Gebelik doneminde bilinmesi gerekenler
Gebelikte Beslenme
Hamilelikte beslenmenize ayrı bir itina ve ozen gostermelisiniz nedir bu oneriler ve sağlıklı hamilelik gecirebilmek icin gerekli olan besinler oğrenelim.
Hamilelikte Sağlıklı miktarda kilo almaya dikkat edin.
Hamileliğin ilk 13 haftasında 2.5 ila 3-5 kilo; ikinci 13 haftasında 4.5 ila 6.5 kilo; son donemde ise 4.5 ila 6.5 kilo almayı hedeflemelisiniz. Cok ince veya aşırı kilolu olmak, ozellikle hamilelik diyabeti ya da yuksek tansiyona sahipseniz hamileliği zorlaştırabilir.
Hamileliğinizde Sigara icmeyin ve kesinlikle alkolden uzak durun.
Sigara ve icki; duşuk, doğum kusurları ve duşuk kilolu bebek riskini artırabilir. Doğrusu, kadınların hamilelikten once dahi alkol ve tutunden uzak durmalarıdır.
Hamilelikte sıklıkla tuketilmesi gereken besinler hangileri?
Folik Asit
Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi icim ozellikle gebeliğin ilk haftalardan itibaren folik asit alınması cok onemlidir.Vucutta depolanmadığı ve gebelik suresince normalde fazlasına gerek duyulduğu icin her gun alınmalıdır.Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır ancak uzun sureli pişirmeler ve uzun sure beklemelerle gıdalardaki folik asit miktarı azalmaktadır.En cok ıspanak,organ etleri(karaciğer,bobrek vb.),yer fıstığı, fındık, kabak, pancar, kavun, brokoli, enginar,kuru baklagiller ve buğday embriyosudur.Doğal gıdalar
Gebelerde folik asit eksikliğine bağlı bebeklerde noral tup defektleri adı altında toplanan bir takım anormalliklerinin ortaya cıkabileceği gosterilmiştir.Ayrıca bu gebelerde gebelik zehirlenmesinin daha sık geliştiği gozlenmiştir.
Lifli Gıdalar(Posalı gıdalar)
Gunluk beslemenizin buyuk bir bolumunu oluşturması gereken lifli(posalı) yiyecekler, gebelikte sık gorulen kabızlığın ve bağırsak tembelliğin onlenmesinde cok yararlıdır.Gunde 25-35 gram arasında lif almamız gereklidir.Bu miktar gunde 5 porsiyon liften zengin gıdalar tuketerek,yani 3 porsiyon sebze,2 porsiyon meyve,6 porsiyon tahıl ve kuru baklagiller tuketerek sağlanabilir.Gunde 50-60 gramın uzerindeki aşırı tuketim ise kalsiyum,demir,cinko gibi bazı mineralleri bağlayarak vucuttan atılmalarına yol acabilir.
Kalsiyum,
Kalsiyum bebeğinizin gebeliğin 8.haftasından itibaren oluşmaya başlayan kemik ve dişlerin gelişimi ici gerekli bir mineraldir.Kalsiyum organizmanın calışmasında kilit rol oynar.Vucuttaki kalsiyumun %99’u kemiklerde ve dişlerde bulunur.Geriye kalan %1 ise kanda ve yumuşak dokulardadır.Kandaki kalsiyum azaldığında kemikteki kalsiyum dolaşıma gecerek hayati fonksiyonların devamını sağlar.Dolayısıyla besinlerden yeterli kalsiyum alınmadığında,kemiklerdeki kalsiyum azalacaktır.Gebelikte,normalde gerek duyduğunuz miktarın iki katı kadar kalsiyum gereklidir.
Demir
Demir bebeğin ve annenin ana ihtiyaclarından biridir.Gebelikte,hem bebeğin doğumundan sonra kullanacağı demirin depolanması hem de gebelik nedeniyle artan kanınıza yeterli oksijenin taşınabilmesi icin normalden fazla demire ihtiyac vardır.En iyi kaynakları karaciğer ve tum kırmızı etler,yumurta(sarısı) kurubaklagiller pekmez,yeşil yapraklı sebzeler,domates, kuru yemişlerdir .Hayvansal yiyecekteki demir, sebze ve kuru meyvelerde olandan daha kolay emilir. Et yerine de gecen kuru baklagillerin haftada 2-3 kez tuketilmesi gerekmektedir Alınan demirin yararlılığının artması icin C vitamininden zengin gıdalarla birlikte alınması gerekmektedir.
C vitamini
C vitamini demirin bağırsaklardan emiliminde,vucudu hastalık etkeni mikroorganizmalara karşı immun(bağışıklık) direncinin arttırılmasında ve metabolizmamızdaki pek ok biyokimyasal surec icin gerekli bir vitamindir.Gebelikte C vitamini gereksinimi metabolizmanın hızlanmasına bağlı olarak artmaktadır.C vitamini portakal,limon,kırmızı ve yeşil biber, domates, cilek, greyfurt, karnabahar,lahana,buruksel lahanası gibi pek cok taze sebze ve meyvede bulunur.Vucutta depolanamadığı ici her gun beli bir miktar alınmalıdır.Uzun sure saklanan ve pişirilen besinlerde C vitamininin coğu kaybolur.Uzun sure beklemiş,doğal icerikli olmayan,konserve ve benzeri gıdaların da tuketilmesi sakıncalıdır.