Klolu Annelerin Bebeklerinde Astım Riski Daha Yuksek
Kilolu kadınların bebeklerinde astım tehlikesi
Klonun zararlarını bir coğumuz biliyoruz gunumuzde bu risk faktoru cok yuksek ulkemizde bir cok insan obez olma yolunda ilerliyor duzensiz beslenme alışkanlıkları sağlıksız besinler hazır gıdalar asitli iccecekler hepsi hastalığa davet cıkarıyor hemen konumuza donelim hamile obez kadınalrın cocuklarının astım olma riski nedne daha yuksek oğrenelim
Gebe kaldığında obez veya aşırı kilolu olan annelerin cocuklarının genclik doneminde astım tehlikesi olduğu belirtildi.
Astım Hastalığı 1970 yılından beri duzenli olarak artış gosteren bir hastalıktır. Son araştırmada gorev alan İngiliz ve Finlandiyalı araştırmacılar 7,000 genci inceledi.
Araştırmanın bir bolumunde annelere yaşam tarzları soruldu. Ayrıca sağlık sorunlarının gecmişi de incelendi.
Komplikasyon yaratabilecek etmenler incelendiğinde, sigara veya astım gibi, araştırmacılar anneleri obez veya aşırı kilolu olan annelerin cocuklarının, genclik doneminde astıma yakalanma riskinin %20-30 arasında daha fazla olduğunu kaydetti. Hamilelik doneminde aşırı kilolu olan annelerde bu oran bazılarında %50'ye kadar cıkabiliyor.
Tum Dunya uzerindeki genclerin %37'si astım belirtileri gosteriyor.
Araştırmacılar annelerin sadece kendi değil cocuklarının geleceği icin de kilolarına dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.
Annenin kilosu bebeğin nefes alışını hayatının ileriki yıllarında nasıl etkileyebilir?
Bu konuda Uzmanlar, iki konu arasında sıkı bir bağlantı yakalamışlar. Hamilelik doneminde aşırı kilolu olan annelerin metabolik, hormonal ve rahim aktiviteleri bebeği doğrudan etkiliyor. Bebeğin akciğer ve solunum yolu gelişmesi de aşırı kilolu annelerde sekteye uğrayabiliyor. Akciğerlerin gelişimini sağlayan bir hormon olan leptin duzeyinde dengesizlik bu duruma neden oluyor.