Gaziantep'te yakalandıkları yeni tip koronavirus (Kovid-19) hastalığını yenen 24 ve 10 yaşlarındaki iki kardeş, hastalığın gencler ve cocuklarda da ağır gecebileceğini belirterek, herkesi tedbirli olmaya cağırdı.
10 yaşındaki Yusuf Alper Altunbaş, iki ay once yuksek ateş ve boğaz ağrısı şikayetiyle ailesi tarafından Gaziantep Universitesi Tıp Fakultesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesine goturuldu.
Yapılan testin sonucu pozitif cıkan Altunbaş, semptomların ağır olmaması nedeniyle evinde karantinaya alındı.
İlk gunlerde yuksek ateş ve boğaz ağrıları devam eden Altunbaş, evde kullandığı ilacların ardından Kovid-19'u atlattı.
Altunbaş'ın Gaziantep Universitesi Tıp Fakultesinde oğrenim goren 24 yaşındaki ağabeyi Mehmet Emre Altunbaş da 9 Ekim'de baş ve boğaz ağrıları uzerine gittiği aynı hastanede, Kovid-19'a yakalandığını oğrendi.
Karantinaya alınan genc, hastalığı, baş ve boğaz ağrıları yaşadıktan sonra atlattı.
"Cocuklar kolay atlatıyor, diye bir şey yok"
10 yaşındaki Yusuf, AA muhabirine yaptığı acıklamada, hastalığının ilk gunlerinin zor gectiğini, baş ve boğaz ağrısının dayanılmaz hale geldiğini soyledi.
Cocukların da maske, mesafe ve temizliğe cok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Altunbaş, şoyle konuştu:
"Cocuklar Kovid-19'u kolay atlatıyor, diye bir şey yok. Herkes kolay da zor da atlatabilir. Bu hastalığın yaşı, başı yok. Herkesin maske, mesafe ve temizliğe dikkat etmesi gerekir. Anne ve babalar cocuklarınıza dikkat edin, cocuklarınızı maske takmaya zorlayın ve sizler de takın. Ben de entube edilebilirdim, zor gecebilirdi benim icin. Hastanede tedavi gormedim, evde karantinaya alındım. Yaşıtlarıma şunu soylemek istiyorum; ben kolay gecirdim ama sizler zor gecirebilirsiniz, o zaman maskenizi takın."
Mehmet Emre Altunbaş da baş ve boğaz ağrılarının ardından kendisine destek tedavisinin uygulandığını, karantinadaki 9. gununde semptomlarının gerilediğini anlattı.
Hastalığın 4. gununde koku almamaya başladığını ifade eden Altunbaş, şunları kaydetti:
"Benim gibi ailesiyle yaşayan bir insansanız ciddi anlamda dikkatli olmanız gerekiyor. Maskeyi kolunda ve boynunda taşımamak lazım. Maskeyi doğru bir şekilde takmamız gerekiyor. Genellikle dışarıda yan yana geziliyor, bu yanlış bence. Genclerde hastalığın hafif gecirdiği soylense de hastalıkta ağır gecen durumlar olabiliyor. Benimki o kadar değildi ama baş ağrılarından bir sure sonra sıkılıyorsunuz. Baş ağrısı basit bir semptom gibi gozukse de aslında hic de kolay bir şey olmadığını goruyoruz. O yuzden yakalanmamak gerek. Ozellikle maske, mesafe, hijyen kuralına cok dikkat etmek gerekiyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Rıdvan Korkulutaş