ve kurallara uymayan duyarsızlara daha ağır cezalar verilmesi ve belli kısıtlamaların getirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın acıkladığı vaka sayısı en cok artan kentler arasında bulunan Eskişehir'de tedbirlere yeterince uyulmaması vatandaşı endişelendiriyor. Mart ayından bu yana 150 kadar kişinin korona virus nedeniyle hayatını kaybettiği şehirde, yaklaşık 4 bin kişi de evinde tedavi goruyor. Korona virus tedavisi sağlayan Yunus Emre Devlet, Şehir Hastanesi ve Osmangazi Universitesi Tıp Fakultesi hastanelerinin pandemi servislerinde ise onlarca entube ve yaklaşık 500 kişinin tedavisinin surduğu belirtiliyor.
İl genelinde maske kullanımına coğunlukla uyulurken, ozellikle toplu taşıma araclarında sosyal mesafe kuralına dikkat edilmemesi, aile icin kalabalık goruşmeler, maskeli girilen iş yerlerinde maskelerin cıkartılması ve ceşitli kutlamalar risk oluşturuyor. Barlar sokağı, Adalar, Hamamyolu ve Doktorlar caddeleri gibi gunun belli saatlerinde kalabalıkların yoğunlaştığı bolgelerdeki sosyal mesafe kuralına uyulmaması dikkati cekiyor.
Maskesiz almıyorlar, ama kapıdan iceri girdikten sonra kimsede maske yok
Halkın coğunluğu, denetimlerin arttırılması ve kurallara uymayanların daha ağır cezalandırılması, belli kısıtlamaların getirilmesi gerektiğini goruşunu paylaşıyor. Humeyra Memiş, yaşanan vaka artışını insanların sorumsuzluğuna bağlayarak, "Cunku en yakın ornek olarak adalara girdiğimizde her yer dolu. Kimsenin umurunda değil. Mekanlar maskesiz almıyor, fakat kapıdan iceri girdikten sonra kimsede maske yok. Yani herkes umursamaz şekilde hastalık ve virus yokmuş gibi hayatına devam ediyor. Bu şekilde daha da fazla yayılacağını duşunuyorum. Bu şekilde devam ederse kısıtlamaların tekrar geleceğini duşunuyorum. Kısıtlamalar tekrar gelmeli, cunku bu kadar insanı durdurmanın başka yolu yok. Cunku Adalara girdiğinizde her yer dolup taşıyor, kimsenin umurunda değil. Maskesiz almıyorlar, ama kapıdan iceri girdikten sonra kimsede maske yok. Herkes umursamaz bir şekilde, hic sanki hastalık yokmuş gibi, virus yokmuş gibi bu şekilde hayatına devam ediyor, kimsenin umurunda değil. Bu şekilde daha da cok yayılacak zaten, yayılır da yani kimsenin umurunda olmadığı icin" dedi.
Kısıtlamalar getirilebilir
Zeynep Gumuşkanat ise, "Kapalı alanlarda oturduğumuz andan itibaren maske takmıyoruz. Cevremizdeki insanlarda sarılmaktan opuşmekten cekinmiyoruz. Toplu taşıma araclarında cok fazla insan yoğunluğu oluyor. Onlem olarak bence tekrar kısıtlamalar getirilebilir. En baştan sadece hafta sonuna yonelik sokağa cıkma yasağı yerine 1-2 haftalık sokağa cıkma yasağı getirilmesi daha doğru olurdu. Fakat ekonomimizin bunu kaldırabilecek bir durumu yok. Onumuzdeki surec ne getirir bilmiyorum" dedi.
İşi olmayan insanların sokakta gezmemesi onemli
Bir başka vatandaş, maske kuralına pek uyulmadığını anlatırken, "Maskeler ya bileğiniz de geziyor, ya kolumuzda geziyor, ya cenemizde, ya da alnımızda geziyor. İkincisi sosyal mesafe kuralına uymuyoruz. Dip dibeyiz ve maskemiz yok. Surekli cevremize virus taşıyoruz. Yani kesinlikle sorumluluk bizde. Daha onceki tedbirlerde olduğu gibi sokağa cıkma yasağı tekrar gelse daha iyi olur diye duşunuyorum. Cunku daha onceki sokağa cıkma yasaklarında vaka sayıları bayağı duştu. İşi olmayan insanların sokakta gezmemesi vaka sayılarını duşurdu. Yerinde bir karar olur diye duşunuyorum" şeklinde belirtti.
Eskişehir'deki vaka sayılarındaki artışta genc nufus etkili
Dershaneye giden bir genc ise; "Burası zaten bir oğrenci şehri. Kendi yaşıtlarım adına konuşmam gerekirse lise oğrencileri cok fazla. Hepimiz dershanelere ve ozel derslere gidiyoruz. Fakat herhangi bir denetim olmadığı icin sosyal mesafe ve tedbir olmuyor. Kapalı ortamlarda ders işlediğimiz icin vaka sayılarının artışında etkili olduğunu duşunuyorum. Sonucta cok fazla oğrenci var. Dershaneden sonra vakit gecirmek icin cafeye gidiyoruz. Eskişehir'deki vaka sayılarındaki artışa genc nufusun etkili olduğunu duşunuyorum. Okulların cok erken acıldığını duşunuyorum. Daha gec acılabilirdi veya acılmayabilirdi bir sure. Bazı ulkelerde hala gece sokağa cıkma yasakları devam ediyor. Bence burada da olabilir. Sonucta gece hayatının hızlı olduğu bir şehirdeyiz. Barlar sokağı gibi gece hayatının merkezi olan bolgeler cok kalabalık ve cok aktif. Ben oralardan gecmekte tedirginlik yaşıyorum" diye anlattı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BAHADIR TURGUT