Cocuğunuza paylaşmayı oğretin
Cocuğunuz paylaşmayı oğrensin
Cocuklarda İstenmeyen Davranış Paylaşamama

Tum annelerin sıkıntısı bu olsa gerek cocuklarda paylaşımcılık olmaması bizde bu konuya değinmek sizlere bu konuda biraz bilgi vermek istedik.
Cocuklarda Paylaşımcılık doğuştan gelen bir ozellik değildir, oğrenilir. Bazen ebeveynler gelişim olarak uygun olmadan once paylaşım beklerler. Eğer evde birden fazla cocuk varsa muhtemelen paylaşma konusunda kavgalar olacaktır, bu doğaldır.

Bu gibi durumlarda ne yapmalı
Cocuğun paylaşmayı oğrenmesinin yolu, gozlem ve rehberlik olacaktır. Paylaşmayı oğretmek icin cocuğu zorlamak, baştan kaybetmektir. Oyuncağını zorla almak, tehdit etmek, ceza vermek gibi yontemler, cocuğun paylaşmaya olan ofkesini sadece arttırır. Bu nedenle, cocuğa paylaşmayı oğretirken ilk adım, kontrolun onda olduğunu cocuğa hissettirmektir: “Şimdi birlikte resim yapacağız. Kalemlerinden hangisini arkadaşına vermek istersin? Mavi olanı mı, kırmızı olanı mı?” Bu ifadede cocuk, sahip olduğu nesneler uzerinde hala kontrolu olduğunu hisseder. Secim yapma ve karar verme hakkına sahip olmak, paylaşma kavramının olumlu yuzunu gosterir cocuğa.

Cocuğunuzda kendisine guven ve saygı duygusunu mutlaka uyandırın.

Cocuğunuzu paylaşması icin kesinlikle zorlamayın.

Başka insanlarında kendine ait şeyleri olduklarını oğrenmesini sağlayın. O annenin kitabı, bu babanın kalemi, bu kardeşinin gomleği gibi.

Cocuğunuz adına siz paylaşmayın, cocuğunuza ait herhangi bir şeyi, ondan izin almadan bir başkasına kısa bir sure icin de olsa vermeyin. Eğer size izin vermezse ısrarcı olmayın ve uzerinde durmayın.

Cocuğunuzun paylaşma yolunda attığı kucuk adımlara ovguler yapın.

Cocuğunuz herhangi bir oyuncağını paylaşma onerisini reddettiğinde bir diğer oyuncağı onerin.

Cocuğunuzla paylaşma oyunları oynayayın. Bu benim kitabım ama sende bakabilirsin, seninle bir şeyleri paylaşmaktan mutlu oluyorum deyin.

Birden fazla birbirine yakın yaşlarda ve sahiplenme isteği fazla cocuklarınız arasındaki kavgalarda cok mudaheleci olmayın. Onların kendi yontemini izleyin.

Sorun cozumlendiğinde paylaşmaya ve barışa ilk adımı atan cocuğu ovun, alkışlayın.